Eλληνικό δείγμα γραφής στο 34ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νόμου και Ψυχικών Νόσων

after_crime-1

Βιέννη, 16 Ιουλίου 2015. Σε εξέλιξη βρίσκεται το 34ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νόμου και Ψυχικών Νόσων, στο Πανεπιστήμιο Σίγκμουντ Φρόιντ, στη Βιέννη, διανύοντας την 6η ημέρα των εργασιών του, με τον αριθμό των συμμετεχόντων να αυξάνεται καθημερινά, καθώς καταφθάνουν εδώ για να παρουσιάσουν τις μελέτες τους και να κάνουν τις εισηγήσεις τους επιστήμονες και καθηγητές από όλες τα μέρη του κόσμου.

34th International Congress on Law and Mental Health

Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Ακαδημία Νόμου και Ψυχικών Νόσων (International Academy of Law and Mental Health – IALMH), ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν θέματα που αφορούσαν την ψυχιατρική ιατροδικαστική, θέματα βιοηθικής, όπως η ευθανασία και η θέσπιση κανόνων, η επανένταξη των περιθωριοποιημένων ατόμων, η νομική αντιμετώπιση της βίας στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον, ο εθισμός, οι αυτοκτονίες. κ.α.

Η ελληνική παρουσία στο Συνέδριο

Από την ελληνική επιστημονική κοινότητα, ξεχώρισαν οι δύο εισηγήσεις της κας Χριστίνας Αντωνοπούλου, επικ. καθηγήτριας Ψυχολογίας, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και της κας Αποστολίας Ακριβούση, Ιατροδικαστή στην Ι.Υ. Λαμίας.

“Το μετατραυματικό στρες στις κακοποιημένες γυναίκες”

Η κα Αντωνοπούλου, παρουσίασε την Τρίτη, 14 Ιουλίου, μία ενδιαφέρουσα πρωτότυπη έρευνα που έγινε στην Ελλάδα με θέμα “το μετατραυματικό στρες στις κακοποιημένες γυναίκες”. Το δείγμα αφορούσε γυναίκες από την Ελλάδα, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, που βρίσκονταν σε καταφύγιο υποδοχής κακοποιημένων γυναικών.

Στόχος ήταν να διακριβωθεί αν οι γυναίκες-θύματα του sex trafficking καλύπτονται από τη συνήθη υποστηρικτική βοήθεια που παρέχεται γενικά στις κακοποιημένες γυναίκες, βάσει του DSM, του διεθνούς στατιστικού manual. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ενώ γενικά επαρκεί η προσέγγιση των κακοποιημένων γυναικών βάσει του DSM, οι γυναίκες-θύματα του sex trafficking αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία που χρήζει διαφορετικής προσέγγισης στην ψυχοπαθολογία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Αντωνοπούλου ευχαρίστησε δημοσίως τον αυστριακό καγκελάριο , Βέρνερ Φάιμαν, για την πρόσφατη υποστηρικτική του στάση στο ελληνικό ζήτημα.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η κοινή παρουσίαση των δύο Ελληνίδων επιστημόνων την Τετάρτη 15 Ιουλίου, με γενικό θέμα τη βελτιστοποίηση της εφαρμογής του ιατροδικαστικού κώδικα, ιδιαίτερα σε διφορούμενες εγκληματικές πράξεις.

“Νεκροψία χωρίς πτώμα – η υπόθεση Άλεξ”

Με την ενδιαφέρουσα εισήγησή της η κα Αντωνοπούλου, με θέμα: “Νεκροψία χωρίς πτώμα – η υπόθεση Άλεξ”, αναφέρθηκε στη μοναδική διεθνώς περίπτωση στην οποία η ιατροδικαστής αφού δεν υπήρξε πτώμα, έκανε νεκροψία σε φάντασμα, έβγαλε το πόρισμα, το οποίο στη συνέχεια δέχτηκε ο δικαστής και τόλμησε να καταδικάσει 5 ανήλικα παιδιά, από 9,5 έως 11 ετών. Αυτά τα 5 ανήλικα παιδιά μεταναστών ενοχοποιήθηκαν για το θάνατο ενός άλλου παιδιού, εξαφανισμένου στο οποίο έγινε εικονική νεκροψία.

Το τραγικό της υπόθεσης που έκανε αίσθηση στους συμμετέχοντες είναι ότι το Εφετείο επιβεβαίωσε τα πορίσματα και συντάχθηκε με την προτεινόμενη ποινή. “Δεν τιμά την ελληνική δικαιοσύνη και τις αρχές η στάση τους σε μία τέτοια υπόθεση που αφορά μικρά παιδιά”, τόνισε η κα Αντωνοπούλου. “Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι, αν δεν εφαρμοστούν σωστά οι διαδικασίες, θα οδηγηθούμε σε λάθη. Αν δε γίνει σωστά η επιστημονική αξιολόγηση, τότε αθώοι άνθρωποι θα οδηγηθούν στη φυλακή”.

«Ενισχύοντας το ρόλο Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών – Χειρισμός Διφορούμενων Ιατροδικαστικών Περιστατικών»

Στη συνέχεια, η κα Αποστολία Ακριβούση, Ιατροδικαστής της Ι.Υ. Λαμίας στην εισήγησή της με θέμα: «Ενισχύοντας το ρόλο Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών – Χειρισμός Διφορούμενων Ιατροδικαστικών Περιστατικών», επεσήμανε ότι στόχος η αναδιάρθρωσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και κατέθεσε  6 προτάσεις σχετικά με:

  • Τη συνταγματική αναθεώρηση του ιατροδικαστικού λειτουργήματος
  • Τη θεμελίωση του ιατροδικαστικού σώματος
  • Το ρυθμιστικό κώδικα για τους ατροδικαστές και τις ιατροδικαστικές πράξεις
  • Τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ιατροδικαστικού λειτουργήματος
  • Την τροποποίηση των άρθρων του ποινικού κώδικα που σχετίζονται με τον ιατροδικαστή και τις ιατροδικαστικές πράξεις
  • Την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας που αφορά ιατροδικαστικές πράξεις με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι μεταδόθηκε σε ένα παγκόσμιο συνέδριο το μήνυμα ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες ανάδειξης της ΙΥ και διασφάλισης εξαγωγής του ασφαλέστερου ιατροδικαστικού πορίσματος για την ορθή απονομή του δικαίου, ώστε κανένας αθώος να μη βρεθεί στη φυλακή λόγω δικαστικής πλάνης. Σε αυτό θα συμβάλλει το ηλεκτρονικό πρακτικό ιατροδικαστικής de lege artis και πρόδρομο της ηλεκτρονικής δικαστικής δικογραφίας online, που επίσης προτάθηκε από την κα Ακριβούση.

Κατά την παρουσίαση του θέματος της ελληνίδας ιατροδικαστή, προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία-ντοκιμαντέρ «after crime», της inpoint productions, βασισμένη στο λειτούργημα του Ιατροδικαστή και το έργο της ΙΥ Λαμίας. Για την παρουσίαση της ταινίας, που σκηνοθέτησε ο Μιχαήλ Μαυρομούστακος, βρέθηκαν στο συνέδριο της Βιέννης οι βασικές συντελεστές της ταινίας, η συγγραφέας και υποψήφια διδάκτορας φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, Άννα Νικολαΐδη και η δημοσιογράφος Ρούλα Σκουρογιάννη.

after-crime-2

από αριστερά: Aviva Kipen, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, Άννα Νικολαΐδη, Αποστολία Ακριβούση,
Χριστίνα Αντωνοπούλου και Ρούλα Σκουρογιάννη

Τόσο το ίδιο το περιεχόμενο της ταινίας που είναι συναφές με τη θεματολογία του συνεδρίου όσο και το πρωτότυπο θέμα που παρουσίασε ενθουσίασε το κοινό που παρακολούθησε τη συνεδρίαση και απέσπασε θετικά σχόλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το «after crime» έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Facebook Comments

POST A COMMENT.