Έκκληση προς την Τουρκία απηύθυνε το Ευρωκοινοβούλιο για την ΑΟΖ

Έκκληση προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου απηύθυνε το Ευρωκοινοβούλιο, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις δραστηριότητες της Τουρκίας που αφορούν τις θαλάσσιες έρευνες  που σφετερίζονται την αποκλειστική οικονομική ζώνη ΑΟΖ  της Κύπρου και το κυρίαρχο δικαίωμά της  να εξευρενήσει τους φυσικούς της πόρους εντός αυτής.Ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις “προκλητικές ενέργειες” και τις “απειλές” κατά της Κυπριακής Δημοκρτίας.

Οι “προκλητικές ενέργειες” και”απειλές” της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, τονίζεται στο ψήφισμα, προειδοποιώντας  ότι η συνέχιση και η επανάληψη των ενεργειών αυτώνθα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με τ ην ΕΕ.

Το Ευρωπαικό  Κοινοβούλιο επισήμανε ότι η ενδεχόμνη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατό να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό  της διένεξης.

Facebook Comments

POST A COMMENT.