Άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων ζητά το Eurogroup

Η λίστα με τα μέτρα για το 1 δισ ευρώ θα εξεταστεί μέσα στον Οκτώβριο

Λίγη ώρα διήρκησε η συζήτηση για την Ελλάδα στο πρώτο Eurogroup ύστερα λίγο καιρό καθώς κοινή επιθυμία όλων είναι η επίσπευση των διαδικασιών ώστε να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και τα συμφωνηθέντα ώστε να λάβει χώρα η αξιολόγηση και να υπάρξουν θετικά συμπεράσματα. Ως εκ τούτου, η αφερμογή των 48 προαπαιτουμένων που αποσαφηνίστηκαν και στο EuroWorking Group του Σαββάτου θα “ανάψουν” το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ ευρώ αρχικά και έπειτα του 1 δισ ευρώ.

Στο μήνυμα του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ ώστε να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση. Όπως είπε, υπάρχει συμφωνία για την πρώτη δέσμη μέτρων, όπως περιέγραψε και το EWG. Σημαντικό στοιχεία επίσης, όπως υπενθύμισε, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί ως το τέλος του έτους.

Αναφορικά με τους προϋπολογισμούς των κρατών της Ε.Ε αναμένεται νέο Eurogroup στις 23 Νοεμβρίου

Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως ένας μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων απομένει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ενώ καινούργιες μεταρρυθμίσεις πρέπει επιπλέον να σχεδιαστούν, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

Σε επιμέρους δηλώσεις, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ συμφώνησε πως το “κλειδί” είναι η γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ώστε να επέλθουν οι πόροι που θα συνειδφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Μάλιστα, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Κύπρο και τον δρόμο που ακολούθησε με επιτυχία, όπως είπε.

Πηγή

Facebook Comments

POST A COMMENT.