Ελλάδα – Αζερμπαιτζάν εταίροι στα ενεργειακά τόνισαν Ν. Κοτζιάς και Ε. Μαμαντιάροφ

Με την θερμή υποδοχή από τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ ξεκίνησε τις συναντήσεις του στο Μπακού ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Αζερμπαιτζάν. Κατά τη συνάντηση η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις συνήθεις επαφές του προέδρου με ξένους αξιωματούχους τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ενώ έμφαση δόθηκε στην ευρωπαική προοπτική του Αζερμπαιτζάν.

‘Το Αζερμπαιτζάν και η Ελλάδα έχουν μία πολύ εποικοδομητική συνεργασία” τόνισε ο κ. Μαμαντιάροφ κατά την κοινή συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών επισημαίνοντας ότι η συζήτηση με τον κ. Κοτζιά περιέλαβε πολλά διμερή και περιφερειακά ζητήματα συνεργασίας με κύριο θέμα αυτό της ενέργειας για το οποίο όπως είπε ο Έλληνας ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι έχουν επιλυθεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα εκφράζοντας την ελπίδα ότι το αζέρικο αέριο θα  φθάσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τα προσεχή δύο χρόνια.

Ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Ελλάδα ως πολύ σημαντικό εταίρο στα ενεργειακά καθώς με τον αγωγό ΤΑP δημιουργείται διάδρομος για το αζέρικο αέριο προς την ΕΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις σχέσεις του Αζερμπαιτζάν με την ΕΕ  θέμα για το οποίο ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε τον κ. Μαμαντιάροφ ότι η Ελλάδα θα προωθήσει τις σχέσεις των δύο πλευρών τονίζοντας χαρακτηριστικά “είμαστε πραγματικοί φίλοι, δεν είμαστε γείτονες αλλά είμαστε φίλοι”.

Ερωτηθείς σχετικά με την ρωσο-τουρκική κρίση ο Αζέρος ΥΠΕΞ  τόνισε ότι η χώρα του ανησυχεί γι αυτή την εξέλιξη και ελπίζει ότι αυτή η αντιπαράθεση δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υπεροχή του Καυκάσου.

Αύριο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ογκτάι Ασάντοφ και την κοινοβουλευτική ομάδα ελληνοαζερικής φιλίας ενώ ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι οι επαφές του με τον υπουργό Ενέργειας και πρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Αζερμπαιτζάν Νατίγκ Αλίεφ.

Facebook Comments

POST A COMMENT.