Τι θα προσφέρουν οι εκλογές

ekloges

Άρον – άρον εκλογές εξπρές,λοιπόν, πιθανότατα στις 20 Σεπτεμβρίου, πριν ακόμη επιστρέψει από τα μπάνια του ο λαός. Η έγκριση του νέου μνημονίου στήριξης της Ελλάδας από το γερμανικό και ολλανδικό κοινοβούλιο και η απόφαση του ESM για εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου, φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Η μετωπική πλέον σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου από τη μια και της ομάδας Λαφαζάνη από την άλλη, αποδεικνύει ότι έχουν διαρραγεί πλήρως οι σχέσεις στο εσωτερικό της πάλαι ποτέ κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πόσο όμως αυτή η διαδικασία συμφέρει τη χώρα και βοηθά την ημιπαράλυτη οικονομία;

Κατ αρχήν ο κίνδυνος για την οικονομία δεν έχει παρέλθει. Έτσι, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να μετατραπεί για μια φορά ακόμα το εσωκομματικό πρόβλημα του Σύριζα σε γενικότερο πρόβλημα της χώρας. Ο Πρωθυπουργός καλείται να αποφασίσει αν αυτό που προέχει είναι η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες για να λυθεί το θέμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ή η εφαρμογή της συμφωνίας και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει,ώστε να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της αβεβαιότητας που ταλανίζει τη χώρα.

Η λύση των πρόωρων εκλογών που όπως φαίνεται αποτελεί την επιλογή των περισσότερων κυβερνητικών στελεχών, είναι σίγουρο  ότι θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο αστάθειας και προβλημάτων στην οικονομία.Έίναι εξαιρετικά αμφίβολο επίσης ότι μπορεί να δώσει μια οριστική και σταθερή λύση στο πολιτικό πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα.Από την άλλη μεριά ο εξελισσόμενος εμφύλιος στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία για τη συνέπεια και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, που προσπαθεί μονίμως να ισορροπεί μεταξύ προεκλογικών υποσχέσεων και μνημονιακών δεσμεύσεων.

Αποδεικνύεται έτσι για πολλοστή φορά τα τελευταία  χρόνια ότι το μείζον πρόβλημα της χώρας δεν είναι τα υπαρκτά προβλήματα της οικονομίας, αλλά η αδυναμία των κομμάτων να τα διαχειριστούν και πολύ περισσότερο να διαμορφώσουν μια εθνική ατζέντα ανασυγκρότησης. Οι εκλογικές αναμετρήσεις, όπως ήδη το έχουμε διαπιστώσει,δεν μπορούν να δώσουν βιώσιμες λύσεις, αν δεν υπάρξει ένα ελάχιστο εθνικό πλαίσιο συνεννόησης. Αν δεν επιτευχθεί αυτή η ελάχιστη συναίνεση και οι εκλογές που προδιαγράφονται δεν μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για να αρχίσουν επιτέλους οι πολίτες να βλέπουν μια διέξοδο από την κρίση.

Πηγή

Facebook Comments

POST A COMMENT.