Είναι αδύνατον να ελεγχθούν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας λέει η Frontex

Νομικά και γεωγραφικά εμπόδια δυσκολεύουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας υπογραμμίζει η Frontex ο  Ευρωπαικός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαικής Ένωσης την ώρα που η Αθήνα δέχεται επικρίσεις από ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους της που την κατηγορούν ότι επιτρέπει την είσοδο σε υπερβολικά πολλούς μετανάστες.

Όταν τα πλοία περισυλλέγουν μετανάστες στη θάλασσα είναι απλώς νομικά αδύνατον για τη Frontex να τους επαναπατρίσει. “Ετσι ήταν ανέκαθεν αυτή είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης” εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Οργανισμού που εδρεύει στη Βαρσοβία, η οποία επέστρεψε μόλις στην Πολωνία από τη Λέσβο.

“Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα δια θαλάσσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν φράχτη”, υπογράμμισε η Εύα Μονκιούρ. “Με βάση το διεθνές δίκαιο κάθε άνθρωπος που περνά τα ευρωπαικά σύνορα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτημα γιαβ τη χορήγηση  ασύλου”, υπενθύμισε.

Facebook Comments

POST A COMMENT.