Πρώτο θέμα η Ελλάδα στο Eurogroup

Πρώτο θέμα στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είναι η Ελλάδα, όπου αναμένεται να καταδειχθεί το εάν οι πολιτικές εξελίξεις θα οδηγήσουν στην αναβολή ή όχι της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς. Την εικόνα εμπλοκής σκιαγράφησαν οι τελευταίες δηλώσεις του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι λόγω της προσφυγής στις κάλπες θα αναβληθεί η ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου που ήταν προγραμματισμένος για τον Οκτώβριο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μετέθετε για αργότερα τόσο την εκταμίευση του τελευταίου μέρους της πρώτης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ όσο και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για να στηρίξει χρηματοδοτικά την Ελλάδα έως το 2018, ενώ ερωτήματα δημιουργούνται για το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ εντός του Σεπτεμβρίου με τα σχετικά χρήματα να έχουν ήδη διασφαλισθεί από την πρώτη δόση του προγράμματος στήριξης του ESM.

Η πρώτη πληρωμή δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ θα γίνει την προσεχή Παρασκευή, θα ακολουθήσει στις 14 Σεπτεμβρίου η καταβολή 337 εκατ. ευρώ, στις 16 Σεπτεμβρίου η πληρωμή 563 εκατ. ευρώ και στις 21 Σεπτεμβρίου η πληρωμή 337 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί τα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να εκταμιευθεί η υποδόση των 3 δισ. ευρώ. O αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε εκταμίευση 2 δισ. τον Σεπτέμβριο και 1 δισ. τον Οκτώβριο. Στελέχη των δανειστών δεν αποκλείουν το Eurogroup να ορίσει δύο «πακέτα» προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα εντός του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου και εφόσον εφαρμοστούν, να «σπάσει» η υποδόση των 3 δισ. ευρώ σε δύο μικρότερες δόσεις, ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας.

Τα προβλήματα που θα φέρει μια ενδεχόμενη καθυστέρηση

-Η καθυστέρηση της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της εκταμίευσης της τελευταίας υπο-δόσης που εγκρίθηκε στα μέσα Αυγούστου, ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ θαμεταθέσει και τη συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

-Η μη λήψη της δόσης θα καθυστερήσει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Ενδέχεται δε η χώρα να αντιμετωπίσει εκ νέου και προβλήματα με την αποπληρωμή υποχρεώσεών προς το ΔΝΤ, ειδικά τον Δεκέμβριο που θα πρέπει να εξοφληθούν δάνεια 1,2 δισ. ευρώ του Ταμείου.

-Το ΔΝΤ με τη σειρά του δεν θα μπορέσει να εμπλακεί χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και αποφασισθεί ο τρόπος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

-Παράλληλα στην περίπτωση καθυστέρησης, θα τεθεί σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι θα πρέπει πρώτα να κλείσει ο έλεγχος των θεσμών, να συμφωνηθούν στη συνέχεια τα μέτρα για το χρέος και μετά να εγκρίνει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Η αλληλουχία αυτών των γεγονότων έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το πολύ έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Ομως, μία καθυστέρηση στον έλεγχο των δανειστών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην υλοποίηση των επόμενων βημάτων. Παράλληλα, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Ευρωζώνη έχει καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος του «bail-in».

Οι στόχοι Χουλιαράκη

Να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και να οδηγηθεί ομαλά το τραπεζικό σύστημα της χώρας στη νέα ανακεφαλαιοποίησή του, έχει θέσει ως βασικούς στόχους της θητείας του ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης Γιώργος Χουλιαράκης έχει θέσει δύο βασικούς στόχους κατά τη διάρκεια της θητείας του:
1. Να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα και να οδηγηθεί με ομαλό τρόπο προς τη νέα ανακεφαλαιοποίησή του που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει κλείσει επιτυχώς ο νέος έλεγχος των δανειστών. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και αυτή τη στιγμή τρέχουν οι διαδικασίες υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών με βάση την αξιολόγηση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και των τεστ αντοχής (stress test). Επίσης, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να προετοιμάσει παράλληλα και τον νόμο που θα ορίζει το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Πέραν αυτών, στόχος του κ. Χουλιαράκη είναι όσο περνάει ο καιρός να ομαλοποιείται η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και να αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Αν και πρόκειται για μία διαδικασία που θα διαρκέσει πολλούς μήνες, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι εάν η κατάσταση είναι ομαλή, τότε θα μπορούσαν να «ξεκλειδώνουν» κάποιοι περιορισμοί, κυρίως για τις επιχειρήσεις.
2. Να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της χώρας. Το υπουργείο Οικονομικών να προετοιμάσει το προσχέδιο για τον νέο προϋπολογισμό με τις βασικές κατευθύνσεις για το 2016, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή από τη νέα κυβέρνηση στις 5 Οκτωβρίου. Παράλληλα, θα πρέπει να εκδώσει σειρά υπουργικών αποφάσεων, όπως για παράδειγμα εκείνη για την επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών ώστε να παρέχεται το ιστορικό συναλλαγών σε βάθος 10 ετών, με στόχο να δείξει ότι το υπουργείο δεν έχει σταματήσει να εργάζεται λόγω των πρόωρων εκλογών.

Facebook Comments

POST A COMMENT.