Σε Βιέννη και Μπρατισλάβα ο Ν. Κοτζιάς

KOTZIAS

Για την Αυστρία και τη Σλοβακία αναχωρεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης των διαύλων συνεννόησης και επικοινωνίας που δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα με αφορμή την προσφυγική κρίση τόσο εξ αιτίας μονομερών ενεργειών τους όσο και άκομψων δημοσίων δηλώσεων εναντίον της χώρας μας. Και οι δύο είναι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει σημαντικές διμερείς σχέσεις, ιστορία δεσμών κι επαφών.

Η πρώτη επίσκεψη του κ. Κοτζιά θα είναι στη Βιέννη, όπου θα έχει, την Τετάρτη, κατ’ ιδίαν συνομιλίες και γεύμα εργασίας με τον Αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κούρτς, καθώς και επαφές με Αυστριακούς κοινοβουλευτικούς. Σε όλες του τις συναντήσεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας τόσο για το προσφυγικό όσο και για σειρά θεμάτων που άπτονται της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε μια προσπάθεια θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων και αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας, με στόχο μια όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία σε σειρά τομέων διμερούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ελλάδα και Αυστρία, είναι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όπως το πληθυσμιακό μέγεθος και η σύμπλευση σε θέματα οικονομίας και διεθνή ζητήματα, όπως το Ιρανικό. Η Αυστρία ήταν, άλλωστε, μία χώρα που ξεχώρισε στην ΕΕ, ως προς την θετική της στάση απέναντι στην Ελλάδα, για το θέμα της αξιολόγησης, αλλά και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η διάσταση που προέκυψε, τον περασμένο Φεβρουάριο, εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων και των μονομερών πρωτοβουλιών της Βιέννης και είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση της πρέσβεως μας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλειφέρη, στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να κλείσει, καθώς ενδεικτικό αυτής της βούλησης είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνοδεύουν τον κ. Κοτζιά θα είναι και η κ. Αλειφέρη, η οποία επιστρέφει πλέον στη θέσης της.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.