ΟΗΕ: Μια στρατιωτική λύση στη Συρία θα ενισχύσει τον εξτρεμισμό

Mideast-Syria-

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προειδοποίησε την Τρίτη ότι το να δοθεί μια στρατιωτική λύση στην απειλή που αποτελεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο στην επικράτεια της Συρίας ενδέχεται να συμβάλει στη ριζοσπαστικοποίηση περισσότερων σουνιτικών ένοπλων ομάδων και να πυροδοτήσει περισσότερη βία.

«Ο μακροπρόθεσμός στρατηγικός μας στόχος στη Συρία παραμένει μια πολιτική λύση», είπε ο Μπαν Κι Μουν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Συρία που διαρκεί τριάμισι χρόνια.

«Μια καθαρά στρατιωτική λύση στη βίαιη, νέα απειλή (του Χαλιφάτου), θα μπορούσε τελικά να συμβάλει στη ριζοσπαστικοποίηση άλλων σουνιτικών ένοπλων ομάδων και να προκαλέσει έναν νέο κύκλο βίας», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.

Οι τζιχαντιστές πολεμούν εναντίον των κουρδικών δυνάμεων για τον έλεγχο της συριακής πόλης Κομπάνι, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος διορίστηκε από τον Μπαν για να μεσολαβήσει για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, έχει προειδοποιήσει ότι χιλιάδες άνθρωποι ενδέχεται να σφαγιαστούν, αν το Κομπανί πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξει πλήρως τις προσπάθειες του ντε Μιστούρα «να περιορίσει τα δεινά του συριακού λαού και να συμβάλει σε μια πολιτική λύση».

Σημειώνεται ότι περίπου 3,2 εκατ. Σύροι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τη βία, από την οποία έχουν σκοτωθεί σχεδόν 200.000 άνθρωποι από τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

Πηγή: zougla.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.