Οδοντικά εμφυτεύματα βλαστοκυττάρων δημιουργούν νέα δόντια

δόντια_βλαστοκύτταρα

Η απώλεια ενός δοντιού προκαλεί μικρή παραμόρφωση, και μεγάλο πόνο. Μολονότι τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι διαθέσιμα, η διαδικασία επούλωσης μπορεί να διαρκέσει μήνες, και τα εμφυτεύματα τα οποία αποτυγχάνουν να ευθυγραμμιστούν με την ολοένα αυξανόμενη γνάθο έχουν την τάση να πέφτουν.

Τι θα γινόταν όμως αν τα ενήλικα δόντια μπορούσαν να αναγεννηθούν;

Σύμφωνα με μία έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Dental Research, μία νέα τεχνική αναγέννησης των ιστών μπορεί να επιτρέπει στους ανθρώπους να αναπτύξουν μια νέα σειρά από “μαργαριταρένια” λευκά δόντια.

Ο Dr. Jeremy Mao, καθηγητής της οδοντιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου της Κολούμπια. παρουσίασε ένα αυξητικό, τρισδιάστατο υπόβαθρο το οποίο έχει τη δυνατότητα να αναδημιουργήσει ένα ανατομικά άρτιο δόντι μέσα σε μόνο εννιά εβδομάδες από την εμφύτευση!

Χρησιμοποιώντας μια διαδικασία, η οποία αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Μηχανικής Ιστών και Αναγεννητικής Ιατρικής, ο Dr Mao μπορεί να κατευθύνει τα βλαστικά κύτταρα του ίδιου του σώματος προς το υπόβαθρο το οποίο έχει κατασκευαστεί από φυσικά υλικά. Μόλις τα βλαστοκύτταρα έχουν αποικήσει το υπόβαθρο, το δόντι μπορεί να αναπτυχθεί στην υποδοχή και στη συνέχεια να συγχωνευτεί με τον περιβάλλοντα ιστό.

Η τεχνική του Dr. Mao όχι μόνο εξαλείφει την ανάγκη ανάπτυξης δοντιών σε τρυβλίο Πέτρι, αλλά είναι και η πρώτη που επιτυγχάνει την ανατομικά σωστή αναγέννηση δοντιών χρησιμοποιώντας τους πόρους του ίδιου του ανθρώπινου σώματος. Η τεχνική αυτή μπορεί να αποτελέσει μια μαζικά ελκυστική οδοντιατρική θεραπεία, καθώς έχει ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης και είναι συγκριτικά φυσικότερη διαδικασία
(σε αντίθεση με την εμφύτευση).

Το πανεπιστήμιο της Κολούμπια έχει ήδη υποβάλλει αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε σχέση με την τεχνολογία, και αναζητά συνεργάτες για την εμπορευματοποίηση της. Εν τω μεταξύ, ο  Dr. Mao εξετάζει την καλύτερη προσέγγιση για την εφαρμογή της τεχνικής του σε οικονομικά αποδοτικές κλινικές θεραπείες.

Facebook Comments

POST A COMMENT.