Τετραμερής Συνάντηση Θεσσαλονίκης: Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο της διασυνοριακής συνεργασίας

Ενας νέος δρόμος καλής γειτονίας, ένα πρότυπο πολιτικής συνεργασίας που θα μπορούσε να γκρεμίσει τείχη και φράχτες εθνικιστικής περιχαράκωσης, ανοίγει στη Θεσσαλονίκη.

Αυτές είναι οι προθέσεις και ο στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να συγκαλέσει στη Θεσσαλονίκη, σε συνάντηση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό τους ομολόγους του, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών των βόρειων γειτονικών μας χωρών.

Ένα μεγάλο στοίχημα. Η γειτονιά μας ζει τη δραματικότερη μετακίνηση πληθυσμών εδώ και δεκαετίες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητίσει ότι η προσφυγική / μεταναστευτική κρίση αφορά τους πάντες. Είτε το ομολογούν, είτε όχι. Οι συλλογικές προκλήσεις απαιτούν συλλογικές απαντήσεις και κοινή δράση, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της, ούτε καμμία άλλη μπορεί να εξαιρεθεί, όταν όλοι στην Ευρώπη μοιραζόμαστε σύνορα και μία κοινή οικογένεια.

Η τετραμερής Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη- με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ, αλλά και με παρουσία της ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-  δείχνει τον δρόμο για το πως πρέπει να οργανώνεται η περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου καθώς και των αρχών, αξιών και κεκτημένου της Ε.Ε. Όσο επιβαρυμένο κι αν είναι μερικές φορές το πεδίο των διμερών σχέσεων, όταν η πραγματικότητα είναι αυτή που επιβάλλει επιτακτικά την στενότερη δυνατή συνεργασία των τεσσάρων χωρών που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή του Διαδρόμου «Ανατολικής Μεσογείου / Δυτικών Βαλκανίω

Facebook Comments

POST A COMMENT.