Έκθεση και Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα στη Νεάπολη

168_1418915863

Πρόκειται για τα εγκαίνια της Έκθεσης, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ,500 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, που διοργανώ νεται στη Νάπολη, στο Μέγαρο των Αρχείων του Κράτους, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2015 και περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από το 1500 μέχρι σήμερα, εν μέρει ανέκδοτο, σημαντικό βίντεο και πρόσφατα κειμή λια της Ομογένειας.

Στις εκδηλώσεις αυτές θα παραστεί ο Γενικός  Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Μιχάλης Κόκκινος,ο οποίος  θα έχει επαφές με φορείς της Ομογένειας και θα μεταφέρει το ενδιαφέρον της κυβέρνη σης για την Ομογένεια και τη σημασία που δίνει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών στον Ελληνισμό της Δια σποράς.

Η έκθεση αυτή διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Ελληνικών  Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας ( ΟΕΚΑΙ ) και την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και Ιδρύματα.

Πλαισιώνεται δε από μια Επιστημονική Ημερίδα, την 26η Ιουνίου 2015, σε Μέγαρο του Δήμου Νεαπόλεως, με τη συμμετοχή πολλών  ερευνητών εγνωσμένου κύρους. Μετά τη λήξη της Ημερίδας θα ακολουθήσει συναυλία στο Ωδείο San Pietro a Majella με συνθέσεις επώνυμων Επτανήσιων μουσικών που είχαν σπουδάσει στα Ωδεία της Νάπολης από τα τέλη του 1700 μέχρι τις αρχές του 1900. Την επόμενη ημέρα ένα μουσικοχορευτικό συγκρότημα  από την Κορώνη με παραδοσιακές φορεσιές θα προσφέρει στην πόλη της Νάπολης ένα πλούσιο εορταστικό πρό γραμμα στο Κάστρο Μαschio Angioino.

Eίναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και μαζί της ο Ελ ληνισμός της Ιταλίας πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια ανάδειξης των Διασπορικών ιστορικών  κοινοτήτων και θυλάκων.

Όπως εξαιρετικής σημασίας είναι και η ανάληψη εκ μέρους της, εδώ και δύο χρόνια της μεγάλης εκστρατείας καθιέ ρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού, χαράζοντας πρώτη το δρό μο για τη διεθνή αναγνώριση της ανεκτίμητης  προσφοράς των Ελλήνων στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Facebook Comments

POST A COMMENT.