Η «Αποκάλυψη του Ιωάννου» στο φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής Πάτμου

Resizer (8)

Για πρώτη φορά, μελοποιημένα χωρία που στηρίζονται στους 8 ήχους – τρόπους της Βυζαντινής μουσικής, από το αυθεντικό κείμενο της «Αποκάλυψης του Ιωάννου», θα ακουστούν με την ευκαιρία του 15ου φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής στην Πάτμο, που ξεκινά στις 27 Αυγούστου.

Στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως, που έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, το φεστιβάλ έως την 1η Σεπτεμβρίου, έρχεται ακόμα μία χρονιά να τονίσει την μοναδικότητα του νησιού ως ιδανικό σημείο συνάντησης πολιτισμού και πνευματικότητας. Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή το πνευματικό κέντρο δήμου Πάτμου, περιλαμβάνει πέντε μουσικές βραδιές με σπουδαία έργα της μεγάλης ελληνικής και διεθνούς θρησκευτικής μουσικής δημιουργίας, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια της ξενιτειάς και της προσφυγιάς.

Συμμετέχουν τρεις χορωδίες, (δύο από την Ελλάδα και μία από την Αρμενία), η ορχήστρα του φεστιβάλ Πάτμου, κορυφαίοι ερμηνευτές Βυζαντινής μουσικής, μονωδοί, σύνολο λαϊκών οργάνων και διακεκριμένοι μουσικοί, ηθοποιοί και τραγουδιστές. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί μία μουσικο – θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους.

Το φεστιβάλ ανοίγει το Σάββατο 27/8, με το βυζαντινό ορατόριο «Αποκάλυψη του Ιωάννου» -αποσπάσματα της «Αποκάλυψης» από το αυθεντικό κείμενο που έγραψε στο Ιερό Σπήλαιο ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, τον 1ο μ.Χ. αιώνα – μελοποιημένα από τον άρχοντα πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο, κορυφαίο ερμηνευτή της Βυζαντινής μουσικής. Μαζί με τη χορωδία «Δομέστικοι Δράμας», ένα σύνολο λαϊκών οργάνων και την παραδοσιακή χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, το κοινό θα μυηθεί στα μονοπάτια της Βυζαντινής και της παραδοσιακής μουσικής.

Facebook Comments

POST A COMMENT.