Αυξάνονται οι διαγνώσεις καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο

breast-cancer

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ), Δρ Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα, για τον ανησυχητικό ρυθμό αύξησης που παρουσιάζει η διάγνωση του καρκίνου μαστού σε προχωρημένο στάδιο, ιδιαίτερα στην Ελληνική Περιφέρεια, γεγονός που θυμίζει έντονα τη δεκαετία του ’80, τονίζοντας  χαρακτηριστικά πως «Η Ελλάδα είναι μία από τις 4 Ευρωπαϊκές χώρες στη σημερινή Ε. Ε. που δεν διαθέτει Εθνικό πληθυσμιακό έλεγχο των γυναικών με μαστογραφία, για την έγκαιρη διάγνωση  του καρκίνου του μαστού».

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα  κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού και θα έπρεπε να υπήρχε η δυνατότητα άντλησης κοινοτικών κονδυλίων για τη  δημιουργία οργανωμένων Κέντρων Μαστού στην Αθήνα και την Περιφέρεια, αλλά και η  οργάνωση και λειτουργία Εθνικού προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου των γυναικών με μαστογραφία στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου, που σίγουρα θα εξοικονομήσει πόρους από το σύνολο των δαπανών για την Υγεία.

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει

Η Δρ Μουζάκα επισημαίνει με έμφαση πως «οι αρμόδιοι εδώ και πολλά χρόνια, δεν έθεσαν σε προτεραιότητα αυτές τις ανάγκες, με συνέπεια σήμερα, με την κακή οικονομική κατάσταση που ζούμε στην Ελλάδα, οι γυναίκες να προσέρχονται στο Μαστολόγο με μεγάλη καθυστέρηση». «Στην πραγματικότητα», συνεχίζει, «ο προγραμματισμός και η εφαρμογή Εθνικού πληθυσμιακού έλεγχου των γυναικών με μαστογραφία στη χώρα μας θα συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση, στη μεγαλύτερη  επιβίωση των γυναικών  με   καρκίνο του μαστού και στην καλύτερη ποιότητα ζωής,  ενώ συγχρόνως θα επιφέρει σημαντική μείωση της δαπάνης που απαιτείται για τη θεραπεία, τόσο σε κρατικό, όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο».

«Κάθε γυναίκα, αν μάθει να  πηγαίνει μία φορά το χρόνο στο Μαστολόγο για καθοδήγηση και εξέταση  και να  υποβάλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε σωστή  μαστογραφία,  δε θα κινδυνεύει ακόμα κι αν διαγνωστεί καρκίνος στο μαστό, αφού αυτός θα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο. Η καθοδήγηση σχετίζεται με την ηλικία, το κληρονομικό ιστορικό, τη λήψη ορμονών κ.ά» συμπληρώνει η Πρόεδρος της ΕΕΜ, συμβουλεύοντας παράλληλα τις γυναίκες να επαγρυπνούν, να μη φοβούνται, να ελέγχονται και να εξωτερικεύουν τυχόν πιεστικές ψυχολογικές καταστάσεις, που ενδεχόμενα αντιμετωπίζουν.

Facebook Comments

POST A COMMENT.