Τι προβλέπουν οι ξένες πρεσβείες για εκλογές και νέα κυβέρνηση

tsipras

Πάνω από 6 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Ψήφος ανοχής από 3 κόμματα σε κυβέρνηση Τσίπρα

Εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό μεγαλύτερο απ’ ό,τι δίνουν οι δημοσκοπήσεις,  προβλέπουν οι  διπλωματικές υπηρεσίες ξένων χωρών που παρακολουθούν  εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Ελλάδα και έχουν πρόσβαση σε στοιχεία μυστικών ερευνών κοινής γνώμης.  Σύμφωνα με πληροφορίες,  σε χθεσινοβραδυνές εκθέσεις τους προς τα ΥΠΕΞ και τις κυβερνήσεις τους, οι πρεσβείες δύο μεγάλων ΝΑΤΟϊκών χωρών  στην Αθήνα  αναφέρουν ότι  η διαφορά μεταξύ πρώτου-δεύτερου κόμματος θα είναι  περίπου 6 εκατοστιαίες μονάδες, με τον ΣΥΡΙΖΑ στα επίπεδα του 35%+ και τη ΝΔ κάτω από 30%. Προβλέπουν ότι αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει – ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κάτι λιγότερο από 150 έδρες – στη Βουλή θα μπουν 7 κόμματα και η νέα κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ηφο ανοχής από δύο ή τρία κόμματα.

Βέβαιο θεωρούν τον σχηματισμό κυβέρνησης  μέσα στην επόμενη εβδομάδα από τον Αλέξη Τσίπρα που θα πάρει διερευνητική εντολή ως επικεφαλής του πρώτου σε έδρες κόμματος.  Διαδικασία δεύτερης και τρίτης διερευνητικής εντολής δεν θα χρειασθεί να κινηθεί.

Μόλις δοθεί η εντολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ή τρία κόμματα συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ – κατά τις εκτιμήσεις των ξένων διπλωματών –  θα ανακοινώσουν  ότι θα απόσχουν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ετσι θα είναι βέβαιο ότι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία (πλειοψηφία επί των παρόντων και τουλάχιστον 120 ψήφοι υπέρ).

Εν τοιαύτη περιπτώσει, αρνητική ψήφο θα δώσουν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής – ενδεχομένως και κάποιοι βουλευτές άλλων κομμάτων, που θα κινηθούν “εκτός γραμμής”.

Οι ξένοι διπλωμάτως εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει να αντιμετωπίσει σε πρώτη φάση σκληρή αντιπολίτευση. Η κοινοβουλευτική κριτική εναντίον της θα εστιασθεί κυρίως στους χειρισμούς για τα ζητήματα του χρέους και των συμφωνιών με τους πιστωτές.

sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.