Επίσκεψη Πούτιν: Τι είπε ο Ρώσος Πρόεδρος για Τουρκία και ΝΑΤΟ

tsipras-putin

Τι σημαίνουν οι υπογραφές των συμφωνιών και ποιο ήταν το σχέδιο του Ρώσου Προέδρου;

Με μιάμιση ώρα καθυστέρηση έφτασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής, 27 Μαΐου, επιβεβαιώνοντας πλήρως την τακτική των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, που θέλουν πάντα το Ρώσο πρόεδρο να μην ακολουθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σήμερα, Σάββατο, καθώς ο Πούτιν θα επισκεφτεί το Άγιον όρος.

 

«Άρωμα» διπλωματίας είχε ο προγραμματισμός του Ρώσου προέδρου αλλά και οι δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δείχνοντας περίτρανα τις στοχευμένες θέσεις του… για τις επενδύσεις και τις συνεργασίες. «Άρωμα» διπλωματίας όμως, είχαν και οι προειδοποιήσεις του επί ελληνικού εδάφους.

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε, εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Τουρκίας και της τακτικής της, ενώ αναφέρθηκε και στο μέγεθος του προσφυγικού, που διογκώνεται με την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε από την αρχή των συναντήσεών του, εμμέσως πλην σαφώς, ότι προτεραιότητα στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, είχε το Άγιο Όρος λόγω των εορτασμών για τα 1000 χρόνια παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στην Αθωνική πολιτεία.

putin tsipras copy

Με αφορμή αυτήν την επίσκεψη, κι ενώ δέχθηκε κατά κάποιο τρόπο ευγενικές πιέσεις από την ελληνική πλευρά, αποφάσισε να έρθει και στην Αθήνα, θέτοντας, όμως, τους όρους του και απλώνοντας μια μακροσκελή ατζέντα θεμάτων. Ο ίδιος ξέρει καλά ότι οι συνεργασίες που θα ήθελε να έχει με την Ελλάδα δεν είναι και τόσο εφικτές αφού υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω του εμβόλιμου εμποδίου της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ. Ξέρει επίσης πολύ καλά ότι οι υπογραφές συμφωνιών για διάφορα θέματα, όπως έγινε και στο παρελθόν ανάμεσα στις δύο χώρες, απέχουν πάρα πολύ από την πραγματοποίηση τους.

Πέρα όμως από τις τυμπανοκρουσίες για τις επιτυχείς συμφωνίες και τις υπογραφές πρωτοκόλλων, σύμφωνα με το περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν, «ο πρόεδρος δεν έχει και πολύ εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση» για την καλή πορεία αυτών των συμφωνιών. Αυτό είναι κάτι για το οποίο έχει… «δουλέψει» η ελληνική πλευρά από τότε που οι επαφές των δύο χωρών πήγαν να πάρουν «φωτιά» ένα χρόνο πριν στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Τότε ήταν που υπέγραφαν συμφωνίες αλλά τίποτα δεν προχώρησε.

Από την άλλη πλευρά ο Ρώσος Πρόεδρος γνωρίζει ότι η Ελλάδα τού είναι χρήσιμη ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης. Έτσι, η διαβεβαίωση ότι θα συζητήσουν θέματα βασικά όπως η ενέργεια ήταν βασική προϋπόθεση για να γίνει τελικά η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα.

Η άφιξη του Ρώσου πρόεδρου στην Αθήνα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής, έχοντας μαζί του μια ομάδα υπουργών αλλά και πολύ σημαντικών Ρώσων επιχειρηματιών που επέλεξε ο ίδιος. Επιχειρηματίες που ήταν ένας και ένας για τις συζητήσεις που αφορούν την ενέργεια, τα πετρέλαια και τις μεταφορές. Αυτά άλλωστε είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τον Ρώσο πρόεδρο.

Βγήκε από το αεροπλάνο σοβαρός και με το ύφος του ισχυρού ηγέτη, ακριβώς όπως είναι, κατέβηκε την σκάλα για να συναντηθεί με τον υπουργό εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος τον περίμενε ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

Αν και η υποδοχή στο αεροδρόμιο ήταν ανεπίσημη, ωστόσο δεν έλειψαν τα σχόλια των αναλυτών για εκνευρισμό του Πούτιν εξαιτίας της υποδοχής του από τον Πάνο Καμμένο και όχι από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η συνάντησή του με τον Πρόκοπη Παυλόπουλο

Πριν ακόμη έρθει στην Αθήνα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ενημερωθεί ότι ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας δεν είχε πάει ποτέ του στο Άγιο όρος και ότι εξαιτίας της δικής του προγραμματισμένης επίσκεψής αναγκάστηκε να πάει λίγες μέρες πριν. Αυτό έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον Ρώσο πρόεδρο. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που αναφέρθηκε στο Άγιο Όρος κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο, με τα ρωσικά πηγαδάκια να αναφέρουν ότι το έκανε επίτηδες.

Στη συνάντησή του, λοιπόν, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος, εξηγώντας ότι οι πολιτικές επαφές και οι διμερείς συναντήσεις στην Ελλάδα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, ενώ ευχαρίστησε το οικουμενικό Πατριαρχείο για την στήριξη της επίσκεψής του αποδεικνύοντας γι’ άλλη μια φορά τη βαθιά γνώση του στη διπλωματία και την τήρηση των ισορροπιών.

Οι σχέσεις του Ρωσικού και του Οικουμενικού Πατριαρχείου περιδιαβαίνουν κρίση αφού η αίσθηση ότι η Ρωσική πλευρά έχει βλέψεις στο Άγιο Όρος έχει δημιουργήσει ένταση και αμφιβολίες για τις μεταξύ τους επαφές.

Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν επίσης ξεκάθαρος και στην άποψή του για το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας τονίζοντας στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι μπορεί να θέλουμε και να διατυμπανίζουμε ότι επιθυμούμε συνεργασία σε διάφορους τομείς αλλά υπάρχουν προβλήματα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά κατέληξε σε μια δήλωση που θα έλεγε κανείς ότι περίμενε να ακούσει ο Ρώσος πρόεδρος, ότι «το Άγιο Όρος εμπνέει τους ηγέτες» άποψη που χαρακτηρίστηκε μοναδική από την ρωσική πλευρά μιας και δεν έχουν συνηθίσει τους Έλληνες πολιτικούς σε τέτοιες δηλώσεις.

Στην συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό έβαλε το νερό στο αυλάκι

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την προσφώνησή του μιλώντας για τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες τονίζοντας ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη για την Ελλάδα εποχή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τού θύμισε με νόημα ότι τέτοιες συζητήσεις για συνεργασία είχαν ξανακάνει και πάλι στις συναντήσεις τους σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Ρώσος ηγέτης ξέρει καλά τα βαρίδια του Αλέξη Τσίπρα, όπως ήξερε και αυτά του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μόνο που αυτήν την φορά έχοντας ήδη προετοιμάσει το έδαφος για μια πιο συγκεκριμένη συζήτηση για επενδύσεις, έχει τουλάχιστον την απαίτηση να προχωρήσει ή να τελειώσει ολοκληρωτικά το «φλερτ» των επενδύσεων, γι’ αυτό αποφάσισε να κάνει focus σε συγκεκριμένες συνεργασίες: Σιδηροδρομικοί σταθμοί, ενέργεια , πετρέλαια λιμάνι Θεσσαλονίκης. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και ο σιδηρόδρομος είναι ο διακαής του πόθος, καθώς θα βοηθήσει την σύνδεση με τα Βαλκάνια και κυρίως με το Άγιο Όρος.

Είχε μαζί του τα πιο βαριά επιχειρηματικά ονόματα της Ρωσίας

Στην κομβική του επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε μαζί του, τους επικεφαλής της Gazprom σηματοδοτώντας το ρωσικό ενδιαφέρον για την αγορά της ΔΕΠΑ.

Έφερε τον επικεφαλής της Rozneft, ο οποίος είναι πολύ κοντινός του συνεργάτης και με ισχυρή πολιτική παρουσία στην Ρωσία. Μια συμφωνία της Rozneft άλλωστε με τα ελληνικά πετρέλαια θα ήταν μεγάλη επιτυχία και για τις δύο πλευρές, έστω κάτι το οποίο επετεύχθη έστω και διερευνητικά. Διότι όλες οι διμερείς συναντήσεις που κατέληξαν σε συμφωνία έχουν όλες την μορφή των μνημονίων συνεργασίας. Δηλαδή υπογράφουν ότι συμφωνούν να ερευνήσουν την συνεργασία τους πάνω στο κάθε αντικείμενο, επομένως υπογράφουν την καλή τους διάθεση.

Χρησιμοποίησε την επίσκεψή του στην Αθήνα για να προειδοποιήσει Τουρκία και ΝΑΤΟ

Ήξερε εξαρχής ότι θα εξαπόλυε απειλές εναντίον της Τουρκίας για τα όσα δεινά δημιουργεί στη χώρα του, αλλά και κατά της Ουάσιγκτον για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στη Ρουμανία που απειλεί τη Ρωσία. Από το βήμα, την ώρα που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του, εκείνος έστειλε τα μηνύματά του. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν κάνει τίποτα χωρίς να ξέρει ότι θα κερδίσει κάτι, ακόμα και αν αυτό το κάτι είναι οι εντυπώσεις, θα πει Ρώσος αναλυτής που ξέρει καλά τους χειρισμούς του Ρώσου προέδρου. Ο Τσίπρας μπορεί να ένιωσε άβολα κατά την διάρκεια των απειλών, αλλά ο Πούτιν το έκανε γιατί ήθελε να το κάνει.

 

Πηγή

Facebook Comments

POST A COMMENT.