Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο πρωθυπουργός. Συγκαλείται αύριο η ολομέλεια της Βουλής. Ενημερώθηκαν Μέρκελ-Ολάντ, Θα ζητηθεί ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος

Με δημοψήφισμα θα επιχειρήσει να κόψει η κυβέρνηση τον γόρδιο δεσμό της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Οι κάλπες θα στηθούν τη μεθεπόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου και το ερώτημα προς τους ψηφοφόρους θα είναι η  αποδοχή ή απόρριψη της τελεσιγραφικής πρότασης των Θεσμών, που περιλαμβάνει σκληρά υφεσιακά μέτρα, με φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπές σε μισθούς-συντάξεις. Η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ελήφθη στο υπουργικό συμβούλιο και ανακοινώθηκε με διάγγελμα του πρωθυπουργού. Εμμέσως πλήν σαφώς η κυβέρνηση παίρνει θέση υπέρ του “οχι”. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ήδη την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ. Αυριο θα αποστείλει επιστολή στους επικεφαλής της Κομισιόν και της ΕΚΤ, ζητώντας ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος και συνέχιση του ELA, ώστε να μην ανακύψουν προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το Σάββατο συγκαλείται εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για να εγκρίνει την κυβερνητική πρόταση για δημοψήφισμα.

Όπως ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός στο οποίο πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του Όχι, μίλησε με σκληρή γλώσσα εναντίον των δανειστών. Ο αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι  Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας μιας αυστηρής & ταπεινωτικής λιτότητας σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα.

Στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα, να απαντήσουμε με δημοκρατία, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.  Σας καλώ με εθνική ομοψυχία και ψυχραιμία να πάρουμε τις αποφάσεις για εμάς και το μέλλον μας.  Θα σεβαστώ όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα. Η επιλογή των Ελλήνων θα στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας στον κόσμο.  Ελλάδα να στείλει μία δημοκρατική απάντηση στην Ευρώπη.

Σας καλώ να αποφασίσει κυρίαρχα και περήφανα. ζητήσω ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε ο λαός να αποφασίσει δίχως εκβιασμούς.  Το δημοψήφισμα θα περιλαμβάνει το ερώτημα της αποδοχής ή της απόρριψης της πρότασης των δανειστών – Θα γίνει στις 5 Ιουλίου. Προτείνουμε δημοψήφισμα για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Οι προτάσεις των δανειστών παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο.  Στόχο των δανειστών είναι ίσως η ταπείνωση του λαού.  Η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων και μισθών, αύξηση του ΦΠΑ.  Οι εταίροι μας κατέληξαν σε ένα τελεσίγραφο το οποίο αντίκειται στις ευρωπαϊκές αξίες

Μας ζήτησαν να εφαρμόσουμε τις μνημονιακές συμφωνίες – Δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη του λαού. Ψάχνουμε μία βιώσιμη συμφωνία.  Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να εφαρμόσει τη δική σας εντολή.

Το χρονικό

Λίγο μετά τις 23:00 άρχισαν να προσέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη , Γ.Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου πως πάμε για μια καλή συμφωνία και όχι για ένα συμβιβασμό που δεν θα είναι τίμιος.

Νωρίτερα, το Μαξίμου διαμήνυσε ότι «το επικοινωνιακό game, is over». Ειδικότερα, λίγο πριν αρχίσει το κυβερνητικό Συμβούλιο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι χθες στο Εurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των θεσμών εντός 24ωρών και τόνισαν ότι όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές κατέστησαν σαφές ότι η Αθήνα απορρίπτει την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δις ευρώ, καθώς η πρόταση των θεσμών «κρίνεται παντελώς ανεπαρκής» , καθώς όπως δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δεν περιλαμβάνει αρκετή χρηματοδότηση. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πρόταση των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν να νομοθετηθούν άμεσα βαθειά υφεσιακά μέτρα, ως προϋπόθεση για πεντάμηνη χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται πως μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν βασίστηκαν σε τελεσίγραφα και εκβιασμούς.  Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει αυτές τις αρχές, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών.

sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.