Είμαστε κοντά στην επιμήκυνση της ζωής χωρίς ασθένειες

3_ilikia

Η υγιής επιμήκυνση της ζωής επετεύχθη ήδη σε πειραματόζωα, με συνδυασμό δύο ήδη γνωστών φαρμάκων, όπως μας λέει στο άρθρο του ο Μοριακός Βιολόγος, Ερμής Γεωργιάδης. Κλινικές μελέτες έχουν ξεκινήσει και σε ανθρώπους με στόχο την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, χωρίς τα προβλήματα της γεροντικής ηλικίας.

Όταν κάποιο από τα κύτταρα του σώματός μας φθάσει σε γεροντική ηλικία, μεγαλώνει σε μέγεθος, αποπλατύνεται, αυξάνεται η β-galactosidase που περιέχει και κυρίως, σταματά να πολλαπλασιάζεται.

Στα ποντίκια, τα γεροντικά κύτταρα αυξάνονται με την ηλικία και μελέτες έδειξαν ότι όταν κάποιος κατορθώσει να σκοτώσει αυτά τα κύτταρα, τότε επιτυγχάνει την υγιή επιμήκυνση της ζωής (healthy lifespan), δηλαδή την αύξηση της ηλικίας χωρίς ασθένειες.

Τα γεροντικά κύτταρα μοιάζουν με τα καρκινικά σε μία βασική ιδιότητα: δεν πεθαίνουν εύκολα διότι αναπτύσσουν ειδικά βιολογικά δίκτυα, τα οποία τα προφυλάσσουν από την απόπτωση ή από τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στα εξωγενή στρεσογόνα ερεθίσματα.

Μια ομάδα ερευνητών από την Mayo Clinic, κατόρθωσε να βρει φάρμακα, από τα ήδη υπάρχοντα στη αγορά, που έχουν τη δυνατότητα, χορηγούμενα σε συνδυασμό, για μικρό χρονικό διάστημα, 5 μόλις ημέρες, σε ποντίκια, να σκοτώσουν τα γεροντικά κύτταρα τους και να επιτευχθεί σημαντικότατη υγιής επιμήκυνση της ζωής τους. Τα φάρμακα αυτά ονομάστηκαν senolytics (γεροντολυτικά) και είναι το αντικαρκινικό φάρμακο Dasatinib και μια φυσική ουσία που χορηγείται σαν συμπλήρωμα διατροφής, το Quercetin, που διαθέτει αντιισταμινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ουσίες αυτές σε πειραματόζωα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία, να μειώνουν την Οστεοπόρωση, τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη και τη μυϊκή αδυναμία.

Ήδη, οι ερευνητές ξεκινούν κλινικές μελέτες σε ανθρώπους σε μια προσπάθεια να βρουν την ιδανική δόση που θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα, χωρίς να υπάρχουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Ρούλα Σκουρογιάννη

sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.