Με 240 εκατ. ενισχύεται η Έρευνα και Καινοτομία από την ΕΤΕπ

R&D

Την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ευαίσθητου και ιδιαίτερα σημαντικού, αλλά απαιτητικού και αναγκαίου τομέα, της Έρευνας και της Καινοτομίας, διασφαλίζει η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ.

Μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο αν. υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, τόνισε ότι η πολιτική που προωθεί το υπουργείο στον τομέα αυτό έχει δύο βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η γνώση που παράγεται από την έρευνα πρέπει να στηρίζει την κοινωνία, διευρύνοντας τους πνευματικούς της ορίζοντες και ο δεύτερος ότι είναι αναγκαίο να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα, που δεν είναι άλλο από το πώς η γνώση θα συντελέσει στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αυτής βρίσκονται οι άνθρωποι, καθώς η χώρα διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, αλλά εξαιτίας της κρίσης παρατηρείται κύμα μεγάλης φυγής.

Στο σημείο αυτό ο κ. Φωτάκης έκανε λόγο για τρομερή αιμορραγία επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια πάνω από 170.000 επιστήμονες μετανάστευσαν στο εξωτερικό και από αυτό το 75% ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων.

Όπως έγινε γνωστό, το ποσό των 240 εκατ. ευρώ που προβλέπει η υπογραφείσα σήμερα συμφωνία, θα αρχίσει να εκταμιεύεται άμεσα και η ολοκλήρωσή του θα γίνει το 2018.

Το ποσό αυτό θα διατεθεί αποκλειστικά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας νέων επιστημόνων και την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων υψηλής ποιότητας στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα. Πρόσθεσε επίσης ότι οι πόροι αυτοί θα είναι πρόσθετοι εκείνων του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για την έρευνα και καινοτομία.

ΑΠΕ

Facebook Comments

POST A COMMENT.