Πιθανή λύση του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα

έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Πώς ερμηνεύονται οι κινήσεις Τσίπρα και Μέρκελ στην πολιτική σκακιέρα

Νέα τροπή λαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα μετά την -αναμενόμενη- αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για την επόμενη μέρα και ενώ οι προθεσμίες για την αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ πλησιάζουν και η χώρα έχει δηλώσει αδυναμία να πληρώσει χωρίς χρηματοδότηση. Με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ συγκαλείται τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Όπως ανακοινώσει με tweet ο Τουσκ είναι ώρα να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στο ύψιστο πολιτικό επίπεδο.

Η δήλωση αυτή μετά την άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup και υπό την πίεση των ημερομηνιών, των αγορών και υπό την απειλή έκρυθμων εξελίξεων στην Ελλάδα αποτυπώνει τη σπουδαιότητα της κατάστασης, την αναγάγει σε αμιγώς πολιτική και προλειαίνει το έδαφος για σκληρές αλλά αποδοτικές συζητήσεις.

Οι κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα με την Άνγκελα Μέρκελ να κάνει μια σκληρή αλλά διπλωματική τοποθέτηση ενώπιον της Bundestag, τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να διαφοροποιεί τη θέση του από το ΔΝΤ, σκιαγραφούν ένα μάλλον συναινετικό σκηνικό με σαφή πολιτικά όρια πάνω στο οποίο θα αναζητηθεί λύση με σύγκλιση απόψεων στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή.

Η κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από όλες τις απόψεις οριακή, τα capital controls δεν είναι πλέον ταμπού αλλά καθημερινό θέμα συζήτησης, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος υπέβαλε εκτάκτως νέο αίτημα χρηματοδοτικής στήριξης από τον ELA για 3 δισ. ευρώ.

Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

Σε αυτή τη φάση λύση μπορεί να αποτελέσει ακόμα και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, έστω και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως φέρεται να πρότειναν οι εταίροι στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις σε ΕΚΤ και ΔΝΤ με τα κεφάλαια του ΤΧΣ και τα κέρδη από τα ομόλογα. Από την  άλλη πλευρά θα προωθηθούν άμεσα μεταρρυθμίσεις με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά και άλλες στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι Ευρωπαίοι έχουν αποσύρει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την απαίτηση του ΔΝΤ για περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις στο ΦΠΑ του ρεύματος, ενώ αποδέχονται και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στα εργασιακά στο βαθμό που αυτές υποστηρίζονται από τον ILO.

Επίσης στο τραπέζι υπάρχει και άλλη πρόταση της Κομισιόν για αναπτυξιακό σύμφωνο με πρόσθετη χρηματοδότηση 35 δισ. και διάρκεια μέχρι το 2020, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Διπλωμάτης από τη γαλλική πλευρά που επικαλείται το ίδιο πρακτορείο ανέφερε πως μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί συμφωνία, ώστε να υποβληθεί στους ηγέτες.

«Το επόμενο τριήμερο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να οριστικοποιηθεί συμφωνία και να υποβληθεί στη συνάντηση, η κατάσταση δείχνει πως τώρα είναι η ώρα να βρεθεί συμφωνία» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Πάντως όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τους δανειστές, χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ, μπορεί να καλυφθεί σε δέκα λεπτά τεχνικών διαβουλεύσεων. Με τον τρόπο αυτό υπονοούν ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης.

Facebook Comments

POST A COMMENT.