Η Κων/πολη του 18ου αιώνα στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

229025-290-1(1)-229025

Εξήντα έργα με θέμα την Κωνσταντινούπολη, παρουσιάζονται στην έκθεση “Τhomas Hope: Σχέδια της Οθωμανικής  Κωνσταντινούπολης” που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και την οποία χαρακτήρισε “ευχάριστο πολιτιστικό διάλειμμα στις σχέσεις των δύο χωρών” ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα,Κerim Uras.

H έκθεση περιλαμβάνει έργα του Τhomas Hope από την πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας όπως τοπογραφικά σχεδιαγράμματα και διπλωτά πανοράματα της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων. οθωμανικά παλάτια, αίθουσες του σεραγιού, πύλες, τζαμιά, ταφικά μνημεία, υπαίθριες κρήνες, απόψεις του Βοσπόρου, βάρκες διασκεδάσεων του σουλτάνου,σκηνές από τα μαγαζιά και τα καφενεία της αγοράς και πολλές τοπικές ενδυμασίες.

Τα έργα του, 35ο στο σύνολο,φυλάγονταν στην προσωπική του βιβλιοθήκη δεμένα σε πέντε τόμους, οι οποίοι μετά τον θάνατό του εξαφανίστηκαν.Ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα τους θεωρούσε χαμένους, στην πραγματικότητα είχαν αγοραστεί το 1930 από τον Αντώνη Μπενάκη και φυλάσσονταν στη βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη. Μετά από ενδελεχή έρευνα τους ανακάλυψε το 1984 η σημερινή επιμελήτρια της έκθεσης και Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Φανή Μαρία Τσιγκάκου.

Facebook Comments

POST A COMMENT.