Παγκόσμια υποδοχή του 2016

prwtoxronia-akropoli

Εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο κατέβηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν με πυροτεχνήματα και συναυλίες την έλευση του 2016.

Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχθηκε το 2016 στο ιστορικό κέντρο και συγκεκριμένα στο Θησείο, παρέα με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τον τραγουδιστή Φίλιππο Πλιάτσικα. Ακολούθησαν οι ευχές του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη.

Στο Παρίσι, υπό τη σκιά των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, η καθιερωμένη υποδοχή του νέου έτους έγινε στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, χωρίς πυροτεχνήματα και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Περισσότεροι από 100.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες κινητοποιήθηκαν για τις εκδηλώσεις.

Ακυρώθηκαν εορτασμοί σε Βρυξέλλες και Μόσχα! “Κόκκινος συναγερμός” στο Λονδίνο!

Με τις μνήμες από τα πρωτοφανή τρομοκρατικά χτυπήματα στην “καρδιά” της Ευρώπης, στο Παρίσι, τον περασμένο μήνα, ακόμη νωπές και με τις συνεχείς απειλές των φανατικών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους για νέα χτυπήματα στην Γηραιά Ήπειρο, το Λονδίνο μετατράπηκε σε “αστακό” για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Κάθε ένοπλος αστυνομικός της αγγλικής πρωτεύουσας βρισκόταν εν υπηρεσία για τον πρωτοχρονιάτικο εορτασμό, σε μία δίχως προηγούμενο αστυνομική επιχείρηση που έχει στηθεί στο Λονδίνο. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης πως ο έλεγχος των αστυνομικών ήταν επικεντρωμένος στους σταθμούς του μετρό.

Η Scotland Yard ανακάλεσε τις άδειες περισσότερων από 2.000 αστυνομικών και μάλιστα μία τέτοιας έκτασης κίνηση έγινε για πρώτη φορά. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από προειδοποιήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας πως φανατικοί ισλαμιστές ενδέχεται να σχεδιάζουν μία νέα τρομοκρατική επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος, παρόλο που δεν υπάρχουν -όπως τονίζεται- πληροφορίες πως το Λονδίνο αποτελεί στόχο.

Χωρίς εορτασμό οι Βρυξέλλες

Χθες βράδυ, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανακοίνωσαν πως οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά ματαιώθηκαν, αφού οι αρχές δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών, την ώρα που η βελγική πρωτεύουσα παραμένει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην “Πόλη του Φωτός”.

Την περασμένη χρονιά, περίπου 100.000 ήταν οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν σε κεντρικές πλατείες των Βρυξελλών για να καλωσορίσουν το νέο έτος, ωστόσο φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πολλοί σημειώνουν πως ακόμη κι αν δεν ματαιώνονταν οι εορτασμοί στις Βρυξέλλες, οι πολίτες θα απέφευγαν τις μαζικές συγκεντρώσεις σε κομβικά σημεία, αφού μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι το Βέλγιο θυμίζει εμπόλεμη ζώνη.

Παρόμοιες θα είναι οι εικόνες και στην “κόκκινη πλατεία”, όπου κάθε χρόνο χιλιάδες Ρώσοι, αλλά και τουρίστες, επιλέγουν να περάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η επιβλητική πλατεία της Μόσχας θα είναι κλειστή, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Κανονικά οι εορτασμοί στη Νέα Υόρκη

Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη, περίπου 6.000 αστυνομικοί άλλαξαν χρονιά μαζί με τους περίπου 1.000.000 πολίτες που κατέκλυσαν την Times Square. Ο δήμαρχος, Bill de Blasio, δήλωσε: “Είμαστε έτοιμοι. Είμαστε η καλύτερα προετοιμασμένη πόλη στη χώρα για να αποτρέψουμε τρομοκρατικά χτυπήματα και να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να συμβεί”.

Οι αμερικανή αστυνομία είχε προμηθευτεί 20.000 smartphones ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί έγκαιρα σε πιθανή κατάσταση κινδύνου, ενώ ειδικοί πυροτεχνουργοί που ειδικεύονται σε χημικές και βιολογικές απειλές “χτένιζαν” κεντρικές περιοχές γύρω από ξενοδοχεία και θέατρα με τη βοήθεια των ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών των αμερικανικών αρχών.

Facebook Comments

POST A COMMENT.