Εκδήλωση μνήμης στη Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Πολιτική εκδήλωση τιμής  και μνήμης για την Γενοκτονία  των Ποντίων πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην αίθου σα Γερουσίας στη Βουλή με πρωτοβουλία της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου και την παρουσία εκπροσώπου των Ποντίων, Ασσυρίων και Αρμενίων.

Μιλώντας για την γενοκτονία των Ποντίων, η πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως “στην πραγματικότητα αντι προσωπεύει 353.000 ψυχές που σφαγιάστηκαν λόγω της ταυτότητας τους. Το γεγονός της γενοκτονίας πρέπει να καταδικαστεί και θεσμικά από το Κοινοβούλιο. Η Ελληνική Βουλή αναγνώρισε το 94 τη γενοκτονία των Ποντίων και δύο χρόνια αργότερα αυτήν των Αρμενίων-ωστόσο η κοινοβουλευτική αναγνώριση δεν εξαντλεί τη θεσμική μας υπο χρέωση”.

Με αφορμή την επίσκεψή της στο Ερεβάν για την εκπροσώπηση της χώρας μας στις επετειακές εκδηλώσεις της 100 ετηρίδος από την γενοκτονία των Αρμενίων, η κ.Κωνσταντοπούλου, προέτρεψε το Σώμα να αναλογιστεί ότι χρειάσ τηκαν 100 χρόνια για να προβούν στην αναγνώριση μεγάλες χώρες, ενώ χαρακτήρισε “καταλυτική” την αναφορά  στην γενοκτονία από τον Πάπα. Η ίδια χαιρέτισε και χαρακτήρισε “σημαντική στιγμή για όλους” την πρωτοβουλία  της Αρμενικής Βουλής για την κήρυξη μιας παγκόσμιας κοινοβουλευτικής εκστρατείας κατά της γενοκτονίας, προ κειμένου όλα τα Κοινοβούλια, ( ή έστω των κρατών-μελών του ΟΗΕ ) να προβούν σε αναγνώριση της τριάδας των γενοκτονιών ( Αρμένιοι, Ασσύριοι, Πόντιοι ).Μια αναγνώριση, επεσήμανε,”που συμπυκνώνει το ιστορικό καθήκον απέναντι στα θύματα και την ιστορική ευθύνη απέναντι στις ζώσες γενιές”.

Facebook Comments

POST A COMMENT.