Τσίπρας στις ΗΠΑ: Αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους

tsipras_klinton

Αναγκαία χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του χρέους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Αναπτυξιακή Ατζέντα 2015, ενώ τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ως  μια διεθνής πρόκληση. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, επικαλούμενος την ιστορική εμπειρία της Γερμανίας το 1953.

Τόνισε δε ότι η ελληνική κρίση μπορεί να λειτουργήσει διδακτικά σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας αν δεν ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα βελτιωθούν τα κράτη πρόνοιας αντί να καταστρέφονται με την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Ξεχωριστή στιγμή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εκείνη που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις να είναι εκείνες που θα αποφασίζουν για το φορολογικό σύστημα των χωρών τους, αλλά και η στιγμή που ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, έσπευσε να υπογραμμίσει πως η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της, θα υποστηρίξει εκείνες τις προσπάθειες που θα έχουν στόχο να ακμάσει η Ατζέντα για την Ανάπτυξη.

Συζήτηση με τον Μπιλ Κλίντον

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε επίσης συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για την υποστήριξη της Ελλάδας, πάνω από όλα ως χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα στη περιοχή.

Στη συζήτηση που είχε θέμα Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ν.Α Ευρώπη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να υπερβεί την κρίση είναι να μπει σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, καθώς και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την διαρροή στο εξωτερικό του επιστημονικού δυναμικού μας. Έδωσε έμφαση σε επενδύσεις για έρευνα και τεχνολογία, λέγοντας ότι είναι και ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση την οποία μετέδωσε το CNN, συμμετείχαν πέραν φυσικά του ίδιου του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και η Λούκα Κατσέλη, o διεθνής επενδυτής Τζωρτζ Σόρρος αλλά και η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Η κ. Αγγελοπούλου μάλιστα ήταν αυτή που έκανε την παρουσίαση των δύο ανδρών, του κ. Τσίπρα και του Μπιλ Κλίντον, στη συζήτηση που είχαν.

Πηγή

Facebook Comments

POST A COMMENT.