Βιέννη: Η Πρωτοχρονιάτικη πρωτεύουσα στην καρδιά της Ευρώπης

Vienna-1

Λίγες μόλις ώρες πριν από το καθιερωμένο παγκόσμιο γεγονός, την 1η Ιανουαρίου στην Großer Saal της Musikverein.

Χοροστατεί στην υποδοχή του νέους έτους την 1η Ιανουαρίου με την καθιερωμένη παγκοσμίου φήμης Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία  της Βιέννης από την Φιλαρμονική της Βιέννης.  Η Συναυλία φιλοξενείται στην ιστορική Musikverein (1857) στην περιοχή του Innere Stadt της Βιέννης, παρουσιάζοντας κυρίως έργα των Josef Strauß και Johann Strauß Sohn όπως πόλκες και βαλς. Η Βιέννη , όμως δεν είναι μόνο αυτό, είναι ιστορία, είναι τέχνη, θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, έθιμα και παραδόσεις που αντέχουν στο χρόνο. Η Αυστριακή πρωτεύουσα φέτος έχει την τιμητική της: Γιορτάζει τα 150 χρόνια από τα εγκαίνια του πιο όμορφου boulevard του κόσμου τα εγκαίνια του οποίου έγιναν από τον αυτοκράτορα Franz Joseph. 

Υπήρξε η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Σήμερα, είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας, με 1.8 περίπου εκατομμύρια κατοίκους, αποτελώντας διεθνές πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο. Αν και η επίσημη καθομιλουμένη γλώσσα είναι η Γερμανική, οι Βιεννέζοι, όπως και οι Ελβετοί, έχουν τη δική τους διάλεκτο.

της Έλενας Ερμείδου

Vienna-2

 

 

Η Βιέννη (αρχαία πόλη Βινδοβόνα) είναι κτισμένη στην όχθη του Δούναβη κατά μήκος της αρχαίας οδού που από την Ακυλήϊα μέσου της διόδου Ζέμερινγ έφτανε στις εκβολές του Βίστουλα στην Βαλτική. Μετατράπηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά, εμπορικά και οικονομικά κέντρα κατά την εποχής της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Η πτώση της επήλθε κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο, o οποίος αφάνισε το πληθυσμό της. Μία αντιστάθμιση του πληθυσμού υπήρξε με την εισροή των Γερμανών προσφύγων.

Βιέννη σήμερα εκτείνεται σε μία επιφάνεια περίπου 500 τ.χλμ , με το κυριότερο διαμέρισμα να περιλαμβάνει στον ιστορικό πυρήνα του Innere Stadt, το καθεδρικό της Βιέννης, το αυτοκρατορικό ανάκτορο του Hofburg, τη Musikverein, το Volkstheater, το Hofburgtheater και  την Karlsplatz.

Vienna-3                                                                                                     το αυτοκρατορικό ανάκτορο του Hofburg

Η ιστορία της Βιέννης ξεκινά το 1273

Η ιστορία της Βιέννης όπως και της Αυστρίας ξεκινά από τον Ροδόλφο των Αψβούργων όπου το 1273 ονομάστηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και βασιλιάς της Γερμανίας. Η Αυστρία και ιδιαίτερα η Βιέννη έγινε από τότε κέντρο των κτίσεων των Αψβούργων και του Γερμανικού πολιτισμού αφού αγκάλιαζε τα γείτονα φύλα.  Παρακμή της Αυστρίας επήλθε κατά την εποχή του Μαξιμιλιανού Α’. Στα χρόνια της Μεταρρύθμισης, πάντως οι Αψβούργοι ανέλαβαν σθεναρά την προάσπιση του καθολικισμού.

Vienna-4                                                                                                       το αυτοκρατορικό ανάκτορο του Hofburg

Ο Τριακονταετής πόλεμος, όπου το πρώτο επεισόδιο του πολέμου σημείωσε η γνωστή με το όνομα «εκπαραθύρωση της Πράγας»  1618) δεν απέδωσε ιδιαίτερα αποτελέσματα στην Αυστρία. Η ανάκτηση ισορροπιών και η αποκατάσταση του συντηρητισμού επετεύχθη με το Συνέδριο της Βιέννης (1814-1815) του οποίου εμπνευστής και πρωταγωνιστής υπήρξε ο Μέτερνιχ.

Vienna-5                                                                                                                        Η   Musikverein

Οσο για την μακρόχρονη βασιλεία του Φραγκίσκου Ιωσήφ αυτή χαρακτηρίζεται από ένα μόνιμο αγώνα υπέρ του συγκεντρωτισμού και του απολυταρχισμού και κατά των συνταγματικών αιτημάτων των Ούγγρων, Ιταλών και της Βοημίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Βιέννη δέχτηκε ισχυρότατες απειλές από την Οθωμανική αυτοκρατορία τον 16ο και 17ο αιώνα. Τα αυστριακά στρατεύματα κατάφεραν να κρατήσουν του Οθωμανούς κατακτητές δύο φορές εκτός των πυλών της πόλης.

Vienna-6                                                                                                                    το Volkstheater

Ορόσημο στην ιστορία της Αυστρίας και της ιστορικής πρωτεύουσας υπήρξε η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού (10 Σεπτ. 1919). Η Συνθήκη επισφράγισε το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ, η χώρα υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει όλα τα ξένα εδάφη που κατείχε: την Βοημία, Μοραβία, Τσεχοσλαβακία, Βουκοβίνα, Ρουμανία, Γαλικία, Τεργέστη,  νότιο Τυρόλο στην Ιταλία.

Λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Αυστρία προσχωρεί στην EFTA, ενώ, το 1994 διεξάγεται το δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Το 1995 η Αυστρία γίνεται πλήρες μέλος της Ε.Ε.

Με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα τα γράμματα και οι τέχνες

Vienna-7Ο χαρακτήρας των πρώτων λογοτεχνικών έργων στην Βιέννη και ειδικά στα περίχωρα ήταν εκκλησιαστικός ενώ, ο ουμανισμός πέρασε στις αυλές των παλατιών στα μέσα του 1300. Δείγματα ρεαλισμού και σύγχρονης λογοτεχνίας εμφανίστηκαν από τα μέσα του 1844.

Η διάδοση του γοτθικού ρυθμού αυξάνει με την σπουδαιότητα της Βιέννης. Ρομανικές και γοτθικές φιγούρες συνυπάρχουν και αναμειγνύονται στην γοτθική γλυπτική και ζωγραφική του 14ου αι. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Αυστρία λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι το απόλυτο σημείο συνάντησης δύο γοτθικών τεχνοτροπιών της Βερόνας και της Βοημίας. 

 

Vienna-8Κατά την Αναγέννηση, η Βιέννη γίνεται κέντρο όπου συγχωνεύονται ιταλικά και γερμανικά στοιχεία.Ιδιαίτερα κατά τον 17ο αι, η Βιέννη γίνεται το κέντρο της τέχνης του Μπαρόκ. Επιστέγασμα της δραστηριότητας αυτής είναι η οικοδόμηση του καθεδρικού ναού Stephasdom, το σύμπλεγμα του βασιλικού ανακτόρου του Hofburg, και η Karlskirche.

Το 19ο αι στην Βιέννη κυριαρχεί η τέχνη των μικρών αντικειμένων η Μπιντερμάϊερ – το σύμβολο του Βιεννέζου μικροαστού.  Είναι η τέχνη των μικρών αντικειμένων, των μικροσκοπικών επίπλων, ενός στυλ αυτοκρατορικού απλοποιημένου, όμως.

 

Θέατρο – Η λαϊκή παράδοση μέσα από την φιγούρα το γερμανικού Αρλεκίνου

Ηδη από το μεσαίωνα διαγράφονται σημάδια ανάπτυξης του θεάτρου. Οι θεατρικές μορφές παρουσιάζουν πάντα με θρησκευτικό χαρακτήρα αλλά και λαϊκό χαρακτήρα. Από την λαϊκή αυτή παράδοση προέρχεται και το πρόσωπο του γερμανικού Αρλεκίνου περί τα τέλη του 16ου αι. Αργότερα, το 1741 έγιναν τα εγκαίνια του Burgtheater για έργα υψηλής φιλολογικής αξίας όπου με διάταγμα του Ιωσήφ Β’ το 1776 έγινε Εθνικό Θέατρο. Μαζί με το κλασσικά έργα, στην Βιέννη,  άνθισαν και τα έργα λαϊκής δημιουργίας.

Mουσική – Ο Mozart καταφέρνει να ξεπεράσει το στυλ της εποχής του

Η Αυστριακή μουσική δέχτηκε πολλές αλληλεπιδράσεις από Κέλτες, Γερμανούς, Σλάβους. Με το πέρασμα του χρόνου, το επίκεντρο της μουσικής ζωής έγινε η Βιέννη, όπου οι καλλιτέχνες υποστηρίζονται από την εκκλησία και την αυλή, Πλάι στον αυλικό πολιτισμό αναπτύχθηκε και το αυστριακό lied με χαρακτήρα καθαρά κοσμικό και θρησκευτικό. Ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του Singspiel έρχεται στο χώρο της σοβαρής όπερας η εκδήλωση του κλασσικισμού με τον Christoph Willibald Ritter von Gluck  (1714-1787).

Λίγο αργότερα, ο FranzJoseph Haydn έδωσε την κλασσική μορφή της σονάτας, βασική μορφή μουσικής δωματίου και της συμφωνίας. Εκτός από τις λειτουργίες και τα ορατόρια, και τα θεατρικά έργα ο Haydn άφησε εκατοντάδες συνθέσεων.

Wolfgang Amadeus Mozart

Vienna-9O Μοzart (1756 – 1791) πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στο Σάλτσμπουργκ, καταφέρνει να ενσωματώσει στα έργα του το Βιεννέζικο Singspiel με το έργο του «Η Αρπαγή από το Σεράϊ» αλλά με τους  οι «Γάμους του Φίγκαρο», τον Ντον Τζοβάνι, και τον «Μαγεμένο Αυλό» ο Μότσαρτ ξεπερνά τα δεσμά και το στυλ του καιρού του.

Ο Johann Strauss  Αυστριακός  συνθέτης που εύκολα μπορεί να αποκαλεστεί ο βασιλιάς του Walz. Είναι γνωστός  για συνθέσεις χορού και οπερέτας .

Τέλος ονομαστός παγκοσμίου φήμης συνθέτης είναι και ο Αυστριακός Franz Peter Schubert (1791-1828) . Διακρίθηκε για τα lieder, την σύνθεση συμφωνιών.

Μουσεία και αξιοθέτα

Από τα σημαντικότερα μουσεία της Βιέννης είναι το Kunst Historisches Museum Wien. Χτίστηκε στα χρόνια της αυτοκρατορίας του Φραγκίσκου Ιωσήφ ως χώρος συλλογής των αυτοκρατορικών αντικειμένων και των Αψβούργων.  Σήμερα στεγάζει έργα από την ζωή της Βιέννης, ευρήματα Ελληνικού και Ρωμαϊκού πολιτισμού, Αιγυπτιακή συλλογή, συλλογή νομισμάτων, αλλά και συλλογή έργων του Bruegel, Rubens, Rembrandt, Dürer

Πρόσβαση μέσω του Τράμ D, Ring, U-Bahn 

Wien Museum Karlsplatz 

Το μουσείο παρουσιάζει την ιστορία της Βιέννης, μέσα από συλλογές, γραφές και αρχαιολογικά ευρήματα. H περιήγηση στο μουσείο ξεκινά με πρώτα ευρήματα στην περιοχή του Δούναβη και την ιστορία των Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας καταλήγοντας στην εποχή των Αψβούργων μέχρι σήμερα.

Πρόσβαση U1- Karlsplatz

Το Μουσείο της Πριγκίπισσας Σίσυ στο Παλάτι του Hofburg πλησίον της ονομαστής πλατείας που βρίσκεται και ο Καθεδρικός της Βιέννης Stephansdom

Πρόσβαση U1

MuseumsQuartier

Vienna-10Στο ιστορικό αυτό σημείο της πόλης βρίσκονται πλειάδα μουσείων όπως το μουσείο Αρχιτεκτονικής της Βιέννης, το Leopolod Museum, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Kunsthalle Wien, κα

Πρόσβαση U3-Volkstheater

Oργανωμένες ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στο Hofburgtheater, Volkstheater, Musikverein, στο Konzerhaus Wien και στο Rathaus 

Παλάτια ανοιχτά στους επισκέπτες

Από τα πιο ονομαστά παλάτια το Belveder και το Schoenbrunn

Πρόσβαση S-Bahn, Belveder Quartier και U3 – Shoenbrunn

Μεταφορές

Η Βιέννη έχει 3 σιδηροδρομικούς σταθμούς. 

Το κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό OBB – Wien Hauptbahhof

Το δυτικό σιδηροδρομικό σταθμό – West Bahnhof

Το σιδηροδρομικό σταθμό του κέντρου της πόλης Bahnhof Mitte

Και τα τρία αυτά σημεία ενώνονται με γραμμές S-Bahn, U-Bahn και StrasseBahn (τραμ) καθώς και λεωφορεία.

Vienna-11Αεροδρόμιο Βιέννης 

Το Vienna International Airport απέχει περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Βιέννης. Συνδέεταισιδηροδρομικώς με ην πόλη, με τραίνο με ενδιάμεση αλλαγή ανάλογα με το προορισμό του τραίνου, S-Bahn, U-Bahn, αλλά και ειδική σιδηροδρομική γραμμή χωρίς ενδιάμεσους σταθμό σε 16 λεπτά μέχρι το κέντρο της Βιέννης. 

Η σύνδεση αεροπορικώς από Ελλάδα αεροπορικώς με:

Aegean Airlines (www.aegeanair.com )

και Austrian Airlines (www.austrian.com )

 

sofokleousin.gr

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.