Τέθηκε σε εφαρμογή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

τουρκία

Από σήμερα εφαρμόζεται η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, η οποία σύμφωνα με την άποψη των αρχών θα επιτρέψει την ανάληψη αποφασιστικής και ευέλικτης δράσης κατά των υπευθύνων της αποτυχημένης προσπάθειας πραξικοπήματος που έγινε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής.

Η εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης άρχισε στη μία μετά τα μεσάνυχτα σήμερα τοπική ώρα, με τον Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερτογάν να έχει ενεργοποιήσει πλαίσιο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στις δημόσιες υπηρεσίες από τις 15 Ιουλίου που έγινε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Ο ίδιος δηλώνει ότι η κατάσταση ανάγκης είναι πλήρως εναρμονισμένη με το σύνταγμα της χώρας, ενώ δεν παραβιάζει τη νομιμότητα, αλλά και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών.

Η κατάσταση ανάγκης θα επιτρέψει στον Ερντογάν και την κυβέρνηση να παρακάμψει το κοινοβούλιο για την ψήφιση νέας νομοθεσίας και να περιορίσει ή να καταργήσει δικαιώματα και ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες στην Τουρκία, εάν αυτό, κριθεί αναγκαίο.

Την απόφαση για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ζωντανά από την τηλεόραση ο Ερντογάν μπροστά από τους υπουργούς του, μετά από σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η οποία είχε διάρκεια σχεδόν πέντε ωρών.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.