Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο, έντονο διάβημα από ΥΠΕΞ

προκλήσεις στο Αιγαίο

Ενώ το  μέτωπο με τους δανειστές παραμένει ανοιχτό,  η κυβέρνηση καλείται τώρα να διαχειρισθεί ένα μείζον πρόβλημα διεθνών σχέσεων  και σταθερότητας στην περιοχή, το οποίο  δημιοργεί η Τουρκία.  Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν σε  φάση έντασης και επαπειλούμενης σοβαρής περαιτέρω επιδείνωσης, λόγω της προκλητικής στάσης της Αγκυρας, στην οποία είναι αναγκασμένη να αντιδράσει η ελληνική πλευρά.  Παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, η Τουρκία εξέδωσε NOTAM με την οποία δεσμεύει  για 10 μήνες μεγάλη θαλάσσια περιοχή  μεταξύ Σκύρου και Λήμνου,  όπου σκοπεύει να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις με πραγμ,ατικά πυρά, «κόβοντας» το Αιγαίο στα δύο. Σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό, η περιοχή αυτή  πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και ως πεδίο βολής.

Πρόκειται για σοβαρότατη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, που έρχεται σε συνέχεια των σχεδόν καθημερινών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου  και των προκλήσεων με τις έρευνες του «Μπαρμπαρός» στα κυπριακά ύδατα.

Ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα επισημαίνουν ότι η τουρκική ενέργεια είναι όχι μόνον «προκλητική και παράνομη» αλλά και «επικίνδυνη», καθώς έρχεται μία μόλις μέρα μετά την συμφωνία Αθήνας-Αγκυρας για επανενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που είχαν «παγώσει» την τελευταία διετία…

Έντονη είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία  κινείται σε διπλωματικό επίπεδο για να αναγκάσει την Αγκυρα να ακυρώσει τους σχεδιασμούς της. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά , αποφασίστηκε να γίνουν έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ICAO, με τα οποία καταγγέλλεται η Τουρκία. Επίσης, διάβημα έγινε το βράδυ της Κυριακής και προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στα διαβήματα η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

-Η Τουρκία δεσμεύει μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει NOTAM.

-Η δέσμευση αφορά πρωτοφανώς μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι τις 31-12- 2015.

-Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο

-το πεδίο βολής που ορίζεται δημιουργεί προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές, αφού επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33  και  N -130.

-Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως  συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα  του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.

-Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.