Μελάνωμα – Πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη, πώς σχετίζεται με το στρες

eaete_melanoma

Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο για το μελάνωμα. Επιπλέον υπάρχουν νέα, ενθαρρυντικά δεδομένα για τη σχέση μελανώματος – εγκυμοσύνης.

Δεν πρέπει να αγχώνουμε τα παιδιά όταν έχουν εξετάσεις και να τα πιέζουμε να είναι τέλεια. Το άγχος έχει κακές συνέπειες και, μέσα σε όλα τα κακά για τα οποία ενοχοποιείται, σχετίζεται και με την εμφάνιση μελανώματος.

Αυτό τόνισαν, μεταξύ άλλων, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ο Δρ. Γεώργιος Κόκκαλης MD, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μελανώματος, πλαστικός χειρουργός – ογκολογική πλαστική χειρουργική και αποκατάσταση, ο Δρ. Αλέξανδρος Ι. Στρατηγός MD, καθηγητής δερματολογίας – αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Μονάδας Σπίλων και Μελανώματος στην Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», η Δρ. Κωνσταντίνα Φραγκιά – Τσίβου MD, παθολογοανατόμος με εξειδίκευση στον τομέα της δερματοπαθολογοανατομίας και ιδιαίτερα της ογκολογίας και των μελαγχρωστικών αλλοιώσεων, και ο Δρ. Δημήτριος Μπαφαλούκος MD, ογκολόγος – παθολόγος, διευθυντής Α’ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Metropolitan», καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας.

Η συνέντευξη τύπου έγινε με αφορμή το Διήμερο Ενημέρωσης για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Μελανώματος, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Μελέτης Μελανώματος (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.) για το κοινό, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουνίου, στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2, Αθήνα, μετρό Ευαγγελισμού).

“Υπάρχουν πάρα πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι που δεν έχουν πάει καλά στις εξετάσεις, αλλά τα κατάφεραν στη ζωή τους μια χαρά. Δεν χρειάζεται άγχος” είπε χαρακτηριστικά η κα Φραγκιά – Τσίβου,αναλύοντας τη σχέση μελανώματος και στρες. “Αυτή η περιοδική, απότομη και αλόγιστη έκθεση του ατόμου στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία, αυξάνει την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων την εμφάνιση μελανώματος ή άλλων μορφών δερματικού καρκίνου. Επιπλέον, ερευνητικές μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν συσχετίσει το χρόνιο και παρατεταμένο στρες, που οφείλεται σε περιβαλλοντικούς και σε ψυχολογικούς παράγοντες, με τη γένεση του μελανώματος ή και άλλων καρκίνων, αλλά και με την προαγωγή της επέκτασης του κακοήθους όγκου στο ανθρώπινο σώμα, με τη μορφή μεταστάσεων. Τόσο η ηλιακή ακτινοβολία, όσο και το στρες, πυροδοτούν με τρόπο αθροιστικό μέσα στα χρόνια τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων του δέρματος, που μπορεί, τελικά, να οδηγήσει στην ανάπτυξη μελανώματος”.

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν και στη σχέση εγκυμοσύνης – μελανώματος, δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα. “Υπάρχουν, πλέον, πολλές γυναίκες που είχαν μελάνωμα πριν από ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατάφεραν να γεννήσουν υγιή παιδιά” είπε ο κ. Μπαφαλούκος. “Χρειάζεται να ξεκαθαριστεί στη μητέρα τι επιλογές έχει, αν μπορεί να κρατήσει το μωρό, ενώ νοσεί. Πολλές γυναίκες τις είχαν συμβουλέψει να μην κρατήσουν τα παιδιά τους, λόγω της αρρώστιας, αλλά εκείνες τα κατάφεραν και τα γέννησαν και είναι όλοι μια χαρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση με τοπική αναισθησία. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι στον πλακούντα δεν γίνεται μετάσταση, δεν υπάρχουν κακοήθη μελανοκύτταρα εκεί, εκτός αν η νόσος έχει εξαπλωθεί παντού στο σώμα”.

“Η εγκυμοσύνη δεν γεννά μελάνωμα” είπε από την πλευρά του ο κ. Κόκαλης. “Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι, αν κάποια γυναίκα έχει περάσει μελάνωμα, μπορεί να μείνει έγκυος, ειδικά αν αφήσει να περάσουν από 3-5 χρόνια, διάστημα στο οποίο συνήθως εμφανίζονται μεταστάσεις”.

Ο κ. Στρατηγός επεσήμανε: “Η εγκυμοσύνη αλλάζει σημαντικά τους σπίλους. Αλλάζουν χρώμα, μεγαλώνουν, αλλά η εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει την πρόγνωση”.

Η κα Φραγκιά – Τσίβου έδωσε μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή του θέματος. Όπως εξήγησε: “Η εγκυμοσύνη είναι ένα είδος μεταμόσχευσης για τη μέλλουσα μητέρα. Το σώμα της φιλοξενεί το γονιμοποιημένο ωάριο, που είναι ξένο προς αυτή. Δεν είναι ποτέ σίγουρο αν ο οργανισμός της θα το δεχτεί. Πάντως στην εγκυμοσύνη το μελάνωμα είναι πιο ζωηρό”.

Σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ ξεκινά η καταγραφή των Ελλήνων ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα. Επιπλέον τα καλά νέα είναι ότι στη χώρα μας οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στις νέες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες, παρά το ακριβό τους κόστος. Οι ειδικοί έκαναν λόγο για “ερευνητική έκρηξη”, που έχει ως αποτέλεσμα πολλά καλά νέα φάρμακα την τελευταία πενταετία και αναμένονται κι άλλα την επόμενη πενταετία.

Πάντως πολύ σημαντική είναι η αυτοεξέταση των σπίλων, αρκεί να γίνεται σωστά. Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, μαζί με την τακτική εξέταση των σπίλων από δερματολόγο. Εννοείται ότι σταθερή συμβουλή των ειδικών είναι η αποφυγή της ηλιακής έκθεσης από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 16.00 το απόγευμα και η σωστή αντιηλιακή προστασία, που θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους, ανεξάρτητα από τύπο δέρματος, ηλικία ή φύλο. Επιπλέον στις προληπτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και η αποφυγή έκθεσης στις συσκευές τεχνητού μαυρίσματος, που εκπέμπουν την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο Δρ. Γεώργιος Κόκκαλης αναφέρθηκε στη χειρουργική αντιμετώπιση του μελανώματος, εξηγώντας ότι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος είναι η σωστή αντιμετώπισή του. Ο κ. Μπαφαλούκος αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή της ανοσοθεραπείας. Αρκετοί ασθενείς ζουν, πια, περισσότερα χρόνια και απολαμβάνουν μεγαλύτερο διάστημα ελεύθερο νόσου.

Διήμερο Ενημέρωσης για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Μελανώματος

Την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουνίου, από τις 09.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ, διακεκριμένοι επιστήμονες θα εξηγήσουν πώς γίνεται η διάγνωση του μελανώματος, τι κινδύνους κρύβει για την υγεία, ποια είναι τα νεότερα στη θεραπευτική αντιμετώπιση, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων. Επιπλέον, δερματολόγοι της ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ. θα «εκπαιδεύουν» τους ενδιαφερόμενους για το σωστό τρόπο αυτοεξέτασης, εξηγώντας, παράλληλα, ποιες αλλαγές στις ελιές (μορφή, χρώμα, κνησμός κ.λπ.) χρήζουν προσοχής.

Επίσης κουκλοθέατρο και παραμύθια επιστρατεύονται το Σάββατο για την ενημέρωση των παιδιών, ηλικίας από 5 ετών και άνω, με θέμα «Κανόνες Ηλιοπροστασίας», το πρωί 11.00-14.00 και το απόγευμα 18.00-20.00 (Για πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 210 7218366 & 210 7216876).

Το Διήμερο Ενημέρωσης για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Μελανώματος, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Μελέτης Μελανώματος (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.) υποστηρίζουν οι εταιρίες BRISTOL-MYERS SQUIBB, NOVARTIS, ROCHE, FREZYDERM.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μελάνωμα μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος, στην ιστοσελίδα www.elemmel.gr ή στο τηλέφωνο 210 4807042.

Πηγή

Facebook Comments

POST A COMMENT.