Συμφωνία πολιτικής αναβάθμισης της Αθήνας

eurogroup

Στον πάγο νέα περιοριστικά μέτρα και παροχές. Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων

 Με την έγκριση του αιτήματος επέκτασης της δανειακής σύμβασης για τέσσερις μήνες στη βάση όμως του υφιστάμενου προγράμματος με ρήτρα «δομημένης ευελιξίας» και με την εποπτεία να διεξάγεται μέσω ανταλλαγής στοιχείων στις Βρυξέλλες, κλείνει το πρώτο σκέλος της συμφωνίας στο Eurogroup και ανοίγει το δεύτερο στο Euroworking, το οποίο θα εργασθεί τη Δευτέρα για την σύμπτυξη των τεχνικών προσαρτημάτων που θα αφορούν στην ποσοτικοποίηση των μέτρων και των πολιτικών καθώς καις την αμοιβαιοποίηση μεταρρυθμίσεων με την εκταμίευση δόσεων.

Αυτό που κερδίζει η ελληνική κυβέρνηση –πρακτικά- είναι η αναγνώρισή της ως ομότιμου εταίρου στις διαπραγματεύσεις, που συνεπάγεται την άρση της πολιτικής κηδεμονίας και τη διεύρυνση των περιθωρίων πολιτικών χειρισμών. Παράλληλα συμφωνήθηκε η –σε συνεργασία- ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανεργίας και της πτώσης του βοιωτικού επιπέδου –και όχι της ανθρωπιστικής κρίσης-. Στην πραγματικότητα η 4μηνη παράταση δίνει προθεσμία στη νέα ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει την πολιτική της βούληση με πράξεις.

Από την πλευρά τους οι εταίροι πέρασαν τη ρήτρα επέκτασης του υφιστάμενου προγράμματος και υλοποίησης σημαντικού μέρους των προαποφασισμένων μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στη δημόσια διοίκηση και την απελευθέρωση των αγορών.

Παράλληλα ενεργοποιείται εκ νέου η πρόσβαση των τραπεζών στο Ευρωσύστημα και η απεξάρτηση από τον ELA και σταδιακή αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων ώστε να υποστούν πολύ μικρότερο haircut και να αποδεσμευτούν περί τα 15 δισ.

Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου λαμβάνοντας μέτρα και ζητώντας παράλληλα –με αίτημα- τη συνδρομή του ΔΝΤ και της Γαλλίας σε ΄τεχνικό και συμβουλευτικό επίπεδο.

Στον πάγο μπαίνουν –αυτό το τετράμηνο- οι εξαγγελίες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που επιβαρύνουν το σκέλος των κρατικών δαπανών καθώς θα υλοποιηθούν «περιορισμένα» σε αυτό το τετράμηνο.

Υπόμνημα μέχρι τη Δευτέρα

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καταθέσει υπόμνημα μέχρι τη Δευτέρα, με τα συγκεκριμένα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα αναλαμβάνει να υλοποιήσει.

Αυτό περιλαμβάνει έναν κατάλογο με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα έχουν να κάνουν κυρίως με φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή, διαφθορά και διοικητική μεταρρύθμιση για τους τέσσερις επόμενους μήνες.

Επίσης αναφέρεται πως δεν θα υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι στο κείμενο, αλλά για την επίτευξη τους θα διεξαχθούν τεχνικές συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των οργάνων για να ολοκληρωθεί ποσοτικά ο κατάλογος που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι Ευρωπαίοι ήταν αυτοί που απαίτησαν να συμπεριληφθεί ο όρος για παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης για διάστημα τεσσάρων μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες. Ο λόγος είναι ότι το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου η ελληνική πλευρά πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 6,7 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Ευρωπαίοι θέλουν να έχουν ένα μοχλό για την άσκηση πίεσης στην Ελλάδα.

Κι αυτό διότι εκτός από τα 6,7 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν στην ΕΚΤ το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει και στο ΔΝΤ δάνεια ύψους 5,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.