Αλ. Τσίπρας: Το στοίχημα είναι η ανάκαμψη να γίνει δίκαιη ανάπτυξη

Resizer (9)

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών και για τους επιχειρηματίες θα θεσπίσει λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 81ης ΔΕΘ.

Επίσης, θα καταθέσει το νόμο για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI), με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα λέγοντας: «Και προειδοποιώ: Όσοι δεν το πράξουν θα το μετανιώνουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε δυο χρόνια η κυβέρνηση θα μπορέσει να μειώσει αισθητά τα φορολογικά βάρη και σημείωσε:

«Με τα χαμηλότερα-εφικτά πλεονάσματα, λοιπόν, και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα έχουμε σε δυο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη. Πρώτον: Τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς, έχοντες και μη έχοντες. Και δεύτερον: Να μειώσουμε τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη».

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να αντικατασταθεί από έναν δικαιότερο φόρο και επισήμανε: «Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα. Θέλω, λοιπόν, με δυο λόγια να μιλήσω απευθείας σε κάθε εργαζόμενο, μισθωτό ή ελεύθερο επαγγελματία, βιοτέχνη ή επιχειρηματία, που έχει ήδη σηκώσει στις πλάτες του ένα δυσβάσταχτο φορολογικό βάρος. Υπάρχει φως στο βάθος και είναι πια ορατό».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Είμαστε προς το τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Έχουμε πυξίδα, έχουμε οδικό χάρτη, έχουμε σχέδιο. Πρέπει να αντέξουμε και με πείσμα και επιμονή σύντομα θα βρεθούμε σε πιο ήρεμα νερά, σε πιο βατά μονοπάτια. Το Γενάρη του 2015, πήραμε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Φτάσαμε στα άκρα για να υπηρετήσουμε αυτήν την εντολή. Καταλήξαμε στη Συμφωνία του Ιούλη. Είχαμε την ειλικρίνεια και τη δημοκρατική ευθιξία να απευθυνθούμε στο λαό, ένα χρόνο πριν, ζητώντας εντολή να την εφαρμόσουμε προχωρώντας ταυτόχρονα στην υλοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος».

Σχετικά με τα έσοδα από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πού θα κατευθυνθούν και είπε: «Τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους. Ένα έσοδο που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρασαν 27 ολόκληρα χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι τώρα θα έπρεπε να είχαμε τον τρίτο στη σειρά διαγωνισμό. Αναλογισθείτε λοιπόν πόσο έχουν ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον για χάρη των σχέσεων διαπλοκής με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Εμείς από τη πρώτη στιγμή δεσμευτήκαμε και το κάναμε πράξη: Για αυτό και μέχρι τελευταίο ευρώ, τα 246 εκατ. θα τα δώσουμε εκεί όπου ανήκουν: Στον ελληνικό λαό. Σε συγκεκριμένες δράσεις για να στηρίξουμε κοινωνικές ανάγκες.

»Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. Έτσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα. Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για τη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο ?Γυρίζουμε Ελλάδα? που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε πως οι προσπάθειες στήριξης της κοινωνίας δεν τελειώνουν εδώ, αναφέροντας:

«Μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μέσα στους επόμενους μήνες τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς. Σχέδιό μας είναι σε λίγους μήνες από σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία να έχει ανατραπεί πλήρως η εικόνα που κληρονομήσαμε. Η εικόνα της υποβάθμισης και της απαξίωσης».

Και πιο συγκεκριμένα, διευκρίνισε:

-«Με την πλήρωση περίπου 985 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.

-Την κάλυψη άλλων 2.500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ.

-Την πρόσληψη 760 ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ.

-Την πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

-Την απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών – με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί

-Την άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκατ. ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5.000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε πως «η άλλη μεγάλη προτεραιότητα είναι η Παιδεία» σημειώνοντας: «Προχωράμε με γοργά βήματα:

-Γενικεύεται το ολοήμερο σχολείο – όχι μόνο το 1/3 των δημοτικών αλλά όλα θα μπορούν να λειτουργούν ως ολοήμερα.

-Αλλάζουμε τον αντιπαιδαγωγικό και εξοντωτικό τρόπο εξετάσεων στα γυμνάσια.

-Κατασκευάζουμε νέες φοιτητικές εστίες.

-Ιδρύουμε 7.000 μαθητικές βιβλιοθήκες.

-Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έγιναν φέτος 23.000 προσλήψεις αναπληρωτών (23% πάνω από πέρσι)».

Δίκαιη ανάπτυξη

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την ανάκαμψη σε δίκαιη ανάπτυξη, είπε ο πρωθυπουργός και παρουσίασε τα πέντε βήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση που είναι τα εξής:

Ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση

«Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση.

Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο : το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό.

Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας.

Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.

Το τρίτο βήμα είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές.

Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017.

Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ότι «υπερασπίζεται με σθένος τα συμφέροντα γνωστών κρατικοδίαιτων ολιγαρχών των off shore και των θαλασσοδανείων».

Απολογισμός του κυβερνητικού έργου

Ο κ. Τσίπρας έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης του τον τελευταίο χρόνο, λέγοντας ότι υλοποιήθηκαν στο ακέραιο όσα είπε στην περσινή ΔΕΘ. Παράλληλα, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος κάθε χρόνο στη ΔΕΘ να κάνει τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, και αυτό θα το κάνει μέχρι το 2019 που λήγει η θητεία της κυβέρνησης του.

«Πριν από ένα χρόνο, σε αυτό εδώ το βήμα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές αναλάβαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό. Και αμέσως μετά την επανεκλογή μας, δεσμευτήκαμε για μια σειρά δράσεων εντός του 2016. Οι δεσμεύσεις αυτές υλοποιούνται στο ακέραιο», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Έχω την άνεση να έρθω σήμερα εδώ ενώπιων σας, ένα χρόνο μετά, και να σας θυμίσω μία μία αυτές τις δεσμεύσεις, γιατί δεν έμεινε καμία ανολοκλήρωτη. Και αυτό σκοπεύω να κάνω ως πρωθυπουργός κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2019, οπότε και ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει το έργο μας με αυτό των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με την καταστροφική πενταετία 2010-2015.

Σας θυμίζω τις περσινές μας δεσμεύσεις:

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Το καταφέραμε παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις Σαμαρά.

Η στήριξη του αγροτικού κόσμου. Με τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος όχι μόνο δεν επιβαρύναμε τους αγρότες, αλλά η πλειοψηφία τους θα δει και ελάφρυνση.

Ταυτόχρονα, με τη βέλτιστη και ταχύτατη αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων οι πληρωμές ενισχύσεων για το 2015 έφτασαν τα 2,5 δισ.

Ενώ για το 2016 θα δοθούν άλλα 2,5 δισ. ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες πολλών ετών από τις ολιγωρίες προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ. Το πετύχαμε.

Η δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Το καταφέραμε και ας φαίνεται ακόμα απίστευτο σε πολλούς.

Η διατήρηση των κύριων συντάξεων και η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές. Επίσης, το καταφέραμε, βάζοντας παράλληλα ξανά σε τροχιά βιωσιμότητας το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Δεσμευθήκαμε για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας.

Προχωρήσαμε στην ψήφιση του νόμου που προβλέπει ένα νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και θέτει επιτέλους κριτήρια για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης, ιδρύσαμε τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και προωθούμε την ηλεκτρονική υπογραφή και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνουμε τα προγράμματα για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του δημόσιου τομέα.

Μια κορυφαία μεταρρύθμιση με άμεση επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών.

Δεσμευθήκαμε για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στην Παιδεία. Μια γενναία μεταρρύθμιση βρίσκεται σήμερα υπό διαμόρφωση. Την έχει ανάγκη ο τόπος αλλά πάνω απ’ όλα η νέα γενιά. Διότι η εμπορευματοποίηση της γνώσης και ο διαχωρισμός στην εκπαίδευση δεν είναι δείγμα αριστείας. Είναι παθογένειες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Δεσμευτήκαμε επίσης για την ενίσχυση των νέων επιστημόνων. Και υλοποιήσαμε το νόμο για την Έρευνα. Με στόχο την ενίσχυση χιλιάδων επιστημόνων μας που χρειάζονται στήριξη για να προσφέρουν στη χώρα όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα. Ψηφίσαμε το νόμο σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων. Αλλά και το νόμο σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Επίσης, για πρώτη φορά ανοίγουν και ελέγχονται οι λίστες της φοροδιαφυγής. Ήδη έχουν βεβαιωθεί πάνω από 900 εκατομμύρια από την αρχή του 2015 και η είσπραξη προχωράει με γρήγορους ρυθμούς.

Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας: Εφαρμόστηκε επιτέλους ο νόμος και γι? αυτούς που είναι συνήθως πάνω από νόμους: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων πανελλαδικής εμβέλειας.

Διεξήχθη με τρόπο απολύτως διαφανή, αμερόληπτο και επωφελή για το δημόσιο συμφέρον.

Τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους».

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στα έργα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και σημείωσε:

Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

«Θέλω να ξεκινήσω από ένα ζήτημα που απασχολεί το σύνολο του εμπορικού κόσμου και των παραγωγικών φορέων.

Εντός του έτους υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα. Η επένδυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο τη μετατροπή του από μικρό περιφερειακό λιμένα, σε σημαντικό Λιμένα – Πύλη για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ήδη πέντε διεθνή επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και επιδίωξη μας είναι να υλοποιηθεί το σχέδιο για ιδιωτικές επενδύσεις στο λιμάνι ύψους 180 εκατομμυρίων την πενταετία 2017-2021, καθώς και σειρά δημοσίων επενδύσεων δεκάδων εκατομμυρίων κυρίως σε έργα σύνδεσης του λιμανιού με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Και επίσης ο προβλήτας 1 θα αποδοθεί στο λαό της πόλης ώστε να συνεχίσει να αποτελεί δημόσιο χώρο πολιτισμού.

Μετρό Θεσσαλονίκης

Ακόμα μια σημαντική παρέμβαση που θα αλλάξει το πρόσωπο της πόλης, είναι η κατασκευή του μετρό.

Ένα έργο που η ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, μετέτρεψε μέχρι και σε ανέκδοτο. Το έργο όμως κόντρα σε όλες τις προβλέψεις ξαναπήρε μπροστά. Και θα ολοκληρωθεί ως το 2020. Ένα έργο ύψους 1,5 δις που θα εξυπηρετεί πάνω από 250.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

Και οι προσπάθειες μας για την αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζονται:

-Στο τέλος του 2018, θα έχει ολοκληρωθεί μετά από 20 και πλέον χρόνια, ο σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ, γραμμή υψηλής ταχύτητας, πλήρως ηλεκτροκινούμενη, από Πάτρα έως Ευζώνους, με πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Ένα έργο που ξεκίνησε το 1997 και έπειτα αφέθηκε στη μοίρα του.

Έτσι το ταξίδι Αθήνα Θεσσαλονίκη θα διαρκεί μόλις τρεις ώρες και ένα τέταρτο από πεντέμιση σήμερα.

-Ανακατασκευάζεται το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αποκτώντας ενισχυμένη επιβατική και διαμετακομιστική δυνατότητα

-Κατασκευάζεται το ελληνικό τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ. Ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου συνολικού μήκους 3.500 χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία.

Ο προϋπολογισμός είναι 2 δισ. ευρώ, η δε απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας.

-Η Αλεξανδρούπολη μετασχηματίζεται σε εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων:

Με την αναβάθμιση του λιμανιού

Τη σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

Τη δημιουργία του αγωγού IGB που θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Αλλά και την κατασκευή του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

-Επίσης εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 ξεκινάει η κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ταυτόχρονα για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία υποβάθμισης και αδιαφορίας αξιοποιούμε την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για την υποστήριξη ερευνητών και νεοφυών, καινοτόμων επιχειρήσεων.

Επίσης, επιδιώκουμε την αναβάθμιση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και της ίδιας της πόλης.

Σε αυτό το πλαίσιο έχω την χαρά και την τιμή να ανακοινώσω σήμερα ότι για το έτος 2017 τιμώμενη χώρα εκ μέρους της Διεθνούς Έκθεσης θα είναι η Κίνα. Ένας στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας που έχει κεντρικό ρόλο στην μεγάλη μας προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.

Στο ίδιο πλαίσιο προχωράμε στη δημιουργία παραρτήματος του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη ώστε να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη πόλη-κέντρο για το σύνολο των Βαλκανίων.

Τέλος, λύνουμε την εκκρεμότητα δεκαετιών που αφορά την παραχώρηση του οικόπεδου του Νοσοκομείου Αγίου Παύλου από το ΙΚΑ στο ΕΣΥ. Με την κίνηση αυτή θα καταστεί επιτέλους δυνατή η αναβάθμιση των υποδομών και η βελτίωση της λειτουργίας ενός νοσοκομείου που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες».

Παγώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων

O κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με μια πολιτική δέσμευση που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του συγκεκριμένου κλάδου.

Οπός είπε, «οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016 «παγώνουν», χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου. Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση προς τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου σε ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης και κυρίως για τη χάραξη της επόμενης μέρας για τη χώρα μας, και δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα τα καταφέρουμε».

Πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ, χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ο οποίος διάβασε μηνύματα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από τα οποία προκύπτει η σταθερή βούληση της Ρωσίας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε πολλούς τομείς, με κύριο αυτόν της ενέργειας.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας.

Στην τελετή αγιασμού χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος διάβασε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ευχήθηκε δύναμη στον πρωθυπουργό και ζήτησε από τους κυβερνώντες να προστατεύσουν τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και όλη την Ελλάδα.

Το «παρών» στην ομιλία του πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης έδωσαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Facebook Comments

POST A COMMENT.