Η επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ στη χώρα μας

Αλαμουντίν
Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η επίσκεψη της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ και των συνεργατών, των δύο διακεκριμένων Βρετανών Νομικών της Εταιρείας Doughty Street Chambers, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, της στη χώρα μας με σκοπό την υποστήριξη του επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η επίσκεψη στην Ακρόπολη
Πλαισιωμένη από τον πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος πραγματοποίησε την ξενάγηση στο μουσείο, τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών, Ντέιβιντ Χιλ, τους δύο συνεργάτες της, τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη καθώς και το γνωστό Ελληνοαμερικανό συγγραφέα Νίκολας Γκατζογιάννης, η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ περιηγήθηκε για 20 λεπτά μπροστά από τα εντυπωσιακά εκθέματα. Στάθηκε ιδιαίτερα στον 3ο όροφο, με την ανεμπόδιστη θέα προς τον Παρθενώνα, όπου είναι τοποθετημένη η ζωφόρος με τα αυθεντικά τμήματα και τα αντίγραφα.

Υποδοχή σταρ
Η υποδοχή της στο Μουσείο της Ακρόπολης, ήταν αντίστοιχη σταρ. Η έλευσή της προκάλεσε ένα μικρό χάος, με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ να χυμούν επάνω της και τους τουρίστες που βρίσκονταν στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου να αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη Μέγαρο Μαξίμου, όπου η ομάδα των Βρετανών νομικών συνομίλησε με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός, ως βαθύς γνώστης του θέματος, άκουσε με προσοχή τις θέσεις τους για το εθνικής σημασίας ζήτημα. Ένα μέρος της επιχειρηματολογίας τους, υπέρ της προσφυγής στα διεθνή δικαστήρια, πληροφορήθηκαν και οι δημοσιογράφοι στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε μετά την ξενάγηση.

Εκεί, η Αμάλ Αλαμουντίν υπογράμμισε ότι η συνάντηση με την ελληνική πλευρά ήταν πολύ παραγωγική, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο να ζητεί την επανένωση των γλυπτών με το μνημείο και ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία να επιστρέψει τα γλυπτά και η Ελλάδα να στείλει άλλες αρχαιότητες στο Λονδίνο.

Τι θεωρείται σημαντικό από την επίσκεψη
Κυρίως οι επισημάνσεις που εξέφρασαν οι δύο άλλοι νομικοί, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ. Ο πρώτος, με φωνή γεμάτη δικηγορική θεατρικότητα, είπε πως τα γλυπτά είναι σαν «πτώματα σε νεκροτομείο κάτω από το ψυχρό φως του Βορρά», ενώ ο δεύτερος υπογράμμισε πως ο νόμος δεν είναι κάτι άκαμπτο αλλά προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία κατά τη γνώμη του, αποδεικνύουν ότι η διεθνής νομική συγκυρία έχει αλλάξει. Και οι δυο τους πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια να μπορέσει η Ελλάδα να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια, διεκδικώντας με αξιώσεις την επιστροφή των Γλυπτών με βάση τη μοναδική σχέση τους με το μνημείο. Ετσι, αν κερδίσουμε θα είναι μια εξαίρεση, δεν θα δημιουργηθεί προδεδικασμένο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δεκάδες άλλες διεκδικήσεις από τρίτα κράτη. Ενα ενδεχόμενο, που θα έπληττε βάναυσα τις συλλογές των μουσείων της Δύσης, οι οποίες αποτελούνται από αρπαγέντες πολιτιστικούς θησαυρούς.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Ντέιβιντ Χιλ. Αφού δήλωσε -στα ελληνικά μάλιστα!- ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι «παλικάρι» και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη στον αγώνα της διεκδίκησης, συμπλήρωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δοκιμάσει πολλές άλλες εναλλακτικές, υπονοώντας ότι ήρθε η ώρα της δικαστικής προσφυγής.

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας, ωστόσο, απέκλεισε προς το παρόν κάθε πιθανότητα να προκριθεί η λύση της δικαστικής οδού, τη στιγμή που η Ελλάδα πέτυχε την εξασφάλιση της διαμεσολάβησης της UNESCO. Η στήριξη του διεθνούς οργανισμού είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και είμαστε ακόμα στην αρχή της διαδικασίας διευθέτησης για να «κάψουμε» αυτό το πολύτιμο χαρτί, που θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα. Με την άποψη αυτή, συμφωνούν άλλωστε και πολλοί άλλοι ειδικοί, τονίζοντας ότι αν χάναμε μια δίκη, θα ήταν το τέλος του μακροχρόνιου αγώνα για την πολυπόθητη επιστροφή.

Θετική η επίσκεψη Αλαμουντίν στην Ελλάδα
«Πέραν των αξιόλογων νομικών συμβουλών η επίσκεψη της κύριας Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ και της ομάδας της ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνει πρωτοσέλιδο διεθνώς το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα» δήλωσαν την Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας και o διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.

«Ήταν μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη, πέραν του ότι επρόκειτο για μια εξαιρετική και συναρπαστική σύζυγο ενός διάσημου ηθοποιού» πρόσθεσε ο κύριος Τασούλας, ενώ ο κύριος Παντερμαλής επισήμανε ότι «είναι σημαντικό που ήλθε μ’ αυτό το τρόπο ξανά στο διεθνές προσκήνιο των θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα».
Σύμφωνος με το χειρισμό του θέματος δήλωσε μάλιστα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

Πώς σχολίασε την επίσκεψη ο ξένος τύπος

Την επίσκεψη της κυρίας Κλούνεϊ, ή αλλιώς, Αμάλ Αλαμουντίν στη χώρα μας, για τη διεκδίκηση της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, σχολιάζει σε θέμα του το γαλλικό περιοδικό Paris Match.

Έχοντας ως τίτλο «Η Αμάλ Κλούνεϊ φώτισε το Μουσείο της Ακρόπολης», το περιοδικό φιλοξενεί φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν – Κλούνεϊ, τονίζοντας πως έκλεψε την παράσταση κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας.

Στο άρθρο αναφέρεται μέχρι και ο οίκος του ταγιέρ που επέλεξε να φορέσει στο μουσείο της Ακρόπολης: «Χαμογελαστή, όμως σοβαρή στο αντικείμενό της, η νεόνυμφη Κλούνεϊ επωφελήθηκε από το ταξίδι της στην Ελλάδα και πραγματοποίησε επίσκεψη στις αίθουσες του Μουσείου της Ακρόπολης παραχωρώντας μάλιστα και συνέντευξη Τύπου. Συνοδευόμενη από τον Έλληνα υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, η 36χρονη δικηγόρος εμφανίστηκε εκθαμβωτικά όμορφη μέσα στο λευκό ταγιέρ της, δημιουργία του οίκου Chanel».

Στη συνέχεια, φιλοξενούνται δηλώσεις της ίδια για τα μάρμαρα, στις οποίες τονίζει πόσο λυπηρή είναι η στάση των Βρετανών.

Την ίδια ώρα, οι Times σε άρθρο τους για την κυρία Κλούνεϊ, την χαρακτηρίζουν «κλέφτρα», αφού όπως ισχυρίζονται «Σαν να μην έφτανε που έκλεψε τον πιο ποθητό εργένη του κόσμου, τώρα φαίνεται ότι θέλει να κλέψει και τα πιο ποθητά Γλυπτά του κόσμου. Ή να τα απελευθερώσει, ανάλογα με το πώς το βλέπετε». Μάλλον σιγά σιγά συνειδητοποιεί και η ίδια πως πλέον η ζωή της θα βλέπει το συχνά – πυκνά το φως της δημοσιότητας…

Πόσο κόστισε η επίσκεψη Αλαμουντίν
Ερωτήματα σχετικά με την επίσκεψη της νομικού Αμάλ Αλαμουντίν και την «πρόσκληση» της ελληνικής κυβέρνησης στο δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers, απευθύνει η εφημερίδα «Αυγή» με σημερινό δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αν και οι υπηρεσίες της Αμάλ Αλαμουντίν παρέχονται αμισθί, το υπ. Πολιτισμού ενέκρινε το ποσό των 10.885,50 ευρώ για αεροπορικά εισιτήρια και την ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγό για τις μετακινήσεις των Αμάλ Αλαμουντίν, Νόρμαν Πάλμερ, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Ντέιβιντ Χιλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Doughty Street Chambers, «το 2011 η ελληνική κυβέρνηση αποτάνθηκε στο βρετανικό οίκο, ζητώντας τους νομική υποστήριξη στο θέμα της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο».

Ωστόσο, κυβερνητικός αξιωματούχος της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Αυγή», διαψεύδει το νομικό οίκο, αποκαλύπτοντας πως «η επαφή του 2011 έγινε από ΜΚΟ της Αυστραλίας ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης», η οποία -όπως ανέφερε ο αξιωματούχος- «ουδέποτε προέκρινε έως τότε τη διεκδίκηση μέσω δικαστικής οδού».

Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Χιλ, ο οποίος περιλαμβάνεται στην αποστολή και αναφέρεται στην υπουργική απόφαση είναι πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής, ο οποίος εμμένει στη διεκδίκηση επιστροφής των Γλυπτών δια της δικαστικής οδού και είναι εκείνος που και το 2011 έφερε σε επαφή το συγκεκριμένο νομικό γραφείο με την τότε κυβέρνησης, όπως σημειώνει το δημοσίευμα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι υπόλοιπες διεθνείς επιτροπές διεκδίκησης, στην πλειοψηφία τους, αποτρέπουν το ενδεχόμενο δικαστικής διαδικασίας.

Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που αλλάξει η ελληνική στάση, η «επιλογή νομικού γραφείου οφείλει να γίνει με διεθνή διαγωνισμό και όχι με απευθείας ανάθεση στο πλαίσιο ενός γεύματος με φόντο την Ακρόπολη», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Επιμέλεια: Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: Καθημερινή, newsbeast.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.