Θετικές μετεκλογικές εξελίξεις προεξοφλούν τώρα οι αγορές

“Ράλι ανακούφισης” σε μετοχές και ομόλογα, μετά την κινδυνολογία για Grexit

Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στις αγορές ελληνικών μετοχών και ομολόγων, καθώς χαλαρώνει ο «βρόχος του φόβου» και την κινδυνολογία περί Grexit διαδέχονται αισιόδοξες προβλέψεις για τις μετεκλογικές εξελίξεις στα μέτωπα της διαχείρισης χρέους και των σχέσεων με τους δανειστές. Καταλύτης οι πληροφορίες ότι υπάρχει ήδη προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ- τρόικας/ΕΕ και ότι γίνονται παρασκηνιακές συζητήσεις για να δοθούν περιθώρια χειρισμών στη νέα κυβέρνηση. Αν και θεωρούν  περίπου προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα των εκλογών, αναλυτές διεθνών οίκων και διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι το ρίσκο περιορίζεται και ότι τα ελληνικά assets γίνονται ελκυστικά για βραχυχρόνιες τοποθετήσεις.

Οι εκτιμήσεις αυτές αναθερμαίνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, προκαλώντας εισροές χρήματος και μινι-ράλι στο Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων. Δέλεαρ για τοποθετήσεις οι χαμηλές αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιριών και οι υψηλές αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων.

Το ενδιαφέρον προέρχεται βέβαια κατά κύριο λόγο από επενδυτές-κερδοσκόπους που κινούνται με βραχυχρόνιο ορίζοντα και θα βρίσκονται τις επόμενες μέρες «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», έτοιμοι να ρευστοποιήσουν στην πρώτη ένδειξη αλλαγής των δεδομένων.

Προς το παρόν, οι κινήσεις τους ενισχύουν το «ράλι ανακούφισης» που ξεκίνησε με την χαλάρωση της κινδυνολογίας περί Grexit.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική αντίδραση θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες, αλλά δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Οι αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται σε τεντωμένο σχοινί μέχρι τις εκλογές – και πιθανότητα και τους επόμενους μήνες, ώσπου να κλείσουν οι εκκρεμότητες με δανειστές, τρόικα, χρέος κλπ.

Οπως επισημαίνουν, η μεσοπρόθεσμη τάση στο ΧΑ δεν έχει αλλάξει και η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να είναι το κυρίαρχο στοιχείο.

Χρηματιστηριακοί δείκτες, μετοχές και ομόλογα κινήθηκαν σήμερα ανοδικά, σημειώνοντας εντυπωσιακά κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 809,01 μονάδες, με κέρδη 3,78%, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +4,78% (στις 816,80 μονάδες).

Κατά 3,44% ενισχύθηκε ο FT25, τερματίζοντας στις 257,97 μονάδες. Εντυπωσιακό άλμα +5,21% σημειώνει οτραπεζικός δείκτης, καθώς οι μετοχές του κλάδου επανέρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω ελκυστικών αποτιμήσεων μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Πέφτουν οι αποδόσεις ομολόγων

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές των ελληνικών κρατικών όλων των  λήξεων, με αποτέλεσμα  οι αποδόσεις τους να υποχωρούν κατά 65-118 μονάδες βάσης

Η απόδοση του 10ετούς έπεσε στο 9,58%. Μεγαλύτερη είναι η αποκλιμάκωση απόδοσης των 5ετών τίτλων, που διαμορφώθηκε σε 10,32%, από 11,48% την Παρασκευή.

Των τριετών υποχώρησε περίπου κατά 90 μονάδες βάσης, στα επίπεδα του 12,6%

sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.