Στη Θάσο ο πρωθυπουργός

TSIPRAS6

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη λίγο πριν τις 11:00  στο νησί της Θάσου, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών. Θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και θα έχει συναντήσεις με τη δημοτική Αρχή και φορείς του νησιού σε μια προσπάθεια ακόμα καλύτερου συντονισμού του έργου της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Σημειώνεται πως ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε τρία τουλάχιστον πύρινα μέτωπα έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, των εθελοντών και των εκατοντάδων κατοίκων στο νησί της Θάσου, προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιές στις Τοπικές Κοινότητες Ραχωνίου, Πρίνου και Μαριών.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση πολλών εστιών στις παραπάνω περιοχές του νησιού, με αποτέλεσμα οι φωτιές να προχωρήσουν επικίνδυνα και λίγο έλλειψε να περικυκλωθούν τα χωριά. Ωστόσο, χάρη στοn συντονισμό των επίγειων δυνάμεων και τη συστηματική προσπάθεια, τα μέτωπα περιορίστηκαν αισθητά χωρίς να χρειαστεί οι τοπικές Aρχές να προχωρήσουν σε εκκένωση χωριών και οικισμών.

Με το πρώτο φως της ημέρας τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν και πάλι ρίψεις νερού και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τής πυροσβεστικής υπηρεσίας όλα τα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, ενώ οι φωτιές έχουν τεθεί σε πλήρη έλεγχο ωστόσο τονίζεται πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Με απόφαση του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ αναβάλλεται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί και με το δεδομένο ότι πολλές σχολικές μονάδες, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βρίσκονται κοντά σε πύρινα μέτωπα.

Χρηματοδότηση για έργα που θα «θωρακίσουν» το νησί από τις πυρκαγιές θα διεκδικήσει ο δήμος

Χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, έργων πυροπροστασίας, δασικής οδοποιίας και ό,τι άλλο σχετίζεται με τη “θωράκιση” της Θάσου προκειμένου να μην βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με τέτοιου είδους καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτή των τελευταίων δύο 24ώρων, θα διεκδικήσει ο δήμος, όπως δήλωσε, σήμερα, ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

“Έχουν συμπληρωθεί δύο 24ωρα. Ήταν μια πολύ δύσκολη φωτιά. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που έχουμε ανασάνει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Οι προσπάθειες για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στη Θάσο συνεχίζονται τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα και, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, υπάρχουν τρεις εστίες, “τις οποίες έχουμε υπό τον έλεγχό μας και στόχος είναι σήμερα να καθαρίσουμε”.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι “τελειώνοντας μ’ αυτές τις εστίες δεν σημαίνει πως τελειώσαμε με τη φωτιά” καθώς απαιτείται φύλαξη για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Σήμερα και αύριο, τα σχολεία στη Θάσο είναι κλειστά.

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.