Εκλογικός θρίαμβος του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν

Μαρί Λεπέν

Πραγματικό θρίαμβο για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν συνιστά το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, το οποίο αντανακλά την αλλαγή κλίματος στη γαλλική κοινωνία, μετά τις αιματηρές επιθέσεις ισλαμιστών και τους 130 νεκρούς στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τα exit polls, το ξενοφοβικό κόμμα έρχεται πρώτο σε ψήφους, καθώς για τους Γάλλους προτεραιότητα γίνεται τώρα η ασφάλεια, ενώ μέχρι πρόσφατα κυρίαρχο ζήτημα ήταν η ανεργία.

Στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών που στήθηκαν την Κυριακή, στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων, η ακροδεξιά φαίνεται ότι κερδίζει το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της, αναδεικνύεται πρώτη δύναμη και έχει προβάδισμα σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls, το Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει 30,6% των ψήφων, ενώ το Κόμμα των Ρεπουμπλικάνων του Νικολά Σαρκοζί, ακολουθεί με 27%.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφαλίζει το 22,7% των ψήφων, παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ ανέβηκε κατακόρυφα μετά τη δυναμική αντίδραση του στις τρομοκρατικές  επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Η Μαρί Λεπέν και την ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν κερδίζουν περισσότερο από  40% των ψήφων στις περιφέρειες όπου ήταν υποψήφιες.

Παρά την εκτόξευση των ποσοστών του Εθνικού Μετώπου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και νυν ηγέτης των Ρεπουμπλικανών Νικολά Σαρκοζί απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιας συνεργασίας  με τους Σοσιαλιστές, προκειμένου να αποτραπεί η πλήρης επικράτηση του Εθνικού Μετώπου στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, απόσυρση υποψηφίων ή τακτικές συμμαχίες με την αριστερά, για να αντιμετωπισθεί η άνοδος της ακροδεξιάς.

Πηγή

Facebook Comments

POST A COMMENT.