Διεθνής βράβευση για τον Έλληνα φωτογράφο Άρη Μεσσήνη

Άρης Μεσσήνης

Ο Έλληνας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) Άρης Μεσσήνης κέρδισε το βραβείο Visa d’ or στην κατηγορία «Ειδήσεις» του διεθνούς φεστιβάλ φωτοειδησεογραφίας Visa pour Image στο Περπινιάν της νότιας Γαλλίας για τη δουλειά του με θέμα τη μαζική άφιξη μεταναστών το 2015 στη Λέσβο.

«Κατέγραψα τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο Άρης Μεσσήνης παραλαμβάνοντας χθες το βράδυ το βραβείο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (Agence France-Presse) κέρδισε για δεύτερη συνεχή χρονιά το μεγαλύτερο βραβείο αυτού του φεστιβάλ, που θεωρείται το μεγάλο ραντεβού της φωτοειδησεογραφίας. Πέρυσι ο Μπουλέντ Κιλίτς, τουρκικής υπηκοότητας και υπεύθυνος για το φωτορεπορτάζ στο γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στην Τουρκία, είχε τιμηθεί με το ίδιο βραβείο για τις εικόνες του από τη διέλευση των τουρκοσυριακών συνόρων από τους πρόσφυγες τον Ιούνιο του 2014.

«Ο φωτογράφος μας Άρης Μεσσήνης έκανε μια αξιοσημείωτη δουλειά πάνω στους μετανάστες μ’ αυτή τη δυνατή και συγκινητική σειρά φωτογραφιών που αναστατώνει τον θεατή», συγχαίρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου Εμμανουέλ Ογκ.

Οι φωτογραφίες του, συνταρακτικές και τραβηγμένες όσο το δυνατόν πιο κοντά στη δράση –εικονίζουν σωσίβια γιλέκα και συντρίμμια πλοίων ξεβρασμένα σε μια απόκρημνη ακτή, ανθρώπους που φωνάζουν από τη χαρά τους που έφθασαν, επιχειρήσεις διάσωσης–, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Υπεύθυνος φωτογραφίας στο γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στην Αθήνα, ο 39χρονος Άρης Μεσσήνης, γιος φωτορεπόρτερ, εργάζεται από το 2003 για το AFP.

Η λιβυκή κρίση και κυρίως η μάχη της Σύρτης ήταν το 2011 ο πρώτος πόλεμος που κάλυψε. Πολύ γρήγορα ξεχώρισε με το ταλέντο και το θάρρος του. Για την κάλυψη αυτή, τιμήθηκε με το βραβείο «Bayeux- Calvados for War Correspondents» για τις φωτογραφίες του στη μάχη της Σύρτης, στη Λιβύη, που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2011.Πεσμένος στα γόνατα και ανακουφισμένος ο άνδρας της φωτογραφίας που έφτασε στη στεριά

AFP / Aris MessinisΤυλιγμένη με θερμαντική κουβέρτα, μια γυναίκα στην αγκαλιά του συντρόφου της
AFP / Aris MessinisΓιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν στη ζωή ένα παιδί που ήταν σε πλοίο που βυθίστηκε κοντά στην Λέσβο τον Οκτώβριο
AFP / Aris Messinis
Μια γυναίκα αγκαλιά με το παιδί της φτάνει σε ακτή της Λέσβου έχοντας διασχίσει το Αιγαίο
AFP / Aris Messinis

Πηγή: ellines.com

Facebook Comments

POST A COMMENT.