Ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα η πολυανθεκτική φυματίωση

fimatiosi

Η προβληματική και ελλιπής αντιμετώπιση μίας σοβαρής ασθένειας, όπως η φυματίωση, έχει προκαλέσει μείζων πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς το νέο πρόσωπο της φυματίωσης, η πολυανθεκτική φυματίωση, αποτελεί πραγματική και όχι θεωρητική απειλή!

«Η ασθένεια όχι μόνο δεν έφυγε από τη χώρα μας, παραμένει εδώ και μάλιστα με νέο, πολύ πιο επικίνδυνο, πρόσωπο: την ανθεκτική, την πολυανθεκτική και την εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση. Η έλλειψη διαθέσιμων θεραπειών από τη μία και η λειτουργία μόνο μιας Μονάδας Νοσηλείας ανάλογων περιστατικών, στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” από την άλλη, δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των ειδικών επιστημόνων», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ), Μιχάλης Τουμπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει του 23ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου.

Τριάντα δύο (32) περιστατικά της νόσου, εισήχθησαν αυτό το χρόνο στο νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο διαθέτει στη μονάδα αντιμετώπισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης 7 κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΕ. Δύο από τα περιστατικά αυτά αφορούσαν στην εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση, ενώ το ένα κατέληξε.

«Δυστυχώς τα περιστατικά είναι πολλά, δήλωσε ο κ. Τουμπής. Αυτές οι μορφές της φυματίωσης δύσκολα θεραπεύονται, αφενός διότι το μυκοβακτηρίδιο που τις προκαλεί, έχει αναπτύξει αντοχή στα περισσότερα από τα διαθέσιμα φάρμακα, αφετέρου επειδή απουσιάζουν από την Ελλάδα οι εξειδικευμένες υποδομές για την αντιμετώπισή τους».

Σε όλη τη χώρα υπάρχει μόνο μία μονάδα αντιμετώπισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης, η οποία διαχειρίζεται περί τα 50 περιστατικά ετησίως, ενώ η νοσηλεία και γενικότερα η φροντίδα αυτών των ασθενών κοστίζει από 10 έως 20 φορές περισσότερο από την αντιμετώπιση της κοινής φυματίωσης.

«Αν κάποιος έχει πολυανθεκτική φυματίωση, δεν το γνωρίζει ή το γνωρίζει και κυκλοφορεί ελεύθερα, χωρίς νοσηλευτική φροντίδα, είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του υγειονομικού συστήματος της χώρας», τόνισε ο κ. Τουμπής, προσθέτοντας, ότι δε χρειάζεται πανικός, αλλά σωστή ενημέρωση των πολιτών, έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: SofokleousIn.GR

Facebook Comments

POST A COMMENT.