Μικρή ανάσα, χωρίς όμως λύση του προβλήματος

tsipras-varoufakis-dragasakis-1

Σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση. Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο

Αναμενόμενο το αποτέλεσμα του Eurogroup – που δίνει “σήμα” στην ΕΚΤ  για χαλάρωση της πιστωτικής ασφυξίας – μάλλον ικανοποίησε την κυβέρνηση, η οποία θα σχεδιάσει τώρα τις επόμενες κινήσεις και τη διαπραγματευτική τακτική της, με στόχο  να επιτύχει μέχρι τις αρχές Ιουνίου μία συμφωνία, χωρίς να εγκαταλείψει εμφανώς τις “κόκκινες γραμμές” της.  Για το σκοπό αυτό και για να αποτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται, θα συνεδριάσει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από το Μαξίμου είναι θετικές, καθώς στη δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup αναγνωρίζεται ότι έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, αν και παράλληλα τονίζεται ότι παραμένουν ανοιχτά σημαντικά θέματα, για τα οποία απαιτούνται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Ομως εκταμιεύσεις δεν εξασφαλίστηκαν – όπως επιθυμούσε διακαώς η Αθήνα. Χρηματοδότηση θ’ αργήσει να έρθει, αφού πρέπει να προηγηθεί συνολική συμφωνία. Από τις δηλώσεις των Jeroen Dijsselbloem, Pierre Moscovici και Klaus Regling μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup έγινε σαφές ότι :

– Πρώτα πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία

– Εν συνεχεία  να αρχίσει να υλοποιείται  με νομοθετήματα και κυβερνητικές πράξειςκ

– Τότε θα ξεκινήσει η ροή χρηματοδότησης,  με εκταμιεύσεις “υποδόσεων”.

Σταγονες ρευστότητας μέσω τραπεζών

Για την ελληνική πλευρά το σημαντικό προς το παρόν είναι ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έδωσαν  το αναγκαίο “άλλοθι” στην ΕΚΤ για να χρησιμοποιήσει χρηματοοικονομικά εργαλεία, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών  και τη δυνατότητα τους να χρηματοδοτήσουν το Δημόσιο αγοράζοντας έντοκα γραμμάτια.

Πρόκειται για μικρή “ανάσα” που δεν λύνει ούτε βραχυχρόνια το πρόβλημα. Η χώρα θπαραμείνει στα πρόθυρα “ασφυξίας”  και η κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη να  συνεχίσει τις επόμενες εβδομάδες το αγωνιώδες “κυνήγι” ρευστότητας για να εκπληρώνονται οι τρέχουσες υποχρεώσεις Δημοσίου.

Εχοντας υπόψη αυτό το δεδομένο, όπως και τη διαφανείσα στο Eurogroup διάθεση των εταίρων να εντείνουν τις ασφυκτικές πιέσεις, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο καλείται τώρα να χαράξει γραμμή πλεύσης  και να σχεδιάσει χειρσιμούς που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα: Συμφωνία-κλειδί για εκταμιεύσεις, με τις λιγότερες δυνατές υποχωρήσεις από τις διακηρυγμένες  θέσεις της κυβέρνησης στα πλέον σημαντικά ζητήματα  – συντάξεις, ασφαλισυικό, εργασιακά, μέτρα πρός επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μαξίμου: Υπήρξε πολιτική βούληση
Μετά το ανακοινωθέν του Eurogroup, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι στο κείμενο του Συμβουλίου υπουργών καταγράφεται η ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις.

Σε non paper  από το Μέγαρο Μαξίμου, η  απόφαση των ΥΠΟΙΚ  της Ευρωζώνης – που χαρακτηρίζεται «αναμενόμενη» – αποδίδεται στην πολιτική βούληση για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Τονίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση θεωρεί απολύτως αναγκαία την  επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφοςμε τους Θεσμούς. «Χρειάζεται όμως αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές. Η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία».

sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.