Καρκίνος του Παγκρέατος: Ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση σώζουν

pancreatic_cancer

Η 13 Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στον Καρκίνο του Παγκρέατος και στη  δημόσια συζήτηση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο, τα συμπτώματα αλλά και την ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση στην έρευνα.

Ο Καρκίνος του Παγκρέατος με αριθμούς

Ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος, στην Ευρώπη, ενώ είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους, με μόλις το 2-10% όσων διαγιγνώσκονται να επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Τα ποσοστά θνησιμότητάς του αυξάνονται, τη στιγμή που τα ποσοστά θνησιμότητας σε άλλες μορφές καρκίνου μειώνονται. Υπολογίζεται πως περίπου 926 άνθρωποι διεθνώς διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος, καθημερινά, ενώ 905 ασθενείς χάνουν τη μάχη, κάθε 24 ώρες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος, πραγματοποιείται μια διεθνής προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με τη συμμετοχή Ενώσεων Ασθενών, φορέων, επαγγελματιών υγείας και δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο.

Η καθυστερημένη διάγνωση αυξάνει τη θνησιμότητα

Δυστυχώς, η νόσος, συνήθως, διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν ήδη έχει κάνει μεταστάσεις, επειδή περνάει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω μη έντονων συμπτωμάτων, ενώ δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο. Επίσης, παρά την αύξηση εμφάνισης του καρκίνου του παγκρέατος, οι περισσότεροι δε γνωρίζουν τα συμπτώματα και τα μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας. Πρόσφατη διεθνής έρευνα έδειξε πως το 60% του κοινού δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον παγκρεατικό καρκίνο.

Η ανάγκη για δράση είναι μεγάλη, καθώς μία πιο πρώιμη διάγνωση θα μπορούσε να μειώσει τη θνησιμότητα της νόσου. Όπως έχει συμβεί και με άλλες μορφές καρκίνου, έτσι και για τον καρκίνο του παγκρέατος αυτά τα θλιβερά ποσοστά μπορούν να αλλάξουν, με περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση, με ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση περισσότερων φορέων και ανθρώπων. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο του Παγκρέατος.

13 Νοεμβρίου: Θέτουμε τον παγκρεατικό καρκίνο στο επίκεντρο

56 Ενώσεις Ασθενών από όλο τον κόσμο ηγούνται της παγκόσμιας αυτής προσπάθειας, η οποία υποστηρίζεται από εταιρικούς χορηγούς. Στην Ελλάδα, δράση έχει αναλάβει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών και η Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος, με την υποστήριξη της GENESIS Pharma.

Facebook Comments

POST A COMMENT.