Ελληνίδα αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού

koustenh123

Η εύρεση ιχνών κάποιας μορφής ζωής, εκτός της Γης θα πάρει πολύ ακόμη χρόνο, δηλώνει η διακεκριμένη Ελληνίδα αστροφυσικός και πλανητολόγος του Αστεροσκοπείου Μεντόν του Παρισιού, Αθηνά Κουστένη, η οποία πάντως δεν αποκλείει σημαντικές μελλοντικές ανακαλύψεις στους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου.

Παράλληλα, όμως προειδοποιεί ότι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η Γη κινδυνεύει να καταντήσει κάποτε ακατάλ ληλη για ζωή, σαν την Αφροδίτη και τον Τιτάνα.

Η Αθηνά Κουστένη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και το 1980 πήγε για σπουδές στο Παρίσι, όπου το 1989 έλαβε διδακτορικό στην αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο 7 “Π & Μ. Κιουρί”. Σήμερα είναι διευθύντρια ερευνών  (πρώτης τάξης) στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας ( CNRS ) και στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού.

Έχει κατ΄επανάληψη συνεργασθεί ερευνητικά και συμβουλευτικά με τονΕυρωπαικό Οργανισμό Διαστήματος (ΕSA) και την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (ΝΑSA). Η έρευνά της που ξεκίνησε με τον Τιτάνα και την ενεργή συμμετοχή της στη διαστημική αποστολή, εστιάζεται στις ατμόσφαιρες και επιφάνειες των πλανητών και δορυφόρων του ηλιακού μας συστήματος, ιδίως όσων έχουν αστροβιολογικό ενδιαφέρον λόγω πιθανής ύπαρξης ζωής.

Facebook Comments

POST A COMMENT.