Μ. Μανούσου: Έξι λόγοι που ωθούν τους πελάτες να επιλέξουν ιατρικές υπηρεσίες εκτός χώρας

Medical-Tourism

Τις προοπτικές του ιατρικού τουρισμού παρουσιάζει σε συνέντευξη της στο Sofokleousin.gr, η Δημοσιογράφος και Ειδική σε θέματα Τουρισμού, Μαργαρίτα Μανούσου, τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα ότι οι τουριστικές υποδομές, τα κλιματολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά πολλών περιοχών της Ελλάδας σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολύ καλών γιατρών είναι βασικοί παράγοντες για την ανάπτυξη αυτού του τομέα.

Συνέντευξη στην: Ελενα Ερμείδου και Βαϊο Κρόκο

Κυρία Μανούσου, έχετε πολλά χρόνια στο κλάδο του τουρισμού και μεγάλη εμπειρία στον τομέα του ιατρικού τουρισμού. Πρόσφατα στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, συνδιοράνωση των  «healthCare Cybernetics» και της «Zita Medical Management» είχατε ομιλία με θέμα « η Κρήτη ως υπόδειγμα αναδυόμενου προορισμού τουρισμού υγείας»αυτό. Πείτε μας, ποιες είναι οι προοπτικές του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα;

Ανεπιφύλακτα, ο Ιατρικός Τουρισμός θεωρείται τομέας με πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα.  Η ανάπτυξή του θα βοηθήσει στη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη του νησιού, επιδρώντας πολύ θετικά στην τοπική οικονομία.  Η Κρήτη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας διαθέτει τις βάσεις να αναπτύξει άμεσα αυτόν τον τομέα.

– Πείτε γιατί η Κρήτη. Τι ιδιαίτερο διαθέτει έναντι άλλων τουριστικών προορισμών;

Η Κρήτη αποτελεί το πρώτο τουριστικό προορισμό της Ελλάδας, ενώ διαθέτει και σημαντικές ιατρικές υποδομές. Εκτός από τη θέση της ως το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, διαθέτει, μπορώ να πω με σιγουριά, και πολλά άλλα στοιχεία που καθιστούν το νησί, ως ιδανικό διεθνή προορισμό για την ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού. Με άλλα λόγια, παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα ως τουριστικός προορισμός και διαθέτει και ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων προορισμών.

– Δώστε μας ένα στίγμα

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η Κρήτη έχει περίπου 623.000 κατοίκους.  Το Ηράκλειο, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νησιού έχει 175.000 κατοίκους και είναι η 4η πόλη της Ελλάδας ενώ διαθέτει το 2ο σε κίνηση αεροδρόμιο της χώρας μετά τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος. Ας δούμε τα Χανιά, είναι μία όμορφη και γραφική πόλη, είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Κρήτης, με 56.000 κατοίκους.  Το Ρέθυμνο έχει 28.000 και ο Άγιος Νικόλαος 19.600.  Οι πόλεις αυτές έχουν κίνηση και διαθέτουν ζωή όλο το χρόνο.

– Κάτι ακόμα;

Πολλά. Η ακτογραμμή της Κρήτης είναι 1046 χλμ, γεγονός που υπογραμμίζει τον αριθμό των παραλιών που διαθέτει το νησί.   Είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους το νησί αυτό, προσελκύει το 20% των διεθνών αφίξεων στην Ελλάδα και διαθέτει τις ανάλογες τουριστικές υποδομές για την κάλυψη των πολλών και διαφορετικών αναγκών των επισκεπτών τόσο σε υπηρεσίες όσο και σε υποδομές διαμονής.

– Μπορείτε να μας πείτε, πόσα ξενοδοχεία υπάρχουν στην Κρήτη και πώς είναι η κατανομή;

Βεβαίως, στην Κρήτη υπάρχουν 1529  ξενοδοχεία. Η κατανομή σε κατηγορίες έχει ως εξής: 84 ξενώνες.  5*, 233 ξενοχεία. 4*, 239 ξενοδοχεία. 3*, 673 ξενοδοχεία. 2* και 1* 210 ξενοδοχεία.  Συνολικά, καταγράφονται  87.103 δωμάτια και 165.375 κρεβάτια.

– Κάποιο άλλο συγκριτικό πλεονέκτημα;

Σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ο καιρός και οι θερμοκρασίες του νησιού. Η Κρήτη πέρα από το γαλανό ουρανό που παραμένει γαλανός τις περισσότερες μέρες του χρόνου, και τη γαλάζια καθαρή και φιλική θάλασσα έχει ένα πληθυσμό που είναι ιδιαίτερα φιλόξενος, και δείχνει να χαίρεται να καλωσορίζει τους επισκέπτες και να προσβάλλεται, όταν κανείς αρνείται τη φιλοξενία, την προσφορά ενός κεράσματος ή ενός χαμόγελου. Οι κάτοικοι θέλουν συνεχώς να αποδείξουν ότι είναι φιλόξενοι και αυτοί και το νησί τους.

Ο καιρός, από μόνος του σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, είναι καλός και προσφέρει καλή θερμοκρασία και ηλιοφάνεια τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.  Ως στοιχείο, ο καιρός αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους  επιλογής προορισμού ιατρικού τουρισμού όσον αφορά ειδικά τις περιόδους θεραπευτικής αποκατάστασης.

– Ποιοι είναι οι λόγοι οι οποίοι ωθούν τους πελάτες να επιλέξουν ιατρικές υπηρεσίες εκτός χώρας;

Οι λόγοι που θα ωθήσουν τους εν δυνάμει πελάτες να ψάξουν και να επιλέξουν ιατρικές υπηρεσίες, εκτός των συνόρων τους εστιάζονται στις παρακάτω παραμέτρους:

1.    Μεγάλη περίοδος αναμονής για παροχή της υπηρεσίας στη χώρα κατοικίας.
2.    Καλή φήμη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε άλλη χώρα με μικρό ή και καθόλου χρόνο αναμονής.
3.    Αξιόπιστες υπηρεσίες με συνέπεια και καλές τιμές έναντι του ανταγωνισμού στην αγορά
4.    Συνδυασμός ιατρικής υπηρεσίας με ταξίδι-επίσκεψη που επιθυμεί να κάνει ο υποψήφιος πελάτης, έτσι και αλλιώς στη χώρα ή στην πόλη που παρέχεται η ιατρική υπηρεσία.
5.    Άλλοι λόγοι, όπως μεγάλη εμπιστοσύνη στις ιατρικές υπηρεσίες στην υποψήφια πόλη που παρέχεται η ιατρική υπηρεσία.
6.    Καταγωγή από τη χώρα ή και πόλη παροχής της ιατρικής υπηρεσίας.

Και στο σημείο αυτό να πω ότι ο τελευταίος λόγος αφορά κυρίως κατοίκους εξωτερικού, πρώτης και δεύτερης γενιάς.

– Οι αεροπορικές συνδέσεις τι ρόλο παίζουν με την επιλογή του προορισμού;

Για την ανάπτυξη ενός προορισμού, ιατρικού τουρισμού, μια απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αεροπορική σύνδεση με τις χώρες προσέλευσης επισκεπτών.  Όπως, γνωρίζετε  σήμερα η Κρήτη διαθέτει 3 αεροδρόμια:
Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, «Νίκος Καζαντζάκης» το οποίο είναι και το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο της Ελλάδας. Στα Χανιά, το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» και ένα μικρό αεροδρόμιο στη Σητεία που προσπαθεί να καλύψει ορισμένες από τις ανάγκες της Ανατολικής Κρήτης. Όλα αυτά, και τα τρία αεροδρόμια έχουν διεθνείς αφίξεις.  Ειδικότερα, όσον αφορά στα αεροδρόμια του Ηρακλείου πρωτίστως και των Χανίων δευτερευόντως έχουν σύνδεση με απευθείας αεροπορικές πτήσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Να, μην πω βέβαια ότι η Κρήτη συνδέεται με πολλές εσωτερικές πτήσεις με όλη την ενδοχώρα.

– Όλα αυτά είναι πολύ ωραία σε θεωρητικό επίπεδο. Στην πράξη που μπορούν να εφαρμοστούν;

Εχοντας έρθει σε επαφή με ανθρώπους από  σημαντικές εγκαταστάσεις ιατρικών υποδομών στην Κρήτη όπως από την ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ”- Cretan Medicare – Ιατρική Φροντίδα Κρήτης -AMOUDARA MEDICAL ASSISTANCE  –  CRETAN AMBULANCE SERVICES – Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης, πρωτίστως διαφαίνεται η  ανάγκη προβολής και αναφορά του ελληνικού προϊόντος ιατρικού τουρισμού στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όπως έντυπο υλικό και DVDs.

Σημασία έχει και η ανάγκη αναφοράς των υποδομών που προσφέρονται για την παροχή υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού με έντυπο και ψηφιακό υλικό σε όλες τις χώρες από τις οποίες μπορεί να προσελκυσθεί πελατεία.  Αναγκαία είναι η διευκόλυνση και υποστήριξη έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων για πελάτες ασθενείς από χώρες που έχουν απαιτήσεις ειδικών ταξιδιωτικών εγγράφων, χώρες όπως Ρωσία, Κίνα, κ.λ.π.

Περαιτέρω, η αύξηση των  διεθνών πτήσεων μετά το τέλος της εαρινής περιόδου, θα βοηθούσε.

Τέλος, ένα σταθερό και έντιμο φορολογικό πλαίσιο θα συνεισέφερε στην προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να καταστεί το ιατρικό τουριστικό προϊόν περισσότερο ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά.

– Ποια είναι γνώμη της επιχειρηματικής κοινότητας και των ανθρώπου που εργάζονται στο κλάδο τουρισμού;

Η επιχειρηματική κοινότητα και οι ασχολούμενο στο κλάδο του τουρισμού συμφωνούν ότι η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Κρήτη αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την προσέλκυση σημαντικού αριθμού ασθενών/επισκεπτών.  Οι ζωντανές πόλεις, ο συνδυασμός του καλού κλίματος, της θάλασσας, των αρχαιολογικών χώρων, το Μεσογειακό κλίμα η υγιεινή κρητική διατροφή και η αρίστης ποιότητας υποδομές, καταστούν την Κρήτη μοναδικό τουριστικό προορισμό. Αυτά σε συνδυασμό με τα Ιατρικά κέντρα που προσφέρουν υπηρεσίες για πρόληψη ή και θεραπεία ή και άλλες ιατρικές υπηρεσίες καταστούν την Κρήτη ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη ιατρικού τουριστικού προορισμού.

Να επιμείνουμε πριν κλείσουμε την συνέντευξη μας, στο πώς η Κρητική διατροφή υποστηρίζει την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού;

Η Κρητική διατροφή αναμφισβήτητα είναι ισχυρός παράγοντας που υποστηρίζει την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στο νησί.  Είναι γνωστό ότι σε πολλές διεθνείς έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, αποδίδεται στη διατροφή, με βασικό συστατικό το ελαιόλαδο, η μακροζωία που χαρακτήριζε τους Κρήτες.

Στη διατροφή, στην εξωστρέφεια και τις συνήθειες που χαρακτήριζαν τους κατοίκους του νησιού. Οι Κρητικοί λίγες φορές σιτίζονταν με κόκκινο κρέας. Κύρια συστατικά της διατροφής τους ήταν το ελαιόλαδο, πολλά λαχανικά, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά προϊόντα, πίτες, όσπρια και άλλα γνωστά τοπικά εδέσματα.  Όλα τα γεύματα ήταν μαγειρεμένα παραδοσιακά, αυτό σε συνδυασμό με τις κοινωνικές συνήθειες φαγητού που ήθελε όλη την οικογένεια να τρώει μαζί χαρακτήριζαν την κρητική διατροφή. Όλα αυτά θεωρούνται σημαντικοί συντελεστές μακροζωίας και υγείας.

www.sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.