Γιατί οι Ευρωπαίοι προτιμούν τώρα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Από «κόκκινο πανί», ο Τσίπρας έγινε «ο μόνος ικανός να φέρει εις πέρας την υλοποίηση της συμφωνίας»

Στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, εκεί όπου διαμορφώνονται οι αποφάσεις για τη διαχείριση του «ελληνικού προβλήματος», σημειώνεται μια εντυπωσιακή μεταστροφή απόψεων. Η θεώρηση των ελληνικών πολιτικών πραγμάτων αλλάζει, προκαταλήψεις πέφτουν, η πιθανολογούμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν συνιστά πλέον κίνδυνο.  Υιοθετείται η λογική του αποφθέγματος του Τσου Εν Λάι, αρχιτέκτονα της μετάβασης της Κίνας από το μαοϊσμό στη μεικτή οικονομία: «Ασπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία – αρκεί να πιάνει ποντίκια».

Για τους Ευρωπαίους, η «μαύρη (ή… κόκκινη) γάτα» είναι εν προκειμένω  ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και  έχουν ακόμη ενστάσεις για ορισμένες «ιδεολογικές αγκυλώσεις και εμμονές» του, εκτιμούν ότι είναι αυτός που μπορεί να επιτύχει τα καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθεια υλοποίησης της νέας συμφωνίας στήριξης.

Από τις εκλογές του Ιανουαρίου μέχρι και το δημοψήφισμα, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν  για τους Ευρωπαίους «κόκκινο πανί» – ένας εν δυνάμει κίνδυνος για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Τώρα, βλέποντας ότι γίνεται πιο πραγματιστήςκαι έχει απαλλαγεί από την πίεση των «δογματικών αριστερών» της πλευράς Λαφαζάνη, ελπίζουν να κερδίσει τις εκλογές.

Εύχονται μάλιστα να επιτύχει ποσοστό που θα του δίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη  ευχέρεια χειρισμών για τη συγκρότηση νέου κυβερνητικού σχήματος. Κι αυτό γιατί φοβούνται ότι ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων μπορεί να δυσχεράνει τη συνεννόηση για την εφαρμογή  της νέας συμφωνίας στήριξης.

Όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Αθήνα, ο λόγος αυτής της μεταστροφής δεν είναι πολιτικός: «Ούτε η Μέρκελ και ο Γιούνκερ έγιναν ξαφνικά… φιλοαριστεροί, ούτε ο Τσίπρας μετακινήθηκε ιδεολογικά δεξιότερα. Στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες  ενδιαφέρονται πρωτίστως για την απρόσκοπτη εφαρμογή του νέου Μνημονίου. Προτιμούν λοιπόν να δουν στην κυβέρνηση αυτόν που μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα την υλοποίηση των συμφωνηθέντων».

Κατά τις εκτιμήσεις τους, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με όσο το δυνατόν λιγότερα κόμματα, αλλά με πολλά πρόσωπα ευρείας αποδοχής, χωρίς κομματική ταυτότητα.

Συναίνεση στη Βουλή

Ταυτόσημη άποψη διατυπώνεται και σε σχόλια γερμανικών και βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Κατά την εκτίμηση των ξένων πολιτικών αναλυτών, με κυβέρνηση με βασικό κορμό τον  ΣΥΡΙΖΑ θα περνούσαν ευκολότερα από τη Βουλή εφαρμοστικοί νόμοι, μεταρρυθμιστικά μέτρα, αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν τους επόμενος μήνες  κλπ.  Με ομοιογενή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα εξασφάλιζε τις ψήφους των δικών της βουλευτών, ενώ ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι –παρά την αντιπολιτευτική τους διάθεση – θα αναγκάζονταν να υπερψηφίσουν ό,τι συναρτάται με την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Αντίθετα, μια κυβέρνηση  με κορμό την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, κατά την εκτίμηση των Ευρωπαίων θα συναντούσε μεγάλες δυσκολίες και θα έβλεπε το αντιμνημονιακό  πνεύμα να δυναμώνει.

Ελπίδα για την Ευρωζώνη

Ενδεικτικό του πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα, είναι πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, που ξεκινά με την εξής αναφορά: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταφέρει από το να θεωρείται ο πιο διχαστικός ηγέτης της Ευρώπης, να παρουσιάζεται πλέον ως η καλύτερη ελπίδα για την διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης».

Στη συνέχεια, επικαλούμενο Γερμανούς και Γάλλους αξιωματούχους υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι, «έχοντας φέρει τον Τσίπρα κοντά στην επικρατούσα τάση, τον αντιμετωπίζουν ως τον περισσότερο ικανό ηγέτη να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας».

Πηγή

Facebook Comments

POST A COMMENT.