ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων

συνταξιούχοι

Βόμβα στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και στους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης  και των δανειστών μας ενδέχεται να αποτελέσει μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με τη συνταγματικότητα των περικοπών συντάξεων που έγιναν με μνημονιακούς νόμους. Αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές αυτές τις διατάξεις, οι συντάξεις θα πρέπει να επανέλθουν τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012 και τα τα Ταμεία θα  επωμισθούν τεράστια οικονομική επιβάρυνση – την οποία θα αδυνατεί να καλύψει και το Δημόσιο με πρόσθεση χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου θεωρούν κατ’ αρχήν αντισυνταγματικές τις περικοπές. Είναι όμως υποχρεωμένοι να λάβουν υπόψη και τις επιπτώσεις οποιασδήποτε απόφασης τους. Ανεξάρτητα λοιπόν από το νομικό σκεπτικό,  θα κρίνουν και “κατ οικονομίαν”, λαμβάνοντας υπόψη τι μπορεί να εφαρμοσθεί υπό τις παρούσες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες.

Μετά από σχετική πιλοτική δίκη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προσανατολίζεται να κρίνει αντισυνταγματικές μερικές από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους από το 2012. Οι σχετικές προσφυγές έχουν γίνει από πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε τράπεζες, σε ΔΕΚΟ και στρέφονται κατά του ΙΚΑ (για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων) και του ΕΤΕΑ (για τις επικουρικές).

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε κυριακάτικες εφημερίδες,, στις «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδριάσεις του ανώτατου δικαστηρίου υπερισχύουν μέχρι στιγμής σε απόψεις περί αντισυνταγματικότητας, τουλάχιστον των τελευταίων μνημονιακών μέτρων και περικοπών.

Αν η άποψη αυτή υιοθετηθεί τελικά με την έκδοση της σχετικής απόφασης (που  αναμένεται σε 2-3 μήνες), οι συντάξεις θα πρέπει να επανέλθουν στο ύψος που είχαν τουλάχιστον στα τέλη του 2012.  Σ αυτή την περίπτωση, η  ετήσια επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό των Ταμείων θα είναι 2,8 δισ. ευρώ. Αν η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ επεκταθεί στο σύνολο των συνταξιούχων, τότε το ποσό εκτοξεύεται στα 4,3 δισ.!

Συνεκτιμώντας τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που μπορεί να προκύψει για το κράτος σε περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης, το ΣτΕ δέχθηκε ότι η αντισυνταγματικότητα δεν μπορεί να έχει αναδρομική εφαρμογή, παρά μόνον για όσους κατέθεσαν προσφυγές κατά των περικοπών στις συντάξεις τους.

Για τους υπόλοιπους αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι αποδοχές τους μόνο στο μέλλον, χωρίς να καταβληθούν αναδρομικά.

sofokleousin.gr

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.