Τα αλγινικά αποτελεσματικά κατά της καούρας και της δυσπεψίας

Kaoura_stomaxi

Στα έντονα και δυσάρεστα συμπτώματα της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου, όπως είναι το αίσθημα καύσου, (καούρα), ο πόνος και οι όξινες αναγωγές, τα αλγινικά μπορούν να ληφθούν ως κατασταλτικά της παλινδρόμησης και να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, γι’ αυτό συστήνονται από τα περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα ως φάρμακα εκλογής.

Ιδιαίτερα  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και  στις περιπτώσεις, που  δεν απαιτείται συστηματική καθημερινή θεραπεία, θα πρέπει να λαμβάνονται ως μονοθεραπεία, σύμφωνα με τον Dr. Kahrilas, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Chicago και expert  στη ΓΟΠΝ.

Τα ίδια σκευάσματα, σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή,  θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και ως συμπληρωματική θεραπεία σε πάσχοντες,  που δεν επιτυγχάνουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων τους με τη λήψη PPIs (αναστολέων αντλίας πρωτονίων) ή άλλων φαρμάκων, που μειώνουν την έκκριση των οξέων τα οποία παράγονται στο στομάχι.

Τα αλγινικά δρουν σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα που επιπλέει στο στομαχικό περιεχόμενο και έτσι συγκρατεί τα οξέα στο στομάχι, εμποδίζοντας την παλινδρόμησή τους προς τον οισοφάγο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση από τα κύρια συμπτώματα της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης.

Acid Pocket: η αιτία της καούρας
Βασική αιτία της καούρας είναι ο θύλακας οξέος (Acid Pocket), που σχηματίζεται  πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου και κάτω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και δημιουργεί ένα όξινο άνω στρώμα που διαρκεί έως και δύο ώρες μετά την κατανάλωση τροφών. Το acid pocket δημιουργείται σε όλους αλλά, στα άτομα με ΓΟΠΝ, είναι μεγαλύτερου μεγέθους. Μελέτη έδειξε ότι η λήψη αλγινικών εξουδετέρωσε ή μετατόπισε αυτόν τον θύλακα οξέων.

Έντονα αρνητική η επίδραστη της ΓΟΠΝ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η  επίδραση της ΓΟΠΝ δεν περιορίζεται μόνο στα κλινικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζει αρνητικά και  την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, περισσότερο από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.

Επιπλέον, ευρωπαϊκά δεδομένα που αφορούσαν στην επίδραση της ΓΟΠΝ στην παραγωγικότητα στην εργασία έδειξαν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό οικονομικό  κόστος, τουλάχιστον €55/εβδομάδα κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο με ΓΟΠΝ.

Αν και υπάρχουν προσωπικές προσεγγίσεις φροντίδας για τον καθένα όπως π.χ. απώλεια βάρους, επιλογή μικρότερων γευμάτων και κατανάλωση τροφίμων χωρίς λιπαρά,  είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Η θεραπεία με τα αλγινικά είναι συχνά η μόνη αποτελεσματική λύση.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: sofokleousin.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.