Η Διακήρυξη του Καΐρου

Με την υπογραφή της Διακήρυξης του Καΐρου (χτες 9 Νοεμβρίου), η οποία περιλαμβάνει αναφορές για το Κυπριακό και ζητά τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, εγκαινιάστηκε στην ουσία μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου μία νέα περίοδος συνεργασίας.

Οι ηγέτες και των τριών χωρών, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλί Σίσι,  ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισαν σε κοινή τους δήλωση ότι η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, που στοχεύει στην ευημερία των λαών των τριών χωρών, αλλά και στη σταθερότητα στην περιοχή. Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, μίλησε για μια νέα εταιρική σχέση, που ξεκινά ξεκινά από μια βάση κοινών συμφερόντων.

Οι τέσσερις πυλώνες  συνεργασίας
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η συνεργασία των τριών χωρών βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

1. Της πολιτικής συνεργασίας βάσει των προτεραιοτήτων και των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, πάντοτε με πλήρη σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

2. Της ανάληψης πρωτοβουλιών προς όφελος των χωρών και των λαών μέσω της ουσιαστικής και πρακτικής ενίσχυσης των συμπράξεων σε τομείς όπως της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, του πολιτισμού, της ναυτιλίας κ.ά.

3. Της δημιουργίας κοινού μετώπου αντιμετώπισης των κινδύνων που απειλούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

4. Της δημιουργίας προτύπου εποικοδομητικής και επωφελούς συνεργασίας στην εύφλεκτη κοινή μας περιοχή.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη Διακήρυξη του Καΐρου ως «ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό και περιεκτικό έγγραφο, το οποίο αποτελεί καθοδηγητικό σημείο αναφοράς για τις προτεραιότητές μας, τόσο στους τομείς συνεργασίας μας όσο και για όλα τα ζητήματα που σήμερα συζητήσαμε».

Ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο
Η Διακήρυξη του Καΐρου περιέχει ισχυρές αναφορές για τα κυπριακά θέματα, και ιδιαίτερα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. «Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, και καλέσαμε την Τουρκία να τερματίσει όλες τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου, και να αποφύγει παρόμοια δραστηριότητα στο μέλλον», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Κυπριακό: Οι τρεις χώρες διεκδικούν «μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώνει το νησί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η διακήρυξη τονίζει ότι η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενεργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία και ότι αυτές θα εξυπηρετηθούν καλύτερα με την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.

Αιγυπτιακά θέματα: Στη διακήρυξη διατυπώνεται «η αποφασιστικότητα για στήριξη του αγώνα του αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία και ευημερία μέσω της εφαρμογής του οδικού χάρτη, περιλαμβανομένων των βουλευτικών εκλογών που θα σηματοδοτήσουν την κορύφωση της δημοκρατικής διαδικασίας, η οποία παρατηρείται ήδη με την υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος και τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών».

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.