Σόιμπλε: Υπάρχουν “περιθώρια” επιμήκυνσης των δανείων της Ελλάδας

soimple-1

“Υπάρχει ακόμη κάποιο περιθώριο”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και σημείωσε ότι τα 32,5 χρόνια που ορίζει το τρίτο πρόγραμμα δεν αποτελούν το ανώτατο όριο.

“Είχαμε ήδη στο δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο η Ελλάδα δεν μπόρεσε δυστυχώς να ολοκληρώσει, χρόνο αποπληρωμής τα 32,5 χρόνια. Τώρα έχουμε συμφωνήσει την ίδια διάρκεια. Αυτό είναι ήδη εξαιρετικά γενναιόδωρο. Περισσότερο καθοριστικό όμως είναι το πόσο πρέπει μια χώρα κάθε χρόνο να πληρώνει για τόκους και αποπληρωμή  του χρέους. Εδώ λέγεται ότι αν συνολικά αυτά τα δύο δεν υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως, τότε αυτό είναι ακόμη βιώσιμο. Και αυτό το όριο η Ελλάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα το υπερβεί”, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας  τηλεόρασης ΖDF και επισήμανε ότι πάνω σε αυτή τη βάση οι Θεσμοί και μετά το Εurogroup θα μιλήσουν τον Οκτώβριο με το ΔΝΤ ενώ “θα δούμε αν τα πρώτα μέτρα, τα οποία θέλουμε να λάβουμε ήδη αυτή την εβδομάδα, θα οδηγήσουν την οικονομία έξω από αυτή την στασιμότητα που δημιουργήθηκε λόγω της καθυστέρησης  από την αρχή του έτους”. Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι “θα καταλήξουμε σε κοινή αξιολόγηση και ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όπως  το έχουμε καθορίσει ως απαραίτητη προυπόθεση”. Υπάρχει ακόμη “κάποιο περιθώριο, τα 32,5 χρόνια δεν είναι το απόλυτο ανώτατο όριο, αλλά είναι σαφές και ότι ούτε τα 100 χρόνια θα ακούγονταν πειστικά”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτό το πρόγραμμα θα είναι το τελευταίο για την Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι “εάν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα αυτά που έχουν συμφωνηθεί, τότε το σκεπτικό του προγράμματος για τα επόμενα τρία χρόνια είναι τέτοιο που θα πρέπει κανονικά να φέρει την Ελλάδα σε βιώσιμο δρόμο ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές, χωρίς τις εγγυήσεις του ΕΜΣ”.

Facebook Comments

POST A COMMENT.