Ελληνικό το special κρασί στο Κρεμλίνο!

metoxi Tsantalis

Από το 2005 ο αμπελώνας «Κορμίλιτσα» της  TSANTALI A.E προμηθεύει κρασί στο Κρεμλίνο.  Στην Κίνα ένα μπουκάλι Kormilitsa πωλείται 420 ευρώ! Ακόμα μια σπουδαία απάντηση στην ερώτηση «μα τι παράγει η Ελλάδα;».

Πρόκειται για τον αμπελώνα της Ρώσικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στο Μετόχι της Χρωμίτσας.

Το παρελθόν: 
Τα τελευταία 500 χρόνια οι Ρώσοι μοναχοί της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα αποκαλούν την περιοχή «Κορμίλιτσα» -στα ρωσικά σημαίνει «τροφός».
Αυτή η ονομασία δόθηκε καθώς στο συγκεκριμένο σημείο είχε αναπτυχθεί ένα πολύ σημαντικό κοινόβιο στο οποίο  υπήρχαν όλες οι καλλιέργειες που έδιναν ζωή στη Μονή. Η Μονή και το Μετόχι έπεσαν σε μαρασμό μετά την Οκτωβριανή επανάσταση.
Ο Ευάγγελος Τσάνταλης σε μια επίσκεψη του το 1971, συνειδητοποίησε την μοναδικότητα του παραμελημένου αμπελώνα της Κορμίλιτσα.  Αναβίωσε τον αμπελώνα, που είχε ως  αποτέλεσμα  τον πρώτο αναγνωρισμένο τοπικό οίνο της Ελλάδας -ο Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος.

Το παρόν: 
Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Πατριάρχης της Ρωσίας Αλέξιος δήλωσε:
«Δεν πρέπει να υπάρχει Χριστιανός Ορθόδοξος πάνω στη γη που να μην έχει επισκεφθεί τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος» και πως για τον ίδιο, η επίσκεψή του εκεί ήταν μία από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες της ζωής του.
Τη σπουδαιότητα αυτής της αντίληψης επισφράγισε με την επίσκεψή του στη Μονή ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το Σεπτέμβριο του 2005. Στην επίσκεψη αυτή οι μοναδικοί «κοσμικοί» που προσκλήθηκαν να παραστούν ήταν η οικογένεια Τσάνταλη.
Έπειτα από πολύμηνες εργασίες και ελέγχους του εδάφους, των ποικιλιών  και του κρασιού,  ο Οργανισμός του Κρεμλίνου από κοινού με το Ρωσικό Πατριαρχείο ενέκριναν, ως Μοναδικό Προμηθευτή Οίνου του Κρεμλίνου των extra premium οίνους του εν λόγω αμπελώνα στη Ρωσία με την ονομασία «Kormilitsa» ζωντανεύοντας πλέον το θρύλο που είχε σβήσει στο χρόνο.
Όλες οι φιάλες του οίνου Kormilitsa φέρουν το οικόσημο του Κρεμλίνου, αφού την 19η Απριλίου του 2007 σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Χρυσή Αίθουσα του Θρόνου στο Grand Palace του Κρεμλίνου απονεμήθηκε ο τίτλος του «Επίσημου Προμηθευτή του Κρεμλίνου της Μόσχας» στον οίνο «Kormilitsa» της οικογενείας Τσάνταλη.
Η φήμη αυτού του μοναδικού οίνου δεν άργησε να περάσει και στη γειτονική Κίνα. Έτσι, επιπλέον 1.000 φιάλες Kormilitsa κατευθύνονται κάθε χρόνο στην Κίνα στην τιμή των 420 ευρώ η φιάλη. Το ενδιαφέρον για αρκετά ακόμη κρασιά TSANTALI από ένα ευρύτερο πορτοφόλιο ετικετών στην κινεζική αγορά, το αποτυπώνουν τα νούμερα. Από 50.000 φιάλες το 2008, έφθασε τις 100.000 φιάλες το 2009 και το 2011 η εκτίμηση προσεγγίζει το 1 εκατ. φιάλες.

Ο Έλληνας παραγωγός: 
Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας Tsantali A.E  παρουσιάζει ολοένα και αυξητική τάση αφού κατά  το 2010 κινήθηκε στο επίπεδο των 36 εκατομμυρίων ευρώ με τις εξαγωγές της επιχείρησης να ανέρχονται στο 37,5% του τζίρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης, το 58% των εξαγωγών της αφορά τη γερμανική αγορά ενώ μεταξύ των υπολοίπων ισχυρών αγορών συμπεριλαμβάνονται  το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Αυστρία.
Η εταιρεία Tsantali AE, που διευθύνεται από τον κ. Άγγελο Δημητριάδη εξάγει τα προϊόντα της σε 45 χώρες . Είναι από τις λίγες βιομηχανίες στη χώρα μας που μετρούν πάνω από 120 χρόνια ζωής!
Στην εξαγωγική προσπάθεια της επιχείρησης ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει  η ανάπτυξη της εταιρίας στις αναδυόμενες αγορές όπως η Ρωσία όπου η οινοποιεία Τσάνταλη είναι ο επίσημος προμηθευτής κρασιού του Κρεμλίνου –το μόνο οινοποιείο στον κόσμο,  η Κίνα, ο Καναδάς, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ.

Πηγή

Facebook Comments

POST A COMMENT.