Μ.Τζέης/Atradius: Νέες καλύψεις, νέοι άξονες ανάπτυξης

insurance_policies

Οι αλληλεπιδράσεις που εμφανίζονται κατά το επιχειρείν δύσκολα προβλέπονται

Τις απόψεις του για την ελληνική αγορά παραθέτει Μάκης Τζέης Director Atradius Credit Insurance,  σε συνέντευξη του στο Sofokleousin.gr με την ευκαιρία της επετείου των  17 ετών της Atradius στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το ρίσκο σήμερα είναι – πολυπαραμετρικό ενώ,  τα περιθώρια κέρδους σχεδόν οριακά άρα οι επιπτώσεις των επισφαλειών είναι καταστροφικότερες. Καινοτόμος στις ασφαλιστικές λύσεις, η Atradius προσφέρει και καλύψεις Μεμονωμένου Οφειλέτη, την κάλυψη συγκεκριμένων μόνο Οφειλετών και την κάλυψη Excess of Loss Cover και Pre-Export finance.

Συνέντευξη στην Ελενα Εμρείδου

Atradius_Makis_Tzeis_ Σε λίγες μέρες εορτάζετε τα 17 χρόνια παρουσία σας στην Ελλάδα. Μιλήστε μας λίγο για το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα;

Ήταν μια συναρπαστική αν και δύσκολη πορεία. Αρχικά προσαρμόσαμε το προϊόν στα Ελληνικά δεδομένα, στελεχώσαμε την εταιρία με στελέχη ενθουσιώδη, καταρτισμένα και με πελατοκεντρική αντίληψη, ενώ ταυτόχρονα συνεργαστήκαμε με τους καλύτερους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Ουσιαστικά, επενδύσαμε σε αυτό που έχει ανάγκη ο επιχειρηματίας: Υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αυτό είναι που προσφέρει η Atradius, χαρακτηριστικό που γρήγορα έγινε συνώνυμο της εταιρίας μας:

Προσφέρουμε ποιότητα και όχι “φτηνό ασφάλιστρο”! Προσφέρουμε τεχνογνωσία και “tailor made” λύσεις  για τις ασφαλιστικές ανάγκες των πελατών μας. Με αυτόν τον τρόπο επιτύχαμε ένα ολοένα αυξανόμενο και πιστό πελατολόγιο.

Όταν ξεκινήσαμε, η αγορά της Ασφάλισης Πιστώσεων στην Ελλάδα ήταν ακόμη στα σπάργανα. Παρόλα αυτά, σε όλη αυτήν την πορεία αντιμετωπίσαμε μεγάλες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα τα σκαμπανεβάσματα της Ελληνικής οικονομίας την περασμένη δεκαετία, την παγκόσμια οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε πριν λίγα χρόνια, τη βαθιά οικονομική ύφεση της Ελληνικής οικονομίας από το 2009 και μετά – με κορύφωση το GREXIT σενάριο το 2012 – , τις αλληλεπιδράσεις της παγκοσμιοποίησης, το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο, τις πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις κλπ.

Παρά όμως τις αλλεπάλληλες οικονομικές προκλήσεις, η Atradius έμεινε πιστή στο πελατολόγιό της, προσαρμόστηκε στις οικονομικές συνθήκες και όχι μόνο βοήθησε τους Ασφαλισμένους της αποζημιώνοντας τις επισφάλειες που εκείνοι υπέστησαν, όχι μόνο συνέβαλε στο να βρουν εναλλακτικούς και φτηνότερους τρόπους χρηματοδότησης αλλά ταυτόχρονα αύξησε και το πελατολόγιό της, κάτι που την έφερε πρόσφατα στην πρώτη θέση της αγοράς των πιστώσεων στην Ελλάδα.

– Υπήρξε κάτι που σας έκανε εντύπωση  όταν μπήκατε στην αγορά ;

Όταν ξεκινήσαμε αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν είχε την αίσθηση του εμπορικού ρίσκου. Θεωρούσε ότι γνώριζε τους πελάτες του και για το λόγο αυτό δεν ανησυχούσε για πιθανές επισφάλειες.

Θεωρούσε ότι αφού ο πελάτης του πλήρωνε συνεπώς τη δική εταιρία του, θα είχε την ίδια συναλλακτική συμπεριφορά και στην υπόλοιπη αγορά.

Μια τέτοια προσέγγιση βέβαια, ήταν εν μέρει δικαιολογημένη, δεδομένου ότι πριν 17 χρόνια στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις ήταν οικογενειακές και θεωρούσαν ότι εάν συναλλάσσονταν με έναν πελάτη για πολλά χρόνια και τον γνώριζαν προσωπικά, αυτό μείωνε και τον αντίστοιχο εμπορικό κίνδυνο.

Επίσης επικρατούσε ευρέως η αντίληψη ότι μια μεγάλη σε τζίρο, μάλιστα ιδιαίτερα γνωστή στην αγορά, εταιρεία ήταν υπεράνω υποψίας, κάτι που ελαχιστοποιούσε τον εμπορικό κίνδυνο.

Αυτές οι εκτιμήσεις αποδείχτηκαν φυσικά λανθασμένες, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία έτη, όπου είδαμε ακόμα και τεράστιες σε τζίρο εταιρείες να καταρρέουν και να προκαλούν πολύ μεγάλες επισφάλειες στην αγορά.

Το μήνυμα λοιπόν που όλοι πήραμε -δυστυχώς με επώδυνο τρόπο- είναι ότι κάθε εταιρεία ενέχει ένα βαθμό επικινδυνότητας, ο οποίος μπορεί τη μία στιγμή να είναι μικρός αλλά σε μικρό χρονικό διάστημα και ανάλογα με τις εκάστοτε συγκυρίες μπορεί να μεγαλώσει ανεξέλεγκτα.

Αυτό το βαθμό επικινδυνότητας καλείται να καλύψει ο ασφαλιστής πιστώσεων.

Ο κίνδυνος τότε σε σχέση με τώρα, υπήρχαν ομοιότητες σε σχέση με σήμερα ;

Στις επί πιστώσει συναλλαγές το ρίσκο πάντα υπήρχε και θα υπάρχει. Σήμερα όμως έχει αλλάξει μορφή και θα μπορούσε κανείς να πει ότι πλέον το εμπορικό ρίσκο είναι πολυπαραμετρικό.

Χάρη στην τεχνολογία ο κόσμος έχει γίνει ένα παγκόσμιο χωριό. Εταιρείες, εδρεύουσες σε κάθε γωνιά του πλανήτη μπορούν να εξάγουν σε άλλες εταιρείες με αρκετή ευκολία, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις. Το εμπόριο μπορεί να έχει γίνει πιο εύκολο, αλλά γίνεται εύκολα αντιληπτή η έννοια της αλληλεπίδρασης που υπάρχει στο πλαίσιο των εμπορικών συναλλαγών.

Είδαμε για παράδειγμα τι προκάλεσε πριν από μερικά χρόνια η κατάρρευση μιας, γνωστής σε συγκεκριμένη μόνο μερίδα ανθρώπων, επενδυτικής τράπεζας στις ΗΠΑ, της Lehman Brothers – τη μεγαλύτερη πιστωτική κρίση του αιώνα!

Ή, ως πιο πρόσφατο παράδειγμα, ας ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τα προσχώματα που εμφανίζονται στις εξωτερικές εμπορικές συναλλαγές λόγω του embargo που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές αγαθών από τη Δύση αλλά και το αντίστροφο!

Σημειώσατε δε, ότι τα περιθώρια κέρδους είναι πλέον πολύ μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν (σχεδόν οριακά) άρα οι επιπτώσεις των επισφαλειών είναι καταστροφικότερες.

Ως εκ τούτου, όλες οι αλληλεπιδράσεις που εμφανίζονται κατά την άσκηση του επιχειρείν είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Η αντιμετώπισή τους δε, είναι ακόμα πιο δύσκολη και σε αυτό μπορεί να συμβάλει καταλυτικά ένας διεθνούς βεληνεκούς ασφαλιστής πιστώσεων, όπως η Atradius.

Σήμερα πώς είναι η Ελλάδα, αν τώρα την συγκρίνουμε με τα τελευταία χρόνια της 

κρίσης;

Η χώρα μας είναι το μοναδικό δυστυχώς παράδειγμα στην ΕΕ με μια αρνητική πρωτιά, δεδομένου ότι έχουμε παραμείνει σε ύφεση τα τελευταία 6 συναπτά έτη.

Μάλιστα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (2013), η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ για τα έξι έτη της ύφεσης (2008-2013), συγκρινόμενη με την αντίστοιχη μεταβολή στις 36 πιο προηγμένες χώρες του κόσμου, ανέρχεται σε περίπου 25%. Επιπλέον, κατά την εξαετή περίοδο της ύφεσης (2008-2013), η μείωση του όγκου της παραγωγής κατά 23,5% συνοδεύτηκε από μείωση της απασχόλησης  κατά  18,2%.

Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι η υπάρχει πλέον μια εύθραυστη ισορροπία, έχουν γίνει θετικά βήματα βελτίωσης και εξορθολογισμού, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πτώση των spreads, την έξοδο της χώρας μας στις αγορές και την αναβάθμισή της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Atradius τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί, αυξάνοντας τα πιστωτικά της όρια στις Ελληνικές εταιρείες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πιστωτικά μας όρια κατά το τέλος του Αυγούστου 2014 είναι κατά 110% αυξημένα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012!

Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, με σκοπό να βοηθήσουμε τις Ελληνικές επιχειρήσεις, παρακολουθώντας βέβαια πάντα στενά την εξέλιξη της Ελληνικής οικονομίας.

Μπορούμε να μιλήσουμε για κίνδυνο κλάδων ή κίνδυνο επιχειρήσεων;

Κατά τη δική μας αντίληψη και φιλοσοφία, ο πιστωτικός κίνδυνος αφορά επιχειρήσεις και όχι κλάδους. Για αυτόν το λόγο εξάλλου, δεν αποκλείουμε από την χαρτογράφηση και αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου καμία επιχείρηση. Κατ΄ ουσίαν δεν είμαστε δογματικοί, καθώς θεωρούμε ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε καλές εταιρείες ακόμα και σε κλάδους που δοκιμάζονται και θεωρούνται κακοί. Δουλειά του Ασφαλιστή Πιστώσεων, μέσω του έμπειρου τμήματος Underwriting που διαθέτει, είναι να αξιολογήσει ορθά και αμερόληπτα τον εκάστοτε κίνδυνο. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, για αυτό και απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση.  Αυτό είναι εξάλλου που μας διακρίνει ως εταιρεία: Δεν βάζουμε ταμπέλες και κάθε προς ανάληψη κίνδυνος είναι για εμάς μοναδικός.

Με τόσο χρόνια εμπειρία στην Ελλάδα τι θα συμβουλεύατε ένα επιχειρηματία ή τον οικονομικό διευθυντή που πιθανά έχει την ευθύνη να ασφαλιστεί έναντι αφερεγγυοτήτων;

Ανεπιφύλαχτα και χωρίς δεύτερη σκέψη θα συνιστούσα σε κάθε επιχειρηματία να κάνει ασφάλιση πιστώσεων. Ουσιαστικά δεν θα επιτύχει μόνο τη διασφάλιση των έως τώρα κεκτημένων αλλά θα θέσει και στέρεες βάσεις για την επέκταση του πελατολογίου του σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το προϊόν της Ασφάλισης Πιστώσεων μπορεί να βοηθήσει το σύγχρονο επιχειρηματία στη λήψη των σωστών αποφάσεων και στην ενεργοποίηση των κατάλληλων κινήσεων που θα αποτρέψουν ένα δυσάρεστο γεγονός, με άμεση επίδραση στην οικονομική κατάσταση της επιχείρησής του.

Επιπροσθέτως, βελτιώνει τη θέση του Λήπτη της Ασφάλισης έναντι των πιστωτικών ιδρυμάτων  με τα οποία αυτός συναλλάσσεται, δίνοντας τη δυνατότητα μέσω της εκχώρησης των απαιτήσεων να επιτύχει ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης.

– Οι στόχοι σας για τα επόμενα 5 χρόνια ;

Να παραμείνουμε ο market leader στην προτίμηση της Ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας καθώς και μοναδικές και ολοκληρωμένες λύσεις Ασφάλισης Πιστώσεων στους πελάτες μας.

– Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε ;

Κλείνοντας, θα ήθελα να προτείνω στους Έλληνες επιχειρηματίες να επικοινωνήσουν μαζί μας , ώστε να ενημερωθούν για τις ασφαλιστικές λύσεις που παρέχουμε και οι οποίες δεν περιορίζονται στην τυπική ασφάλιση πιστώσεων.

Πέραν του εμπορικού κινδύνου, μπορούμε να προσφέρουμε κάλυψη και για το ασφαλιστικό γεγονός του Πολιτικού Κινδύνου, το οποίο αφορά ζημίες που σχετίζονται με οφειλέτες που εδρεύουν σε διαφορετική χώρα από τη χώρα του Λήπτη της Ασφάλισης και  σχετίζονται με εξωγενείς παράγοντες, όπως Moratorium, καθυστέρηση συναλλαγών από πολιτικά γεγονότα, πόλεμο, ακύρωση άδειας εξαγωγών κτλ.

Επιπλέον, μπορούμε σε περίπτωση που ο Λήπτης της Ασφάλισης έχει συμφωνήσει να προκαταβάλει χρήματα στους προμηθευτές του για προϊόντα ή υπηρεσίες που θα του παρασχεθούν σε συνάφεια προς τις εμπορικές του δραστηριότητες, να καλύψουμε ασφαλιστικά την εν λόγω προκαταβολή.

Τέλος, όντες καινοτόμοι, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε υπηρεσίες που αφορούν στην κάλυψη κινδύνων που δεν εμπίπτουν στην κλασική Ασφάλιση Πιστώσεων, παρέχονται υπό προϋποθέσεις και ενδεικτικά περιλαμβάνουν την κάλυψη Μεμονωμένου Οφειλέτη (Single Risk / Single Buyer ), την κάλυψη συγκεκριμένων μόνο Οφειλετών (Multi Buyer), την κάλυψη  Excess of Loss Cover και Pre-Export finance.

Πηγή: Sofokleousin.GR

Facebook Comments

POST A COMMENT.