Όταν το Ντύσελντορφ γιορτάζει το καρναβάλι

Ντύσελντορφ

Ονομαστό δεν είναι μόνο το καρναβάλι της Βενετίας στην Δυτική Ευρώπη, είναι και αυτό του Ντύσελντορφ, πρωτεύουσας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας που γίνεται κάθε χρόνο, και χαίρει ευρείας αποδοχής και κάλυψης από τα Γερμανικά μεγάλα μέσα τηλεοπτικής ενημέρωσης αλλά και τα ξένα.

Της Ελενας Ερμείδου

Η επιλογή και η σύνθεση των κουστουμιών, των αρμάτων, των χρωμάτων, των ακουσμάτων αναβιώνουν πιστά την ιστορία, τα ήθη και έθιμα των περιοχών του Ντύσελντορφ, της Κολωνίας και του Mainz (Ρηνανία – Παλατινάτο).

Μέσα από την σάτιρα και την παρωδία των καταστάσεων μεταφέρεται το μήνυμα της ανανέωσης, της συνέχειας και της αδελφοποίησης.

Ανθρωποι συμβολικά μασκαρεμένοι γιορτάζουν και χορεύουν σε ρυθμούς παραδοσιακών τραγουδιών της πόλεων του Ντύσελντορφ και της Κολωνίας στα πλακόστρωτα δρομάκια της ιστορικής πόλης (alt Stadt), ελεύθερα, συλλογικά και αδελφοποιημένα. Κάτι ξένο σε αυτή την πόλη του καρναβαλιού δεν υπάρχει.

Η κουλτούρα του καρναβαλιού του Ντύσελντορφ μεταφέρεται και μέσα από την συμβολική επιγραφή που δεσπόζει την κεντρική πλατεία της ιστορικής πόλης «Düsseldorfer Kultur und Sport für Humanitat Respekt viel Falt.»  Η ίδια αυτή κουλτούρα διαπνέει του κατοίκους της περιοχής όλων των ηλικιών.

Η ιστορία του καρναβαλιού του Ντύσελντορ όπως και της γειτονικής Κολωνίας ξεκινά από το μέσα σχεδόν του 1800, όταν οι τότε κάτοικοι έψαχναν να εφεύρουν τρόπους αντίστασης της κυριαρχίας των Πρώσων και των Γάλλων, αλλά και της Ιεράς Εξέτασης των Ιταλών. Αναπαραστάσεις των  δρώμενων γίνονται έξω από τα μπαρ και τις μπυραρίες της πόλης όπου και οι περαστικοί καλούνται να συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις δεν έχουν χρονικό όριο ούτε όριο ηλικίας, ξεκινούν από το πρωί και τερματίζουν προσωρινά το βράδυ.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται με την ονομαστή κατά τους Γερμανούς και τα Γερμανικά κανάλια ενημέρωσης «Rosenmontag».

Στην διάρκεια αυτής της ημέρας παρελάσεις αρμάτων  με συνοδεία γερμανικής παραδοσιακής μουσικής «Narrhallamarsch» οι ρίζες της οποίες ξεκινούν περί τα μέσα του 1800 γίνονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στην γνωστή Königsallee.

sofokleousin.gr

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.