Ο καλός μεταβολισμός παράγοντας προστασίας στα παχύσαρκα άτομα

obesity

Τα παχύσαρκα άτομα συμβαίνει μερικές φορές να μην κινδυνεύουν από διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις, λόγω της έλλειψης μεταβολικών προβλημάτων

Η παχυσαρκία συμβάλλει σε περισσότερες από 60 διαφορετικές νόσους, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Γνωρίζοντας ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παχύσαρκοι, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον αποφάσισαν να μελετήσουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα άτομα με υπερβάλλον βάρος. Τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνάς τους  δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Investigation.

“Η έρευνα κατέδειξε ότι ορισμένα παχύσαρκα άτομα προστατεύονται από τις δυσμενείς μεταβολικές επιδράσεις της μέτριας αύξησης του βάρους, ενώ άλλοι έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν αυτά τα προβλήματα”, δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής μελέτης Dr Samuel Klein, διευθυντής του Κέντρου για την Ανθρώπινη Διατροφή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. “Αυτή η παρατήρηση είναι κλινικά σημαντική, επειδή περίπου το 25% των παχύσαρκων ανθρώπων δεν έχουν μεταβολικές επιπλοκές. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν μεταβολικά φυσιολογικοί ακόμη και αφού αποκτήσουν επιπλέον βάρος”.

Ο Δρ Klein και η ερευνητική του ομάδα μελέτησαν 20 παχύσαρκους συμμετέχοντες, από τους οποίους ζητήθηκε κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, να πάρουν βάρος, προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος που το επιπλέον βάρος θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους. Πριν αρχίσει η διαδικασία, μετρήθηκαν το ζάχαρο του αίματος, το λίπος του ήπατος και άλλοι παράγοντες κινδύνου. Στη συνέχεια, υπό την επίβλεψη ενός διαιτολόγου, οι συμμετέχοντες έτρωγαν επιπλέον φαγητό από εστιατόρια fast food.

“Στόχος μας ήταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα να καταναλώνουν 1.000 επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα μέχρι να αποκτήσουν 6% επιπλέον του σωματικού τους βάρους”, αναφέρει η Δρ Elisa Fabbrini, βοηθός καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και μία από τις συγγραφείς της μελέτης. “Αποδείχτηκε εξίσου δύσκολο να κάνουμε τους ανθρώπους να πάρουν βάρος, όπως και να χάσουν βάρος”.

Όσοι ήταν σχετικά υγιείς πριν αρχίσει η μελέτη, δεν είχαν θιγεί από την αύξηση του σωματικού βάρους και κανένας από τους παράγοντες κινδύνου δεν αυξήθηκε. Ωστόσο, εκείνοι που αποτελούσαν ομάδα υψηλού κινδύνου πριν την ένταξή τους στην έρευνα, παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση από τη στιγμή που απέκτησαν επιπλέον βάρος. Μόλις ολοκληρώθηκε η μελέτη, οι συμμετέχοντες του πειράματος εντάχθηκαν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους και ελέγχονται για να βεβαιωθείτε ότι έχασαν όλο το βάρος που αποκτήθηκε.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε σημαντικές διαπιστώσεις για το είδος του λίπους στο εσωτερικό του ήπατος των συμμετεχόντων, το οποίο βοήθησε τους ερευνητές να καθορίσουν πότε ένα παχύσαρκο άτομο προστατεύεται ή διατρέχει αυξημένο κίνδυνο. Μία άλλη σημαντική παρατήρηση ήταν ότι κάποια άτομα, παρά το γεγονός ότι ήταν παχύσαρκα, είχαν φυσιολογικό μεταβολισμό: Ήταν σε θέση να μεταβολίσουν το επιπλέον βάρος με έναν πιο υγιεινό τρόπο από ό, τι εκείνοι που είχαν αργό ή ασταθή μεταβολισμό. Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι να εξετάσει λεπτομερέστερα τις μορφές του λίπους, των μυών και του ήπατος για να δουν πώς ορισμένα παχύσαρκα άτομα προστατεύονται από τους παράγοντες κινδύνου.

“Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε γιατί η παχυσαρκία προκαλεί συγκεκριμένες ασθένειες σε μερικούς ανθρώπους ενώ σε άλλους όχι”, είπε ο Δρ Klein. “Θα μπορούσαν οι λόγοι να είναι γενετικοί, διατροφολογικοί, να αφορούν τον τρόπο ζωής γενικότερα, τη συναισθηματική υγεία ή ακόμη και τα μικρόβια που ζουν στο έντερο”.

Μετάφραση-επιμέλεια: Ρούλα Σκουρογιάννη

sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.