Και μετά τα μνημόνια, τι;

10th ESDY

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία στο 10ο Συνέδριο ΕΣΔΥ

Με τίτλο «Υγεία 2020: από τη Ρητορική στην Τεκμηρίωση για το Μέλλον του Υγειονομικού Τομέα», πραγματοποιήθηκε το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές της υγείας, που διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Πλήθος διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το διεθνή χώρο είχαν τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να ανταλλάξουν απόψεις σε ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της υγείας, όπως η υγειονομική μεταρρύθμιση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η πολιτική ασφάλισης υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, η νοσοκομειακή περίθαλψη, οι πολιτικές ανάπτυξης και επενδύσεων στον υγειονομικό τομέα κ.ά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανταποκρίθηκε το κοινό στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: Η υγεία μετά τα μνημόνια», που παρουσίασε διεξοδικά τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον υγειονομικό τομέα. Στη διάρκεια της συνεδρίας, αναδείχθηκαν οι βασικές συνιστώσες του προβλήματος, και κατατέθηκαν οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπισή τους. Με παρουσιάσεις συμμετείχαν οιΓιάννης Μπασκόζος, Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Υπεύθυνος Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μπένος, Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Α.Π.Θ.,Χρήστος Μαντάς, Ψυχίατρος και Βουλευτής καιΑνδρέας Ξανθός, Ιατρός και Βουλευτής. Τη συζήτηση συντόνισαν ο Καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος και οΓιάννης Ντουνιάς, Επιμελητής του Τομέα Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Υγιεινής της ΕΣΔΥ.

Στην ομιλία του με θέμα «Γενική αποτίμηση της κρίσης και οι άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ», ο Γιάννης Μπασκόζος περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα στην Ελλάδα τόσο το σύστημα υγείας όσο και το ίδιο το επίπεδο υγείας, ιδιαίτερα για όσους ανήκουν στα στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Παρατήρησε ότι οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» λειτουργούν στην πραγματικότητα ως εργαλείο περικοπών στη δημόσια περίθαλψη, τη στιγμή που κανένα από τα μείζονα προβλήματα του ΕΣΥ δεν έχει λυθεί. Προτάσσοντας την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση όλων στις παροχές υγείας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της κρατικής χρηματοδότησης, της άμεσης αλλαγής του μοντέλου των δημόσιων νοσοκομείων και δομών υγείας, και της κάλυψης δυσπρόσιτων και νησιωτικών περιοχών.

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Πυλώνας του νέου συστήματος» ήταν το θέμα της ομιλίας του Αλέξη Μπένου. Ο κύριος Μπένος υποστήριξε ότι σήμερα έχει επικρατήσει το μηχανιστικό επιστημολογικό παράδειγμα για την υγεία. Αναφέρθηκε στο μοντέλο που προτείνει η Διακήρυξη της ALMA-ATA (1978) και υποστήριξε ότι η αξιοποίησή του θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την κυρίαρχη σήμερα έννοια της σχέσης κόστους-αποτελέσματος σε μια πιο ολιστική-βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση, που κρίνεται πλέον απαραίτητη. Το νέο σύστημα θα πρέπει να περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας και τα Ιατρεία Γειτονιάς, εξασφαλίζοντας τη διοικητική αυτοδυναμία δομών ΠΦΥ, το συντονισμό των δομών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη λειτουργική διασύνδεση με νοσοκομειακές δομές.

Μιλώντας για την «Πολιτική για την Ψυχική Υγεία», ο Χρήστος Μαντάς αναφέρθηκε σε μια σειρά από μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της ψυχικής υγείας, μεταξύ των οποίων: η συγκρότηση ισχυρών τομέων ψυχιατρικής φροντίδας ανά περιφέρεια, η υπογραφή νέας οικονομικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλλαγή μοντέλου, η διασφάλιση των δομών ΠΦΥ και η συνολική επανεξέταση του πεδίου των ιδιωτικών κλινικών, και η έμφαση στην κοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών. Τόνισε, τέλος, την κεφαλαιώδη σημασία της πλήρους διασφάλισης του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για «Το νέο μοντέλο διοίκησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων» μίλησε ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος υποστήριξε ότι υπήρξε πολιτικό σχέδιο περιορισμού του Συστήματος Υγείας. Επισημαίνοντας τις βασικές παθογένειές του -κομματοκρατία, πελατειακή διαχείριση και ενδοτικότητα στις πιέσεις των συμφερόντων-, πρότεινε, μεταξύ άλλων: να υπάρξει Συμβούλιο επιλογής του προσωπικού των νοσοκομείων με μικρή συμμετοχή του ίδιου του Υπουργείου· να γίνει πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό το μοντέλο των ΔΣ των νοσοκομείων· και να αλλάξει άρδην το επιστημονικό και εργασιακό ήθος στο Σύστημα Υγείας – επιδίωξη που, κατά τον κύριο Ξανθό, αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα.

Μετά τις παρουσιάσεις, ακολούθησε συζήτηση με αφορμή τις πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στους ομιλητές ηλεκτρονικά, μέσω του panel sensor.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Sofokleousin.GR

Facebook Comments

POST A COMMENT.